Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de de Ahzap suresinin 56. ayetinde sala söylemenin öneminden bahsedilmiştir. Peygamber efendimiz'in adı anıldığında sala okunmanın öneminden söz edilir. Sela okunduğu duruma göre bayram selası, cenaze selası ve cuma selası olarak adlandırılır.
İlk sala ise Miladi 1300 yılında Memlüklü Sultan Melik'ün Nasır tarafından verilmiştir. Bu sala Cuma namazı öncesinde verilmekteydi. 1389 yılında Melikü's Salih b. Eşref akşam ezanı hariç bütün ezanlardan sonra sala verme emri vermiştir. Sala Dilkeşhaveran makamında okunmaktadır.
İSLAMİYET'TE SELA'NIN ÖNEMİ
Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde Hz. Peygamber'e (s.a.s.) çeşitli durumlarda salat-ü selam getirilmesi tavsiye edilmiş (Ahzab, 33/56; Tirmizi, Deavat, 66; Ebu Davud, Vitr, 23) ise de ne asr-ı saadette ne de ilk dönemlerde camilerde sala okunmuştur. Bununla birlikte Kitap ve Sünnet'te Hz.
Farz veya vacip olduğu inancı taşımaksızın cenazeyi duyurmak amacıyla salâ vermekte sakınca yoktur.
Salâ, Hz. Peygambere (s.a.s.) selam ve övgüdür. Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde Hz. Peygambere (s.a.s.) çeşitli durumlarda salât-ü selam getirilmesi tavsiye edilmiş (Ahzâb, 33/56; Tirmizî, Deavât, 66; Ebû Dâvûd, Vitr, 23) ise de ne asr-ı saâdette ne de ilk dönemlerde câmilerde salâ okunmuştur.
İlgili 44 soru bulundu
Bırakınız insanları, Kur'an Peygamberler arasında bile üstünlük yoktur, görev açısından farklılıklar vardır derken; Sala yazanları, Peygamberimize öyle yüceltme yapmışlar ki (iyi niyetlerinden şüphe edilse) insanı şirke götürür.
Sela okunduğu duruma göre bayram selası, cenaze selası ve cuma selası olarak adlandırılır. Türk musikinde ise selalar bir dini literatür olarak yer almıştır.
Minarelerde okunan cenaze salâsı cuma salâsı ile aynı metne dayanır. Bu sebeple cuma namazı için verilen salâ, cenaze salâsı yerine de geçtiğinden bu vakitte ayrıca cenaze için salâ okunmazdı.
Sual: Bidat, sadece ibadetlerde mi olur? Cevap: Fıkıh kitaplarında, bidat üç türlüdür deniyor ve şöyle sıralanıyor: 1- İslâmiyetin küfür, inkâr alameti dediği şeyleri zaruret olmadan kullanmak, en kötü bidattir. 2- Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiklerine uymayan inanışlar da kötü bidattir.
Ayrıca bir vefat duyurusu olarak her zaman vakit namazlarından önce okunur. Perşembe gecelerinde yatsı ezanından önce, Cuma günleri öğle ezanından yaklaşık bir saat önce, bazı camilerde de Ramazan ayında sabah ezanından önce okunur.
Eşref Zeynüddin II. Hâccî döneminde akşam ezanı dışında, bütün ezanların ardından sala verme usulü konulmuştur. Salalar minarede sabahleyin ezandan önce, öğle, ikindi ve yatsıda ezandan sonra müezzinler tarafından okunur.
SELANIN ANLAM VE ÖNEMİ
Sela kelime anlamı itibariyle dua ve namaz anlamına gelmektedir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in Allahtan rahmett temenni ederken ve Allah'ı meth ederken onun şefaatini dileyen bir dua çeşidi olarak bilinmektedir.
Erzurum Müftü Vekili Abdullah Temur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 93 Harbi döneminde Erzurum Tabyalarının Ruslar tarafından işgal edilmesini halka duyurmak amacıyla Ayaz Paşa Camisinden sela okunduğunu anlattı. Halkın, bu çağrıyla tabyalara gittiğini anımsatan Temur, "Halkımız, Rus işgalini bertaraf etmiştir.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah Ne Demek? Öncelikle şu bilinmelidir ki Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah sözü ezandan sonra da söylemektedir. Bireyler bu sözü ezan okunurken ve duyduklarında söylemektedir.
Minareden hoparlörle okunan âyetler, duyanlar tarafından çoğu kez dinlenmediği için, hem dinlemeyenler günah işlemiş olur, hem de onların günah işlemesine sebep olan okuyucular. Onun için buna çok dikkat etmek ve minareden verilen salalarda âyet okumamak gerekir.
Sözlük anlamı davet etmek ve çağırmak olan Sela, Ramazan bayramı boyunca sahurdan önce okunur.
Rasûlullah (asm), şu hadislerinde bid'atin tarifini yapmışlardır: "Sonradan ortaya çıkan her şey bid'attir; her bid'at sapıklıktır ve her sapıklık insanı ateşe sürükler."(Müslim, Cumua, 43; Ebû Davud, Sünnet 5; Nesâî, lydeyn, 22; İbn Mâce, Mukaddime, 7).
Arapçadan dilimize geçmiş olan tekfir kelimesi, ''küfr'' kökünden türetilmiştir. Küfür, hakikatin üstünü örtmek ve gizlemek anlamına gelir. Tekfir ise küfür ya da şirk günahlarından birini işlemiş olan bir kişinin kafir ilan edilmesi demektir.
Asr-ı saâdet'ten sonra ortaya çıkan, şer'î bir delile dayanmayan inanç, ibadet, fikir ve davranışlar hakkında kullanılan bir terim. Asr-ı saâdet'ten sonra ortaya çıkmış, şer'î bir delile dayanmayan bazı inanç ve davranışları benimseyen gruplar anlamında bir tabir.
* Şimdi de koronavirüs nedeniyle ölümlerin ve vaka sayılarının yoğun olduğu illerde camilerden cenaze selası okunmasına yasak getirilmiştir. Böylece koronavirüs kaynaklı ölümlerin artışının vatandaştan saklanılması amaçlanmıştır.
Değerli kardeşimiz, Sala (salavat) okumak ve namaz kılmak bid'at olmaz.
Öldüğünde ise namaz kılınır ama ezan okunmaz. Çünkü ölümünde kılınan namaz doğumda okunan. ezanın'dır.
Esselatu vesselamu aleyke ya Hayra Halgillah! ( Ey Allah'ın mahlukatlarının en hayırlısı, salat-u selam senin üzerine olsun! )
Kalavun'un iradesiyle cuma ezanından önce, 791 (1389) yılında el-Melikü's-Sâlih b. Eşref Zeynüddin II. Hâccî döneminde akşam ezanı dışında bütün ezanların ardından salâ verme usulü konulmuştur.
Müslümanlar ölüm, deprem, musibet, üzüntülü veya sıkıntılı bir haber aldıklarında “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” demeleri buyrulmuştur. Bu duanın Türkçe anlamı; “Onlar; başlarına bir musibet gelince, Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah'a aidiz ve şüphesiz O'na döneceğiz, derler.” Şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri