Kekemelikte ikincil davranışlar öğrenilmiş, yani kişinin kekemelik durumunu savuşturmak için sonradan geliştirdiği davranışlardır. Bu davranışlardan bazıları çocuklarda kekemelik vakalarında görülürken, bazıları daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilir.
Gelişimsel kekemelikte, kekeleme kelimelerin başında ortaya çıkar. İkincil davranışlar ise edinsel kekemelikte daha fazladır. Psikojenik kekemelik nadirdir ve başlangıç sesleri hızlı tekrarlar içerir. Genellikle psikolojik bir olay veya duygusal travma sonrası psikiyatrik öyküsü olan erişkinlerde görülür.
Buna “ Pirimer ve fizyolojik kekemelik “ denir. Geçicidir. Tedavi gerektirmez. Çocuğun konuşması zorla düzeltilmeye çalışılırsa “Sekonder ve Patalojik kekemeliğe “ dönüşür ve kalıcıdır.
Kekemelik kendi içinde gelişimsel kekemelik, kalıcı kekemelik ve edinilmiş kekemelik olmak üzere üçe ayrılır. Kekemelik çeşitleri daha detaylı biçimde şu şekildedir: Gelişimsel kekemelik: Nörogelişimsel bir bozukluk olan gelişimsel kekemelik, beyin yapısının beklenenden daha farklı farklı gelişmesiyle meydana gelir.
Kekemelik 18 ay ile 7 yaş arasında herhangi bir dönemde başlayabilir. Ancak en çok dil gelişiminin hızlı olduğu 3 ve 5 yaş arasında ortaya çıkar. Bazı çocuklarda kekemeliğin başlangıcı yeni bir kardeşin doğması, yeni bir eve taşınma gibi normal stres durumlarından sonra aniden oluşabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kekemelik genellikle çocuk bir süre akıcı konuştuktan sonra gözle görülen bir neden olmadan 2 ila 5 yaşları arasında gelişir fakat istisnai durumlarda daha geç başladığı da görülür. Çocukların %5inde kalıcı bir kekemelik gelişir. Bu çocukların 4'te 5'i ergenlik çağına kadar yeniden akıcılaşır.
Kekemelik konuşma terapisi ile çözümlenebilen bir bozukluktur. Her yaşta tedavi edilebilir ancak çocukluk döneminde terapiye başlandığında daha hızlı çözülür. Kekemelik ile konuşma terapisi eğitimi almış uzmanlar çalışır.
Kekemeliğin sebepleri henüz tam olarak saptanabilmiş değildir fakat kekemeliğin muhtemel nedenleri arasında dil gelişiminin tamamlanmamış olması, konuşma kaslarında koordinasyon bozuklukları ve nefes problemleri yer alır. Bunların yanı sıra kekemeliğin psikolojik nedenlerden kaynaklandığına da ihtimal verilmektedir.
Günümüzde uygulanan kekemelik terapilerinin amacı kişinin takılmalarını minimuma indirerek akıcılıklarını mümkün olduğunca arttırmaya yöneliktir. Bunun için, konuşma hızını yavaşlatma, nefesi doğru kullanma, konuşma seslerini uzatma gibi bazı yöntemler kullanılır ve bu yöntemleri uygulama konusunda kişi eğitilir.
Ailesel, kalıtımsal. Kekeleyenlerin %40 ila 60'ının ailesinde ya kekeleyen ya da kekelemiş ve iyileşmiş birisi bulunmaktadır. Kekemeler stres ve zorluk azalıp dikkatleri konuşmadan başka bir yere çekildiklerinde daha az kekelerler. Bunun tersi durumlardaysa kekemelik artar.
Çocuklarda Kekemelik Tedavi Edilmezse Bu Durum Hangi Sonuçlara Yol Açar? Kekeme olan bir çocukta konuşma bozukluğundan dolayı; özgüven eksikliği, içe kapanıklık, sosyal fobi ve depresyon gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Haloperidol, risperidon ve olanzapin gibi dopamin antagonistleri ise kekemeliğin farmakolojik tedavisinde sıkça başvurulan ilaçlardandır (Mawson vd., 2016).
Kekemelik, küçük çocuklar arasında konuşmayı öğrenmenin normal bir parçası olarak yaygındır. Küçük çocuklarda konuşma ve dil yetenekleri söylemek istediklerini sürdürecek kadar gelişmiş olmadığında kekemelik görülebilir. Çoğu çocukta bu gelişimsel kekemelik geçicidir ve zaman içinde tamamen kaybolur.
Kekemelik 2 tipe ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi gelişimsel tip yani okul öncesi dönemde olan kekemeliktir. Bu tip kekemelik yüzde 90 sponten olarak iyileşme gösterebilmektedir. Daha nadir bir grup ise ergenlik ve yetişkinlik döneminde kalıcılık gösterebiliyor ve konuşma terapistine direnç gösterebilmektedir.
Nörojenik kekemeliğin, çeşitli nörolojik hasar veya hastalık nedeniyle ortaya çıkan edinilmiş konuşma bozukluğu olarak tanımlandığı görülmüştür. Konuşma akışını ve ritmini bozacak bir şekilde, seslerde veya hecelerde tekrarlama, uzatma veya bunların blok şeklinde üretilmesi ile karakterize edilmiştir.
Gelişimsel Kekemelik: Sıklıkla 5 yaşın altındaki erkek çocuklarda, dil ve konuşma yeteneklerinin gelişimi sırasında ortaya çıkar. Genelde tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendine çözülür.
Konuşmanın akıcılığında herhangi bir biçimde ortaya çıkan kesintiler olarak tanımlanan kekemeliğin bir hastalık olmadığını belirten uzmanlar, erken dönem kekemeliğin dil gelişimi sırasında görüldüğünü belirtiyor. 3 yaşlarında %4-5 oranında ortaya çıkan kekemelik, 3 ile 6 ay arasında geçebiliyor.
Sesli kitap okumak kekemeliğin azalmasını ve diksiyonun da iyileşmesini sağlar.
Evde kekemelik tedavisi için çene egzersizleri, çene kaslarının güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Bunun için çene kaslarınızı sıkıp gevşetmek, çene hareketlerini yapmak veya sakız çiğnemek gibi egzersizler yapabilirsiniz.
Bazı çocuklarda bu geçici bir durumken, bazı çocuklarda ise kalıcı kekemeliğin belirtisi olabilir. Okul öncesi çocuklarda kekemelik başladığında aileler genellikle kendiliğinden geçmesini bekler. Çocukların konuşma esnasında yumuşak takılmalar sergilemesi, dil gelişiminin ilk evrelerinde sık karşılaşılan bir durumdur.
Bununla birlikte, çocuğunuzun kekemeliği sıklaşırsa ve buna yüz hareketleri eşlik ederse 3 yaş civarında bir dil terapistine gitmek doğru olur.
Kekemelik Çocuğu Hangi Doktora Gidilmeli? Çocuklarında kekemelik yaşayan bireyler çocuklarını öncelikle çocuk doktoruna götürmelidir. Uzman doktor gerekli görür ise çocuk psikoloğu ya da çocuk psikiyatristine yönlendirerek çocuğun uygun bir terapi süreci başlatmasını sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri