Selenyum kullanabilirsiniz Bazı çalışmalarda selenyum kullanımının bu dönüşümü arttırdığı ve bazal metabolizma hızında artışa neden olarak kilo vermeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle selenyum takviyesi faydalı olabilir.
Selenyum, vücudunuzda birçok önemli görevi olan bir mineraldir ve bunlardan biri de metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olan tiroid hormonları yapmaktır. Bu nedenle, genellikle kilo vermeye yardımcı olduğu söylenir. Selenyum, yediğiniz besinler yoluyla doğal olarak alınır ve selenyum eksikliği nadir görülür.
Tiroit Fonksiyonunu Düzenler: Selenyum, tiroit hormonlarının üretimi için bir katalizör görevi görür. Tiroit bezi, iştah, uyku, sıcaklık, ağırlık, enerji ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok önemli günlük vücut fonksiyonlarını kontrol eder.
Selenyum Eksikliği Kilo Yapar mı? Selenyum eksikliği kilo artışına neden olabilir. Selenyumun tiroid fonksiyonlarını düzenlemedeki kritik rolü, bu etkiyle ilişkilendirilebilir. Tiroid hormonları, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve bu da kilo kontrolü üzerinde etkili olabilir.
Aldesteron, progesteron, kortizol, östrojen, prolaktin, ACTH ve büyüme hormonları gibi farklı kimyasalların bir ya da birkaçının az veya çok çalışması kilo vermeyi yavaşlatabilir. Tiroit bezi, istirahat durumundaki metabolizmanın harcadığı kaloriyi ayarlar.
İlgili 27 soru bulundu
Tiroit hormonunuz yavaş çalışıyorsa, demir ve D vitamini eksikliğiniz varsa kilo vermeniz neredeyse imkansız hale gelir. Bunun için mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurun. Kilo vermek için düzenli ve tempolu yürüyüşü de asla ihmal etmeyin.
Vücut sıvısındaki azalma ilaç kullanımı, sıvı kaybı, sıvı alımı eksikliği gibi sebeplerin yanı sıra diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanabilir. Vücut yağındaki azalma ise aşırı kilo veya obezite gibi durumlara karşı kasıtlı olarak yapılan egzersiz ve diyetten kaynaklanabilir.
Selenyum Ne İşe Yarar? Selenoproteinler adı verilen çeşitli enzim ve proteinlerin bir bileşeni olan selenyum, DNA yapımında rol alır, üreme ve tiroid sağlığını destekler, metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve oksidatif hücre hasarı yanı sıra enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
Genellikle mide bulantısı gibi yan etkilere neden olmayan bir mineral olduğu için selenyum takviyesinin alınacağı zaman size bağlıdır. Ancak çoğunlukla günün ilk öğünüyle, ideal olarak diyet yağı içeren bir yiyecek ile birlikte alınması önerilir.
En iyi Selenyum takviyesi dozu, 14 yaş üzerinde 55, hamile ve emziren kadınlarda 70, tiroit hastalarında 200 mikrograma kadar önerilir. Bu minerali içeren besinler yeterli olmadığı taktirde, multivitamin ve diğer gıda takviyeleri ile alınır.
Selenyum, vücut için önemli bir mineral olup vücutta DNA yapımına yardımcı olur. Hücre hasarına ve enfeksiyonlara karşı vücut biyolojik sistemine yardımcı olan selenyum selenoproteinler adı verilen çeşitli enzimlerin ve proteinlerin önemli bir bileşeni olarak görev alır.
Selenyum, günlük beslenme rutinimizde düzenli olarak yer alması gereken bir mineraldir.
Selenyum Fazlalığı Belirtileri Nelerdir? Selenyum, aşırı miktarlarda alındığında, ağız kokusu, ağızda metalik tat hissi, tırnakların kolay kırılması, cilt kızarıklığı, ishal, mide bulantısı, ateş gibi belirtilerin yanı sıra karaciğer, böbrek ve kalp problemlerine yol açabilir.
Peki selenyum ne zaman alınmalı? Selenyum, gıda takviyesi olarak kullanılacağı zaman doktor kontrolünde yemeklerden önce veya yemeklerden sonra günde 1 tablet olacak şekilde kullanılabilir.
Selenyum antioksidan özelliklere sahip mineraldir ve cildin sıkı görünmesini ve serbest radikallere karşı korunmasını sağlar. Selenyum, erken kırışıklıkların oluşma şansı olmadan serbest radikal hasarını durdurabiliyor. Ayrıca hücre zarlarını UV hasarına, iltihaplanmaya ve pigmentasyona karşı korumaya yardımcı olur.
Selenyum serbest radikal hasarından cilt hücrelerini korumaya yardımcı olabilecek bir eser mineraldir. Ayrıca, cilt kanseri önlenmesinde rol oynayabilir.
Selenyum fazlalığı, sindirim sistemine ve sindirime yardımcı olan organlara zarar verebilir. Selenyum fazlalığı halinde karında şişlik, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemleri görülebilir. Sindirime yardımcı organlardan biri olan karaciğer, selenyumun en çok bulunduğu organlardan bir tanesidir.
B1 vitamini, folat, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve selenyum eksikliği, uyku süresini kısaltmaktadır.
Selenyum tiroid için oldukça önemlidir. Kişinin kendisini iyi hissedebilmesi için, T4'ün T3'ü dönüp, hücre içine girmesi gerekiyor. T4'ün T3'e dönüşmesi için de selenyum gereklidir. Sebze ve meyvelerdeki selenyum miktarı az olduğu için, tiroid hastalarının selenyum alması önerilmektedir.
Selenyum eksikliği durumunda, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, saç dökülmesi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi belirtiler görülebilmektedir. Selenyumun eksikliği gibi vücuda fazla alınması da belli semptomları ortaya çıkarmaktadır.
Tırnak ve saç sorunları: Selenyum fazlalığı, tırnaklarda incelme, soyulma ve saç dökülmesine yol açabilir. Sinirsel sorunlar: Aşırı selenyum alımı, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir ve sinirsel sorunlara neden olabilir. Yorgunluk: Selenyum zehirlenmesi, yorgunluk ve halsizlik hissine yol açabilir.
Antioksidan görevi gören selenyum hücrelerin korunmasında etkin rol oynar. Ayrıca DNA sentezinde ve E vitamini modülasyonunda birtakım görevlere sahiptir. Fiziksel olarak aktif bireylerde antrenman sonrası iyileşme ve performansı geliştirmek için gerekli olan eser mineraldir.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri