Bahse konu eser, 29 Nisan 1916 tarihli Kutü'l-Amâre zaferinden Bağdat'ın kaybıyla sonuçlanan 11 Mart 1917 tarihine kadar olan süreçte cephede gerçekleşen olayların detaylarını içermektedir.
Bağdat seferi öncesi 4. Murad, kendisi için tehlikeli gördüğü Şehzade Kasım'ı da öldürttü. 4. Murad, 8 Mayıs 1638'de büyük bir orduyla çıktığı seferde 6 ay sonra Bağdat önlerine vardı ve 24 Aralık 1638 Cuma günü şehri teslim aldı.
Eski gücüne ulaşan İngiliz birliklerinin taarruza geçmesiyle; 11 Mart 1917'de General Maude yönetimindeki Britanya birlikleri Bağdat'a girmiş ve Halil Paşa'nın komutasındaki Osmanlı askerleri Bağdat'ı boşatmak zorunda kalmıştır.
9 Nisan 2003 günü Bağdat resmen ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmesine rağmen şehirde çatışmalar sürmekte ve kontrol tam anlamıyla sağlanamamış durumdadır. Saddam ve diğer yöneticilerin durumu bilinmemektedir. Irak halkının şaşkınlık içerisinde seyrettiği işgale ilk ani tepkisi tarafsızlık olmuştur.
ABD'nin Irak'a karşı başlattığı "Şok ve Dehşet" operasyonunun ikinci gününde Başkent Bağdat sabaha kadar ABD ve müttefik güçlerince bombalandı. Başkentte dün geceki ağır bombardımanda, kamu binalarının yanı sıra sivil mekanların da vurulduğu ve kentte büyük hasar olduğu belirtiliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Bombalama olayları
19 Mart 1950 - Irak Yahudilerinin kullandığı Amerikan Kültür Merkezi ve Kütüphanesinde bomba patladı. Nisan 1950 - Bağdat'ta El-Dar El-Bida Coffee dükkânına bomba atıldı.
Murad'a ardından felç teşhisi koydu. 8 Şubat 1640 Perşembe günü, yatsıdan sonra Şehzade Kasım'ı boğdurduğu odada vefat eden 4. Murad'ın cenazesi, Sultan Ahmed Camisi yanındaki babası I. Ahmed'in türbesine defnedildi.
Bunun üzerine padişah Safevilerle hesaplaşmak için bu kez Bağdat üzerine yürüyerek şehri kuşatmıştır. Kırk gün süren bir muhasaranın ardından 1638'de Bağdat'ı Osmanlı topraklarına katmış, böylece adını tarihe Revan ve Bağdat Fatihi olarak yazdırmıştır.
Kasr-ı Şirin Antlaşması
İki taraf için de savaş bitecektir. Ahıska ve Revan, Safevi Devleti'ne bırakılacaktır. Bağdat ve Basra, Osmanlı Devleti'nde kalacaktır. İki devletin de sınırları hep aynı kalacaktır.
1534-1535 kışını Bağdat'ta geçiren Kanuni, burada Osmanlı devlet örgütünü kurdu. Bağdat'ın dini önem edinen yerlerini gördü.
İran yönetiminde bulunan Şah Tahmasb ise babası gibi yapamadı ve Osmanlı ordusunun karşısına çıkamadı. Kanuni Sultan Süleyman önderliğindeki ordu Hemedan üzerinden Bağdat'a geçti. Bağdat Beylerbeyi olan Tekelü Mehmet Han Türkmen ise şehri boşalttı ve Bağdat fethedildi.
Bağdat Abbâsî halifelerinin ikincisi ve kurumsal anlamda devletin gerçek kurucusu kabul edilen Ebû Ca'fer el-Mansûr (136-158/754-775) tarafından Dicle nehrinin batı kıyısında 145-149 (762-766) yılları arasında kurulmuştur.
Halife Kaim de bu ayrılıktan istifade edip Tuğrul Bey'i Bağdat'a davet etti. Tuğrul Bey Abbâsî halifesini Şiilerden kurtarmak için 1055'te Bağdat'a yaptığı seferde Büveyhoğulları ile savaştı ve onları ağır bir yenilgiye uğrattı.
Kanuni Süleymanın Bağdat seferi sonucu, Osmanlı Devletinin, Şattül-Arap ve Basra üzerindeki gücü artmış, hatta Mısırda Süveyş Limanı, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Hint Denizi Osmanlı Devletinin nüfuzu altına girmiştir. Bu seferden sonra Kanuninin nâmı Hinde Sinde kadar gitmiştir.
Edirne, Mehmet Akif Ersoy'un 'Edirne' isimli şiirinde de ifade ettiği gibi 'Şarkın demir kilididir'. Edirne Osmanlı Devletinde Orhan Bey'in vefatından sonra padişah olan I. Murad tarafından 1361 yılında fethedilmiştir" dedi.
Bu sefer sırasında meydana gelen Mercidâbık, Gazze, Ridâniye ve son olarak Kahire muharebelerinde bozguna uğrayan Memlûk Devleti, ardından tamamen Osmanlılar tarafından ilhak edilmiş; Suriye, Filistin, Hicaz ve Mısır toprakları ele geçirilmiştir. Memlûk Devleti yıkıldı.
1639 yılında imzalanmış olan bir antlaşmadır. Kasrı şirin antlaşması bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile birlikte Osmanlı Devleti ve Safevi Devleti arasında imzalanan bu antlaşma ile birlikte iki devlet arasında ki savaş da sona ermiştir. İran'ın Kirmanşah eyaletinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır.
Bundan sonra II. Tahmasb'ı tahta oturtan Nadir, az sonra onu tahttan indirip (1732), yerine onun 1 yaşındaki oğlu III. Abbas'ı tahta oturtmuş ve nihayet 1736'da saltanatı bizzat eline alarak, Safeviler'e son vermiştir.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
4.Murat'ın Tütün yasağı koyan fermanı
Murad alkol, tütün ve kahveyi yasakladı. Yasağın sebebinin 1630'ların başındaki büyük İstanbul yangını olduğu bilinir ve yangın sonrası çıkabilecek bir ayaklanmaya karşı tedbir olarak İstanbul'daki kahvehaneler yıktırılır. Tütün içenlerin ise öldürülmelerine dair fetva çıkarılır.
Bağdat (Arapça: بغداد), Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir.
İslâm dünyasının önemli tarih, ilim ve kültür merkezlerinden biri ve bugünkü Irak'ın başşehri. Dicle nehrinin her iki yakasında 33° 26' 18" kuzey enlemi ile 44° 23' 9" doğu boylamı üzerinde yer alan şehir, VIII. yüzyılda Abbâsî Halifesi Ebû Ca'fer el-Mansûr tarafından kurulmuştur.
Bağdat Irak'ın hem başkentidir hem de en büyük kentidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri