21 gün şekersiz beslenme sadece rafine şekeri kesmek değildir, gerçek bir şekersiz beslenmede meyve, karbonhidrat, bal, süt ve süt ürünleri de tüketilmez. Şekersiz beslenme meselesinin çoğu zaman yanlış ya da eksik anlaşıldığını görüyorum.
En popüler diyetlerden birisi olan 21 gün şekersiz diyetinde hayvansal proteinler tüketilebilir. Özellikle az yağlı et, balık, tavuk, süt, kefir, yoğurt ve peynir gibi gıdalar tüketilebilir. Bunun yanı sıra kuru fasulye, nohut, maş fasulyesi ve mercimek gibi baklagiller de rahatlıkla tüketilebilir.
21 gün boyunca; Beyaz veya esmer şeker ve bunları içeren kek, kurabiye, çikolata, pasta, dondurma, meyveli yoğurt, puding, şekerli çay-kahve, meşrubat vb. yiyecekleri tüketmiyoruz. Şeker olarak yalnızca günde 2-3 porsiyon meyve ve 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez veya 2 kare (10 g) bitter çikolata tüketebilirsiniz.
En hafif sütlü tatlılardan tutun şerbetli tatlılara, keklerden kurabiyelere, dondurmadan meyveli yoğurtlara, hiçbir tatlıyı yememeli, çay-kahve de dahil olmak üzere içinde şeker olan ya da şeker koyduğunuz hiçbir içeceği içmemelisiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Şekeri bıraktıktan bir hafta sonra insülin seviyelerindeki ve enflamatuar (iltihap) tepkilerdeki gelişmelerle başlayarak vücudunuz hızla kendini onarmaya başlar. 72 saat içinde, insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başladığında, diğer hormonlar da (yağ depolama ile ilgili olanlar gibi) normal seviyelere döner.
Şekersiz beslenme kısa süre içerisinde karaciğer sağlığını da olumlu yönde etkiler. Vücuttaki ödem oranını azaltır. Kronik hastalık riskini azaltır. Psikolojik olarak iyi hissetmenize yardımcı olur.
21 günlük süreç içinde şekerden uzak beslenmeyle oluşan 21 gün şeker diyeti, bedenin arınmasını ve yağların yakılmasını hedeflemektedir. Sabretmeniz gereken 21 gün boyunca, şekerli içecek ve yiyeceklerden uzak kalmanız istenecek.
Bir yıl boyunca rafine şeker tüketmemek, cildinizde akne, tahriş ve çizgilenmelerde ciddi bir azalma olduğunu gösterecek. Diyabet, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların riskinde ciddi bir azalma yaşayacaksınız. Ayrıca enerjiniz daha yüksek olacak ve psikolojik olarak daha mutlu hissedeceksiniz.
Şeker ve una bağımlı olmak psikolojik değil, biyolojik. Hormon ve nörotransmitterlerin şeker alışkanlığı, kontrolsüz bir yeme isteğine sebep oluyor. Kansere bile sebep olan şeker bağımlılığından kurtulmak imkansız değil. Yapılan araştırmalar sadece 10 günde vücudu şekerden arındırmanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Beyaz ekmek, hamur işi gıdalar, makarna çeşitleri ve yoğun miktarda karbonhidrat bulunduran besinleri tüketmemelisiniz. Ekmek veya hamur işi canınız çektiğinde tercihinizi tam buğday unlu, çavdarlı, karabuğdaylı veya kinoalı besinleri tüketebilirsiniz. Gün içerisinde bol su tüketimine önem vermelisiniz.
Aslında vücudun bir enerji kaynağı olan şeker, doğru yollardan alınmayıp ölçüsüz kullanıldığında vücudumuz için zararlı. Araştırmalara göre fazla tüketimi; yüksek tansiyondan diyabete, kalp hastalıklarından kansere dek birçok hastalığa zemin hazırlar.
21 Gün Şekersiz Beslenmede Serbest Yiyecekler:
Meyveler: elma, portakal, çilek, üzüm, kiraz, greyfurt vb. gibi tüm meyveler.
Şeker sağlık açısından zararlı mı? Evet, şeker kalp hastalıklarından diyabete kadar çeşitli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Şeker kullanmayı bıraktığınızda sizi bekleyen baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, tatlı krizleri ve mide bulantısı gibi belirtilere hazırlıklı olun.
Ancak 21 gün şekersiz diyetinde doğal şeker tüketmenizde bir sakınca yoktur. Kuru meyveler ve kuru yemişler : Kuru dut, kuru kayısı, kuru elma ek olarak hurma gibi besinler oldukça tatlı olsa da eklenti şeker içermediklerinden dolayı güvenle kullanılabilirler.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Bu alternatifler arasında bal, hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu, stevia, hurma ve pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunmaktadır. Ayrıca, tahin, kuru meyveler, tarçın, elma püresi ve vanilya özütü de tatlandırıcı olarak kullanılabilecek sağlıklı seçeneklerdir.
Bakın uzmanlar bu konuda neler söyledi. Hiç ekmek yemeden sağlıklı yaşama trendi neredeyse tüm dünyada kabul edilir hale geldi. Oysa araştırmalara göre uzun yıllar karbonhidrattan fakir beslenmek kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında artırıyor!
Uzun süre aç kalmak kan şekerinde düşüşe neden olur. Vücut enerji kaynağı olarak glikoz kullanır ve bu glikoz karbonhidratlı gıdaların sindirimiyle elde edilir. Açlık durumunda vücudun glikoz kaynağı azalır ve dolayısıyla kan şekeri düşer.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Şeker hastaları her tür ekmek cinsini tüketemez. Şeker hastaları için en uygun ekmek türü tam çavdar ekmeğidir. Tam çavdar ekmeği, vücudun şeker dengesinin sağlanmasında çok faydalıdır. Söz konusu ekmeğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Şekersiz olarak bilinen içeceklerin içerisinde her ne kadar şeker oranı sıfır olsa bile içerdiği tatlandırıcılar kilo alımına neden olabilmektedir. Bu yüzden diyet esnasında yeşil çay veya bitki çaylarının tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle gün içerisinde bol su tüketimine de özen gösterilmesi gerekmektedir.
Amerikan Kalp Derneği'nin yayınladığı rakamlara göre günlük olarak alınması tavsiye edilen şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri