Bölge, 1916 tarihli Sykes-Picot Antlaşması ile Fransa'ya bırakılmıştı. Nisan 1920 San Remo Konferansında Fransa, kendisini Orta Doğu'daki menfaatlerini desteklemesi sebebiyle, Musul bölgesini İngiltere'ye bıraktı.
Sonuç olarak 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara'da antlaşma imzalandı. 7 Haziran 1926 tarihinde TBMM'de onaylanarak kabul edildi. 1926 Ankara Antlaşması Maddeleri: Musul ve Kerkük vilayetleri Irak'a verilecektir. Irak sınırı Milletler Cemiyeti'nin 29 Ekim 1924 yılındaki aldığı kararla kesin olarak belirtilmiştir.
Musul konusunda İngiltere'nin şiddetli direnmesinin nedeni, bölgenin petrol kaynakları açısından zengin oluşu, stratejik önemi ve İngiltere'nin imparatorluk yolları üzerinde bulunmasıdır.
Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkma- sını fırsat bilen ve bölgenin işgali için zaten önceden plan yapan İngiltere, 3 Kasım 1918'de başlattığı askerî harekâtla 15 Kasım 1918'de Musul'u iş- gal etmiştir.
ancak ne hikmetse, aynı tarihlerde şeyh sait isyanı patlak vermişti. ordunun mobilizasyonun önemli bir kısmı bu isyanı bastırmak için harcandı. ingiltere türkiye'ye ırak petrollerinden 25 yıl boyunca %10 pay teklif etti ancak yeni kurulan devletin nakit ihtiyacı ağır bastığından, türkiye bunun yerine 500 bin sterlin ...
İlgili 32 soru bulundu
Musul sorunu, ilk kez İsmet Paşa ile Lord Curzon arasında yapılan 26 Kasım 1922 tarihli görüşmede dile getirilmiş ve barış içinde bir çözüme bağlanması konusunda hemfikir olmuşlardır.
Sonunda Türkiye, İngiltere ve Irak arasında 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara Antlaşması yapılarak sorun çözüldü. Buna göre Türkiye, Bruxelles Sınırı'nı bölgedeki petrolden alınacak verginin yüzde 10'unun yirmi beş yıl süreyle kendisine ödenmesi şartıyla kabul etti. Böylece Musul'un Irak'a ait olduğu onaylandı.
Birinci Dünya Savaşı'nda Irak Cephesi'nde savaştığımız İngiliz Ordusu, Ku-tul Amara'da teslim olduktan sonra, yeniden başlattığı taarruzla stratejik hedef olarak seçtiği Musul'u Mondros Mütarekesi şartlarına aykırı olarak, 15 Kasım 1918'de fiilen işgal etmiştir.
I. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin, 22 Kasım 1914'te Basra'yı almasıyla fiilen başlayan Musul ve Kerkük'ün elden çıkış süreci, Bağdat'ın 11 Mart 1917'de işgali ile ivme kazandı ve İngiltere devleti, 30 Ekim'de mütarekenin imzalanmasından sonra 8 Kasım'da Musul'u işgal ettiler.
Lozan'da Türkiye'yi temsil eden İsmet (İnönü), Misâk-ı Millî sınırları içerisinde olan Musul'un; siyasî, etnografik, stratejik, coğrafî ve iktisadî sebeplerden dolayı Türkiye'ye verilmesini, hem özel görüşmelerde, hem de resmî görüşmelerde istemiştir.
Şeyh Sait ayaklanması, İngiltere'nin Musul tezini güçlendirmiş, İngiltere'ye yaramıştır. Ayaklanma bastırıldıktan sonra Milletler Cemiyeti Meclisi, 16 Aralık 1925 tarihinde Musul konusunda İngiltere'nin isteği doğrultusunda bir karar aldı. Yani Musul vilayetinin Irak'a bırakılmasına karar verdi.
5 Haziran 1926 tarihinde, Milletler Cemiyeti Konseyi'nin Musul vilayetinin Irak'a bağlanmasına ilişkin kararı doğrultusunda Türkiye ile Irak arasındaki sınırın belirlenmesi amacıyla Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan antlaşmadır.
Yavuz Sultan Selim tarafından 1517 yılında Osmanlı ülkesine katılan Musul ve Kerkük şehirleri, sahip oldukları konum ile gittikçe artan bir önem kazanmışlar ve Kanunî Sultan Süleyman döneminde Musul'un eyalet haline getirilmesi kararlaştırılmıştır.
XVI. yüzyılın başında, Şah İsmail (1500-1524), Akkoyunlular'dan Musul'u almışsa da, 1514'de Çaldıran zaferinden son- ra, Yavuz Sultan Selim 1517'de, Musul ve havalisini de Osmanlı hâkimi- yetine katmıştı. Musul'da 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Bağ- dat Seferi ile Osmanlı hâkimiyeti kesinleşmiştir.
Irak'ın ikinci büyük şehri olan Musul, 400 yıl Osmanlı idaresinde kaldığı ve Türkmen nüfusa sahip olduğu için Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor. Kent, Saddam Hüseyin döneminde en parlak günlerini yaşadı. Çünkü Musul Arapları BAAS rejiminin belkemiğini oluşturmaktaydı.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde çıkan Şeyh Said İsyanı, harekatın yapılamamasına neden oldu.
Halifeliğin kaldırılmasından yaklaşık bir yıl sonra, 13 Şubat 1925'te Şeyh Sait, “din elden gidiyor” diye doğudaki bazı aşiretleri Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı ayaklandırdı. Şeyh Sait, yeşil bayrak açarak, sala getirerek yürüyor, "Halifelik kaldırıldı, medreseler kapandı, din elden gidiyor" diye propaganda yapıyordu.
Son yıllarda nereye dönsek şöyle bir iddiayla karşılaşıyoruz: 'Lozan Antlaşması 100 yıl süreli yapılmıştır. Antlaşmaya ekli gizli maddelerde, Türkiye'nin bor ve petrol başta olmak üzere madenlerini çıkarması yasaklandığı için biz bunlardan yararlanamıyoruz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal (Tengirşenk) Bey ve Fransa hükümeti özel temsilcisi Henry Franklin-Bouillon tarafından 20 Ekim 1921'de imzalanan bu anlaşma, Fransa ve Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti arasındaki savaş durumuna derhal son verdi.
Musul Mondros Mütarekesi'nin 7. maddesine dayanılarak 15 Kasım 1918 tarihinde İngiliz Askerleri tarafından işgal edildi. Birinci Dünya Savaşı sonunda Türk Askerlerinin kontrolü altında kalan bir bölge olduğundan, Türkiye Cumhuriyeti Musul vilayetinin milli sınırları arasında olduğunu açıklamıştı.
Irak sınırı hariç tüm sınırlar belirlendi. Türk bağımsızlığı için verilen savaş diğer Mazlum milletlere örnek teşkil etti. Lozan'da çözülemeyen sorunlar nüfus mübadelesi, Hatay, Musul, yabancı okullar ve Boğazlar sorunu.
Musul sorununu çözüme ulaştıran antlaşma, 5 Haziran 1926'da Ankara'da Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan Sınır ve İyi Komşuluk Antlaşması oldu. Antlaşma 3 bölüm 18 maddeden oluşmaktaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri