çaydanlık kelimesi köken olarak farsçadır. kök, üzerine yine farsça eklerden biri olan -dan ekini almıştır. "çaydan" kelimesi farsça'da "çay koyulan kap" anlamına gelir, bizim kullandığımız çaydanlıkla aynı anlamdadır.
Türkiye Türkçesi çaydān “çay pişirme kabı” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lIk ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi çay ve Farsça +dān “kap, mahfaza” edatlarının bileşiğidir.
Çaydanlık, çay yapmada kullanılan, genelde iki parçalı ve metalden yapılma, bazen demliği porselen olan pişirme gereci.
Yanmış çaydanlığın içini temizlemek için, önce yarım litre su doldurun. Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin.
Ancak bazen mutfakta istenmeyen kazalar yaşanabiliyor. Ocakta unuttuğunuz çaydanlığın suyu biterek çaydanlığın yanarak kararmasına sebep olabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Mutfakların en çok kullanılan mutfak gereçlerinden bir tanesi de nihale isimli ürünlerdir. Bilindiği gibi nihaleler tencere, tava ve çaydanlık gibi eşyaların zemine zarar vermemesi için kullanılır. Nihale çeşitleri onlarca farklı şekilde karşınıza çıkar.
Porselen veya cam malzemeden üretilen demlikler, daha iyi demlenmiş çay elde etmek için en ideal seçimlerdendir. Bir diğer önemli unsur ise, kaynatılıp soğuyan veya soğuk olan suyun çay demlerken kullanılmamasıdır. Çayın demlenebilmesi için kaynamış suyun içine istenen miktarda çay konularak harmanlanması gerekir.
çaydanlık içindeki basıncın yükseldiğinin habercisidir. çaydanlıkta ocağa temas eden, görece daha büyük su haznesinin üst taraflarına küçük bir delik açılmasıyla bu sorun kökten çözülebilir. bazı çaydanlıklarda böyle bir delik, üretim sırasında özellikle açılır.
Çelik çaydanlıklar diğerlerine göre daha dayanıklı olsa da, yüksek ısıya maruz kaldıklarında hem iç, hem de dış yüzeyinde kararmalar başlar. Yanmış çaydanlıkla çay demlemek ise sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bu yüzden yanmış çaydanlığın en kısa sürede temizlenmesi gerekir.
SİRKE VE KARBONAT KARIŞIMI
Bir çay kaşığı kadar sirkeyi bir tatlı kaşığı kadar da karbonatla iyice karıştırın. Bu karışımı çelik tencere ya da çaydanlıkta bir miktar su ekleyerek kaynatın. Bol su işe duruladığınızda nasıl bu kadar parladığına inanamayacaksınız.
Çaydanlıklar, direkt ateşe maruz kaldığından sağlıklı materyallerle üretilmesi gerekir. Sağlıksız bir çaydanlık, ısıyla bir araya geldiğinde içerisindeki sıvılara kanserojen madde geçmesine neden olabilir. Hatta plastik karışımlı ürünlerin yaygınlaşmasıyla bu tehdit daha da artar.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Buradaki sorun, bulaşık yıkama döngüsündeki yüksek sıcaklıkların vakum contasına zarar verebilmesidir. Bunları elle yıkamak en iyisidir. Kaliteli çay potları, çaydanlıklar bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerdendir.
Çay kelimesinin dünya dillerinin pek çoğundaki kökeni, dünyaya yayıldığı Çin'de yer alan dillere dayanır. Mandarin lehçesindeki ç'a, Min lehçesindeki (Amoy) t'e ve Kantonca çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzları olup, çayın dünyaya yayılmış farklı söyleniş şekillerinin kökenini oluştururlar.
çaydanlık kelimesi köken olarak farsçadır. kök, üzerine yine farsça eklerden biri olan -dan ekini almıştır. "çaydan" kelimesi farsça'da "çay koyulan kap" anlamına gelir, bizim kullandığımız çaydanlıkla aynı anlamdadır.
Türkçede 'çay' denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin'in Mandarin lehçesinde 'ça' diye okunan bu kelime Farslılarla beraber "chai/çay" olarak birçok ülkeye yayıldı. Bu yüzden çayın muhtemelen Farsçadan da daha eski olan Japonca ve Korece kullanımları da cha şeklinde kaldı.
Rizeliler Lokali Başkanı Hayati Aksu da iyi bir çay demlemenin sırrını şöyle açıklıyor: 'Porselen demlik veya bakır demlik kullanılmalı. Eğer bunlar yoksa alüminyum demlik tercih edilmeli. Çelik çaydanlıkta çay iyi olmaz.
ALÜMİNYUM TENCERELER RAFLARDAN KALDIRILMALI
Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Çayın lezzetini etkileyen çaydanlıklar porselen, çelik, cam ve emaye çeşitleriyle satışa sunuluyor. En lezzetli ve sağlıklı çaylar, hiçbir türlü madde barındırmadığı için cam çaydanlıklarda oluyor. Çelikler ise camlara göre daha kaliteli ve dayanıklı.
Kabın alt kısımlarında oluşan kabarcıklar yüzeye doğru hareket ederken, sıcaklığın daha düşük olduğu kısımlara ulaştıklarında içe doğru çökerler. Bu sırada suyun içinde çok küçük gaz kabarcıkları ortaya çıkar ve yüksek frekanslı ses dalgaları oluşur.
dalginlik sonucunda cay demlenirken caydanlik unutulur, birkac saat sonra kotu bir kokuyla durumun farkina varildiginda kapkara bir caydanlik elde edilir. o durumda caydanligi suya sokmamak gerekir, yoksa alti falan cikar.
Çaydanlığın içine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun ve su ilave edin. Daha sonra çaydanlığın içerisindeki bu suyu 15 dakika kadar kaynatın ve su ile durulayın. * Kaynar suyun içinde erittiğiniz kaya tuzu ve sirke ile hem kararan çaydanlık içlerini ve hem dışını parlatabilirsiniz.
%7 indirimle Korkmaz A091 Mega Çaydanlık Takımı 609 TL'ye, %7 indirimle Korkmaz Aqua Çaydanlık Takımı 739 TL'ye, %25 indirimle Korkmaz A119 Flora Maxi Siyah Çaydanlık Takımı 1.220 TL'ye, %33 indirimle Korkmaz Şehnaz Çaydanlık Takımı 945 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Porselen sıcak tutar, Porselen fincanları düşünün.... Altta çelik demlik olunca buharı zaten sıcak tutar.. Alt üst porselene gerek yok zira alt kısım direk ateşle temasta kırılabilir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri