Yapılan bu teklifin 2. Murad tarafından reddedilmesiyle de Osmanlı Devleti ile Venedik arasında bir savaş yaşanması kaçınılmaz oldu. 1423 yılında başlayarak 1430 yılına kadar süren Osmanlı – Venedik Savaşları'nın neticesinde Selanik Osmanlı Devleti tarafından, 29 Mart 1430 tarihinde fethedilmiştir.
Selanik, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan bir ildir. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik, 20. YY'da Yunanistan hakimiyetine geçmiştir.
1430 yılında Osmanlı hâkimiyetine giren Selanik, 1912 yılına kadar yaklaşık 500 yıl Osmanlı idaresinde kalmıştır.
Osmanlıların Balkanlardaki fütuhatının bir sonucu olarak Bizans İmparatorluğu'nun iktisadi ve stratejik bakımdan ikinci önemli şehri olan Selanik, daha I. Murad zamanında 1383-1387 yılları arasında dört yıl boyunca devamlı Türk hücum ve kuşatması altında kalmış ve 1387 yılında bir süre için Osmanlı hakimiyetine ...
Osmanlı Devleti'nin İstanbul'dan sonra 2. büyük kenti olan Selanik, Balkan Savaşları sırasında, 9 Kasım 1912'de merkezden destek alamayan ve panik içinde dağılan Osmanlı Ordusu'nun direnişinin mümkün olmayacağını düşünen garnizon komutanı Tahsin Paşa Yunan Ordusu'na hiçbir direniş göstermeden şehri teslim etmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
Selanik Milattan Önce 315 yılında Cassender tarafından kurulmuş olup, Makedonya Krallığına bağlı özerk bir bölgeydi. 168 yılında Roma yönetimi altına girip 1204 tarihinde ise Latin devleti tarafından işgal edilmiştir.
Günümüzde Başkonsolosluk alanı içinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toprağı sayılan “Atatürk Evi”, bugün sınırlarımız dâhilinde bulunmasa da, her Türk'ün kalbinde özel bir yere sahip olup, Selanik'e giden soydaşlarımızın ilk olarak ziyaret ettiği ve Türkiye için manevi değeri son derece yüksek olan bir ...
29 Mart 1430'da zorla alman Selanik'ten yedi ay sonra Yanya yöneticileri kendiliklerinden teslim olarak kentin anahtarım Sultan Murad'a teslim etmişlerdir.
1912'de kaybedilen Selanik'te hala bir Türk azınlığı yaşıyor. Ancak Türk azınlığın şehirde kimliksel olarak hiçbir hakkı tesis edilmiyor. Millet Gazetesinin haberine göre Selanik'te yaşayan yaklaşık 7 bin Türk, Yunan makamları camilerin açılmasına izin vermediği için ibadetlerini apartman dairelerinde yapıyor.
Lozan'da, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan 30 Ocak 1923 tarihli Türk-Rum Nüfus Mübadele Anlaşması gereğince, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra SELANİK merkezli yaklaşık olarak 480.000 kadar Türk- Müslüman Türkiye'ye getirildi ve ülkenin değişik yörelerine yerleştirildiler..
1870 yılından önce Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı'nca yaptırılan ev önce İbrahim Zühdü Efendi'nin, daha sonra Selanikli Abdullah Ağa ve eşi Ümmü Gülsüm'ün mülkiyetine geçmiştir. Ali Rıza Efendi, bu evi 1878'de kiraladı. Yaygın görüşe göre Mustafa Kemal, evin ikinci katında, güney taraftaki odada dünyaya geldi.
Osmanlı dönemlerinde Selanik, Avrupa'dan gelen Yahudi göçmenlerinin merkeziydi. İlk Yahudiler 1470 yılında, sonra 15.yy.'ın sonralarında, daha sonra da 18.yy.'ın başlarında gelmişlerdir. Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.
Küçük Mustafa öğrenim çağına gelince Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde öğrenime başladı, sonra babasının isteğiyle Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti. Ancak Mustafa Kemâl babasını çok küçük yaşlarda kaybetti (1888). Bu nedenle okuldan ayrılmak zorunda kaldı.
1) Selanik ve Balkanlarda Türk, Rum, Ermeni, Bulgar, Sırp ve Yahudi gibi farklı milletlerden insanlar yaşıyordu. 19. yüzyıla kadar huzur ve güven içerisinde yaşayan bu milletler, Fransız İhtilali'nin ortaya çıkardığı düşüncelerden etkilenmişler ve 19. yüzyıldan sonra bu bölgede pek çok siyasi çatışma yaşanmıştır.
Yunanistan'da resmi dil nüfusun %99'u tarafından konuşulan Yunanca'dır. Ayrıca bazı resmi olmayan azınlık dilleri ve bazı Yunan lehçeleri de konuşulmaktadır. Yunanlar tarafından en yaygın olarak öğrenilen yabancı diller İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca'dır.
ÖZET Bu makalede I. Balkan Savaşı esnasında, Garp cephesinde Sekizinci Kolordu Komutanı olan Hasan Tahsin Paşa tarafından Selânik'in 9 Ka- sım 1912 tarihinde savaş yapılmadan Yunanlılara teslim edilmesiyle ortaya çıkan gelişmeler konu edilmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Selanik, Yunanistan'da bulunan ve bu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Aynı zamanda burası Yunan Makedonyası bölgesinin de yönetim merkezidir.
Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
Selanik (Yunanca: Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης), Yunanistan'ın bölgesel birimlerinden biri.
- Mustafa, Sarıger köyünde doğdu ve 8 yaşına kadar burada kaldı. Minik Kemal 8 yaşındayken, Zübeyde hanım ikinci evliliğini yaparak oğlunu alıp Selanik'e gitti. - Nüfus mübadelesinden sadece birkaç yıl öncesine kadar Atatürk'ün ebesi Fatma Hanım halen bu köyde yaşıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri