Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir geliş- me göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
1909'da 31 Mart Vakasını takiben isyanı bastırmaya İstanbul'a gelen Hareket Ordusunun Selanik'ten yola çıkmış, Sultan II. Abdülhamid'in tahttan indirildikten sonra Selanik'e sürgüne gönderilmiştir.
29 Mart 1430'da zorla alman Selanik'ten yedi ay sonra Yanya yöneticileri kendiliklerinden teslim olarak kentin anahtarım Sultan Murad'a teslim etmişlerdir.
2.Murat tarafından 1430 tarihinde fethedilmiş ve bu tarihten itibaren de bölgede çok sayıda Türk yaşamaya başlamıştır. Selanik şehrinde hâlâ Osmanlı'nın izlerini görebilmek mümkündür çünkü Selanik 500 yıl boyunca bir Osmanlı şehri olarak yer almıştır.
Atina Antlaşması (1913), 14 Kasım 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Yunanistan Krallığı arasında Balkan Savaşlarının sonunda imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Selanik, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan bir ildir. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik, 20. YY'da Yunanistan hakimiyetine geçmiştir.
Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.
Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik Mustafa Kemal Atatürk'ün doğup büyüdüğü yer olarak hafızalara kazılmıştır. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik 20. YY'dan sonra Yunanistan yönetimine geçmiştir.
ÖZET Bu makalede I. Balkan Savaşı esnasında, Garp cephesinde Sekizinci Kolordu Komutanı olan Hasan Tahsin Paşa tarafından Selânik'in 9 Ka- sım 1912 tarihinde savaş yapılmadan Yunanlılara teslim edilmesiyle ortaya çıkan gelişmeler konu edilmektedir.
Bir dönem Osmanlı'nın da Balkanlar'da bulunan en önemli kentlerinden biri olan Selanik, Yunanistan'ın kuzeyinde yer almaktadır. Coğrafi olarak ise, Asya, Avrupa, Akdeniz ve Balkanlar arasında kalıyor. Ege Denizi'nde bulunan Selanik Körfezi'nin başı, Selanik'in yer aldığı bölgedir.
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir. Bizim için Selanik'in en önemli yanı ise Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu şehir olmasıdır.
1912'de kaybedilen Selanik'te hala bir Türk azınlığı yaşıyor. Ancak Türk azınlığın şehirde kimliksel olarak hiçbir hakkı tesis edilmiyor. Millet Gazetesinin haberine göre Selanik'te yaşayan yaklaşık 7 bin Türk, Yunan makamları camilerin açılmasına izin vermediği için ibadetlerini apartman dairelerinde yapıyor.
Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.
Osmanlı'nın Balkanlarda büyük önem verdiği topraklardan biriydi, Selanik. Venedik ile yapılan ilk kara savaşında Osmanlı galip gelmiş; 5 asır boyunca bu topraklarda hüküm sürerek, İslâm sancağını dalgalandırmıştı. Sultan II. Murad'ın emriyle yola çıkan Osmanlı ordusu, 588 yıl önce bugün Selanik'i fethetti.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Selanik'teki birçok cami kiliseye çevrildi. Ayasofya, Kasımiye, Eski Camii, Hortacı Sultan, İsmail Paşa, İki Şerefeli ve Sultan Murat Camileri onlardan bazıları... Tarihi Türk kenti, 1913 Atina Antlaşması ile resmen Yunanistan'a bırakıldı. O dönem kentte 61 bin 430 Yahudi, 45 bin 867 Türk, 39 bin 956 Yunan yaşıyordu.
Selanik, MÖ 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından bugünkü Thermi'de kurulmuştur.
Balkan Savaşı'nda Selanik savunmasını, Hasan Tahsin Pasa denilen ve gizli Türk düşmanı olan bu zat yapmıştı. Tek kursun bile atmadan ve mahiyetinde ki askerlerinin de yaşamlarına teminat altına alınarak silahları da ellerinden alındıktan sonra bu askerlerle beraber Selanik şehri de Yunana teslim edilmiştir.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Lozan'da, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan 30 Ocak 1923 tarihli Türk-Rum Nüfus Mübadele Anlaşması gereğince, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra SELANİK merkezli yaklaşık olarak 480.000 kadar Türk- Müslüman Türkiye'ye getirildi ve ülkenin değişik yörelerine yerleştirildiler..
1666 ve 1923 yılları arasında Osmanlı Selaniki'nde dönmeler yeni bir etno-dini inanç, ibadet ve kimlik yarattılar. Ahlakları ve dinselliklerinin kökenleri Yahudi Kabbalah ve İslami tasavvufun kesişim noktasında bulunabilir.
İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür. Ancak tüm bu sürecin değerlendirilmesi ve yaşanan gelişmelerin basındaki yansımalarının verilmesi daha hacimli bir çalışmanın konusudur.
Kalenin bu manzara karşısında artık direnecek hali kalmamıştı. Sonunda, 6 Ağustos 1458'de Korent Kalesi'nin anahtarlarını Fatih Sultan Mehmed'e teslime razı oldular. Böylece Yunanistan'ın tamamı Osmanlı topraklarına katılmış oldu. Fatih, Atina'ya, bir savaşçı ve fatih gibi değil, bir gezgin ve araştırmacı gibi girdi.
25 Mart'ta kutlanılır ve Yunan halkının Osmanlı İmparatorluğu'na karşı 1821-1830 yılları arasında yürüttükleri ve bağımsız devletin kurulması ile sonuçlanan başarılı mücadelesinin başlangıç gününü temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri