Eğer araç tamamıyla hasar almış durumdaysa hasar kaydı, pert kaydı olarak işlenmiştir. Eğer kaskosu bulunan bir araç sigorta değerinde bir hasar almış ise bu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir.
Ancak su seviyesi, lastik seviyesini geçtiyse, araç uzun süre suyun altında kalmışsa ve aracın elektronik aksamı tamamen suyun altında kalıp zarar görmüşse araç perte çıkar ve sigorta şirketi, araç sahibinin zararlarını karşılar. Çünkü böyle bir aracın geri dönüşümü, tamiri ve yenilenmesi çok zor ve masraflıdır.
Sel sonucunda araçlarda herhangi bir boya ve kaporta problemleri yaşanmaz. Dolayısıyla bu süreçte selde kalan aracı almanın herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Hiçbir şekilde oynama yaşanmadan perte çıktığı için bu araçlar günümüzde kolay ve hızlı bir şekilde alınabilir.
Sel sonucu aracınız kullanılamaz hale gelmiş olabilir. Bu durumda aracın tüm bedelini talep edebilirsiniz. Sel sonucu araçta kısmi hasar olmuşmuşsa bu kısmi hasarın onarımı talep edilebilir. Onarılan araç değer kaybedeceğinden ayrıca değer kaybı için ek dava da açılabilir.
Sel hasarlı araçlar kaza sonucu su altında kalmış veya sel felaketinden etkilenerek belirli kısımlarına su alan ve maddi hasar meydana gelen araçlardır. Özellikle yağışın yoğun olduğu bölgelerde zaman zaman karşılaştığımız sel felaketlerinden sonra birçok araç bu olaydan etkilenmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Hasar kaydı ne kadar düşük durumdaysa yani araç kasko kapsamına giriyorsa, kredi verme olasılığı yer alabilir.
Sel nedeniyle su baskınından etkilenen, dolu nedeniyle camları kırılan ve kaportası hasar gören araçlar kasko ve poliçeye ek teminatlar ile maddi güvence altına alınabiliyor.
Sera Hasar ödemesinin yapılması,
Sera sigortalarında ekspertiz sonrası dosyanın onaylanmasını müteakip 30 gün içinde hasarın ödemesi beklenir. Hasar ödemeleri Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifi aracılığı ile yapılır.
Sel, fırtına, su baskını ve dolu gibi doğal afet türlerinden dolayı oluşan hasarlar ise zorunlu trafik sigortası kapsamında ele alınmamaktadır. Doğal afet türlerine karşı araçlarını güvence altına almak isteyen araç sahiplerinin kasko sigortası yaptırmaları gerekmektedir.
Sel mağdurları, ayrıca, sigortalı iseler, sigorta şirketlerine de başvurabilir. Sigorta şirketleri, sel nedeniyle zarar gören konutlar ve iş yerleri için sigorta kapsamında tazminat ödemesi yapmaktadır.
Pert kaydı olan aracı iki şekilde öğrenebiliriz. Bunlardan bir tanesi sigorta şirketleri aracılığı ile şase numarası bilgileri verilerek. Bir diğer öğrenme olanağımız ise 5664 e mesaj atarak öğrenebiliriz. 5664 e atlın mesajlarda pert kaydı vardır diye yazmaz.
Araç Nasıl Perte Çıkar? Herhangi bir aracın ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeni ile oluşturulan belgeye “pert kaydı” adı verilmektedir. Herhangi bir olası kaza durumunda aracın ağır hasar alması durumunda, aracın trafiğe çıkması engellenmektedir.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın ağır hasar kayıtlı ya da pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının açılmış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmemektedir.
Bir aracın kaza sonrasında ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeniyle oluşturulan belge, pert kaydı olarak adlandırılır. Bu kayıt aracın plakasına işlendiği için sigorta şirketleri araba kaskosu bulunan araçların maddi zararını karşılar.
Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir. Tam hasarlı olan araçlar için ise 'hurda belgesi' düzenlenir ve bu araçlar bir daha asla trafiğe çıkamaz, doğrudan hurdaya gönderilir.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Deprem sonucu oluşan hasarlar söz konusu olduğunda, trafik sigortası genellikle bu tür zararları karşılamaz. Deprem, sel, dolu, fırtına gibi doğal afetler genellikle kasko sigortası teminatları arasında yer alır.
Aracın su altında kalmasına neden olan olay, sigorta poliçesi kapsamındaysa araçta oluşan zarar sigorta tarafından karşılanıyor. Araçta oluşan hasar, sel veya su baskını nedeniyle meydana gelmişse burada ek teminatlar devreye giriyor.
Zorunlu Deprem Sigortası'nda depremin yanı sıra sel ve heyelan da teminat kapsamına alınacak.
Hasar miktarının küçüklüğü, trafiğin akışının engellenmemesi ya da aracın yoluna devam edip edemeyeceği durumlara göre kullanılan bir belgedir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Değer Kaybı Dosyası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Araç değer kaybı için sigorta şirketine yazılı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. 15 gün içinde ödeme yapılmaz ya da olumsuz cevap verilirse Sigorta Tahkim komisyonuna başvuru yapılır.
Deprem nedeniyle aracı zarar gören kişinin ''kasko (kara taşıtları sigortası)'' yoksa zararı kendisi karşılayacaktır. Trafik sigortasının aksine kaza ya da arıza durumlarında acil yardım hizmetleri sunan kasko sigortası; yol yardım, ambulans ve çekici desteği gibi ihtiyaçları da karşılar.
Aracınızın herhangi bir parçasında oluşan arıza veya bozulmanın sebebi eğer yaptırılması gereken rutin kontrollerin (yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve poliçede belirtilen hayvanların vereceği zararlar) ve bakımların ihmal edilmesi ise kasko, araç arızasını karşılamaz.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri