Karanfilin Besin Değeri Karanfilin küçük boyutuna rağmen zengin bir besin profilinin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle lif, C vitamini, E vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi önemli mineralleri içerir.
Manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfilin faydalarını sıralayacak olursak; Kan dolaşımını düzenler. Kuvvetli bir antioksidandır.
Güzel kokusu ve sayısız faydalarıyla karanfil diş ağrısına karşı en etkili çözümlerden biridir. Karanfil, ihtiva ettiği eugenol maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve diş eti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanılabilir. Karanfil, anti-mikrobik etki yapar” dedi.
İçerisinde manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfil bitkisinin bilinen bir çok faydası bulunuyor. Bunlar ise; -Ülser ve gastrist oluşunu engelleyip sindirim sağlığını koruyor.
Karanfil suyunu cilde direk olarak uygulayabilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda cildinizde gözle görülür bir düzelme olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Cilt bakımı: Karanfil yağı akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Ayrıca kırışıklıkları azaltmak ve sağlıklı cildi teşvik etmek için de kullanılabilir.
Karanfil yağının antioksidan etkisi sayesinde sivilce ve aknelerden kurtulabilmek mümkündür. Siz de kusursuz bir görünümde sağlıklı bir cilde sahip olmak isterseniz 3 damla karanfil yağı ile 2 tatlı kaşığı balı karıştırıp sorunlu bölgelerinize sürüp bekleterek cildinizin iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Karanfil Yutmanın Faydaları
Genellikle sindirim sistemi hastalıklarında mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlarda karanfil yutulması önerilebilir. Diğer yandan antioksidan özelliği ile vücuttan toksinlerin atılması için karanfil yutulabilir. Ancak karanfil direk yutulduğunda mide yanmasına sebep olabilir.
Bakteri ile mücadele eden bir bitkidir. Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu etkilenir. Karanfil çiğnemek sindirim sistemini kolaylaştırır. Karanfil çiğnendiği zaman sindirim enzimlerinin salgılanma oranı artar ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
Karanfil, baharat olarak kullanıldığında yemeklere tat ve aroma vermek için küçük miktarlarda kullanılabilir. Tıbbi amaçlarla kullanılıyorsa, doktorun önerdiği şekilde ve dozlarda tüketilmelidir. Genel olarak, günlük 2-3 gram tüketimi önerilir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
Yeşil çay içilirken alınan yudumun ağızda bir iki dakika bekletilmesi bile, diş etlerindeki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Yeşil çay, aynı zamanda diş etlerinde başlayan çekilmelerin hızını da yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Aloe vera ise, diğerlerinden farklı olarak uygulanan bir tedavi seçeneğidir.
İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur. Karanfil çayı, alternatif tıpta da bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ateş düşürmek için kullanılmıştır. Bu çay anti-bakteriyel, mantar önleyici ve parazit önleyici özelliklere sahiptir.
Enerji Verir
Karanfil; A, K ve E vitaminleri bakımından zengin bir bitki olduğundan gün içerisinde ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayabilecek bir güce de sahiptir. Siz de gün içerisinde yeterli miktarda karanfilli su içerek daha enerjik olabilir, günü daha kolay tamamlayabilirsiniz.
Verdiği aromatik kokusu sayesinde kişinin gerginliğini, kaygısını alan limon, uykuya dalışı kolaylaştırıyor, aynı zamanda uyku derinliğini artırıyor. Limon, içine karanfil batırıldığında ise sivrisinekleri kaçırıyor.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor. Baharat olarak ise bir çay kaşığı veya daha az karanfil, yemekleri tatlandırmak adına hem belirgin hem de dengeli bir aroma sağlamaya yetiyor.
- Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanılabilir. - Toz haline getirip diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde kullanılabilir. - Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve A, C vitaminlerinden faydalanmanızı sağlar.
Karanfil, en iyi bütün olarak kullanılır. Antibakteriyel, antiseptik, antelmintik, antiastım, antiinflamatuar, antioksidan, antiviral, antiparaziter ve antibiyotik özellikleri nedeniyle tıpta ve farmakolojide yaygın olarak kullanılmaktadır.
Gün içinde içeceğiniz bu karanfil suyu hem vücut ısınızı yükseltip metabolizmanızı hızlandıracağı hem vücuttan toksinleri uzaklaştıracağı hem de ödem ve şişkinliklerden kurtaracağı için 7 günde, yani 1 haftada 3 kiloya kadar kilo vermeniz mümkün. Karanfilli suyun bilinen ciddi bir yan etkisi de bulunmuyor üstelik.
-Kan dolaşımını hızlandırır. Güçlü bir antiseptik olan karanfil antibakteriyel özelliktedir. Ayrıca iştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcı özelliği vardır.
Bal ve karanfilin faydaları
Cildin yenilenmesine yardımcı olur. Karaciğer yağlanmasını önler. Üst solunum yolları hastalıklarına bağlı ağrıları dindirmeye yardımcı olur. Kandaki şeker dengesini düzenler.
Doğal ve alternatif tıp meraklıları, nane, karanfil, tarçın ve okaliptüse kadar her türlü uçucu yağ bazlı beyazlatma tedavilerini önerir. Uçucu yağları emmek ya da içerek kullanmak önerilmediğinden, bu yöntem diş beyazlatmak için uygun değildir.
Antiseptiktir, saçları ve derisini arındırır. Doğal bir içerik olması nedeniyle, karanfil suyunun saçlar için bilinen bir zararı yoktur. Aksine dökülmeden, beyazlaşmaya kadar birçok fayda sağlar.
Karanfil tomurcuklarının kullanılması tercih edilmeli
Kurutulmuş “karanfil çiçek tomurcuklarının” miktarını abartmadan kullanılmasının erkeklerde cinsel güç üzerinde olumlu etki gösterirken, ”Karanfil yağı”nın sürekli ve yüksek miktarda kullanılması ters etki yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri