Bazı İslâm ülkelerinde adı çeşitli mekânlara verilen Selmân'ın kaç yıl yaşadığı konusunda ihtilâf edilmiş, onun muammerûndan olduğunu söyleyenler hayatı için 150 ile 553 yıl arasında farklı rakamlar ileri sürmüş, 250 yıldan fazla yaşadığı rivayetinin kabul gördüğünü söyleyenler bile olmuş, ancak Zehebî, İbn Ebû Hâtim' ...
Ömer döneminde Medâin valiliğine getirilen Selmân-ı Fârisî, Hz. Osman'ın hilafetinin sonlarına kadar valilik görevini yürütmüş ve bu sırada vefat etmiştir. [26] Buna göre 35 veya 36 yılının (656) sonu vefat etmiş olmalıdır. [27]Ancak onun bu tarihten önce veya daha sonra vefat ettiği de söylenmektedir.
Hz. Peygamberin özel iltifatına ve övgüsüne mazhar olan insanlardan biri de Sahabeden Selmân-ı Farisî'dir. Zira onun hayatı, İslâm dininin son ve ekmel din, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) de son peygamber olduğuna dair delillerden biridir.
Berberlerin piri Selman-ı Pak olarak bilinmektedir. Berberlerin piri olarak kabul edilen Selman-ı Farisi hakkında da kesin bilgiler yoktur. Selman-ı Farisi'nin Fütüvvet ve esnaf lonca'larının gelişmelisinde de katkıları olmuş ve berberlerin piri olarak kabul edilmiştir.
Selmân-ı Fârisi (r.a.), Aslen İranlı olup İsfahân yakınındaki Cey kasabasındandır. Peygamber Efendimizin mübarek saçlarını tıraş ettikleri için berberlerin piri sayılmıştır. Müslüman olunca Peygamberimiz (s.a.v.) ona, “Selmân” ismini verdiler ve onu Ebu'd-Derdâ (r.a.) ile kardeş yaptılar.
İlgili 21 soru bulundu
Yüz yıldan fazla yaşamış kimseleri ifade eden terim. Sözlükte muammer kelimesi “ömrü uzun olan kişi” anlamında olup hadis ilminde uzun süre yaşayan muhaddisler için kullanılır. Seksen yaşını aşmış kişiler zaman zaman muammerûndan sayılmışsa da bu terim daha çok 100-120 yıl yaşayanları ifade eder.
Selman-ı Farisi hazretleri, eshab-ı kiramın büyüklerinden ve meşhurlarındandır. Ehl-i beytten sayılmıştır. İnsanları Hakka davet eden, doğru yolu göstererek saadete kavuşturan ve kendilerine Silsile-i aliyye denilen büyük âlim ve velilerin ikinci halkasıdır. Hendek savaşından itibaren bütün gazalara katıldı.
Dünya Savaşı'nda Kasım 1915'te Selman-ı Pak'ta Britanyalılar ile Osmanlılar arasında Irak Cephesi'nde yapılan bir muharebedir.
Matematik, astronomi ve tıp bilgini. Fars bölgesinin Dârcirz şehrinden bir vezir ailesine mensuptur; soyunun Hz. Ebû Bekir'e bağlandığı söylenir.
Muhammed'in gerçek bir peygamber olduğuna inandıktan sonra Müslümanlığı seçer Salman-ı Pak Müslüman olan ilk Arap olmayan kişidir.
Selman-ı Pak mevkii, Bağdat'ın güneyine 32 km uzaklıktaki bir mevkidir. Asıl adı Cresiphon'dur.
Birleşik güçlerin sayısının altı yüz at ve bazı develerle yaklaşık 10.000 kişi olduğu tahmin edilirken, Müslüman savunucuların sayısı 3.000 idi.
Hendek fikrinin doğrudan İran kökenli sahabî Selmân-i Fârisî'den geldiği bilgisi birçok kaynakta yaygın olarak nakledilmektedir.
Hendek Savaşı İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in önderliğindeki Müslüman ordusu ve Ebü Sufyan önderliğinde ki Pagan Arap kabileleri arasında gerçekleşmiştir. Hendek Savaşı Müslümanların kazandığı bir savaştır.
Bir rivayete göre peygamberler içinde en uzun ömürlüsü Nûh'tur; kendisine 350 yaşında vahiy gelmiş, 950 yıl kavmini davetle geçirmiş, dolayısıyla 1300 yıl yaşamıştır (a.g.e., VI, 30). Hz.
İbn-i Abbas'tan rivayete göre Nuh 480 yaşındaydı. 120 yıl süren peygamberliği boyunca onları Allah'a çağırdı. Ona karşı geldiler ve onu yalanladılar. Allah ona gemi yapmasını emretti. Gemiyi yaptı ve 600 yaşında olduğu hâlde içine bindi.
Hz. Hatice'nin ardından Müslüman olan ilk sekiz kişiye “İlk Müslümanlar/ Sabıkun-i İslam” adı verilir. Ebu Cehil'in işkencesi sonucu hayatını kaybeden Sümeyye bint Habbat ise ilk İslam şehidi olduğu gibi, hayatını kaybeden ilk sahabe olarak da kabul edilir; eşi Yasir bin Emir'le birlikte öldürülmüştür.
İsmail ve Hz. İshak'ın saçlarını kesmesiyle tıraşı öğrenmiştir. Bu yüzden Hz. İbrahim, berberlerin ilk piri, peygamberimizin saçını tıraş eden Selman-ı Fârisî de ikinci piri olarak ka- bul edilmiştir (Erduran 2006: 192-193).
Fransızca coiffeur "kadın ve erkek berberi" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca coiffe "saç kesimi" sözcüğünden +or son ekiyle türetilmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK)'na göre kuaför “kadın berberi, erkek berberi” anlamında kullanılmaktadır.
1929 doğumlu Roza Solak, ablası Anjel ile birlikte Tarsus'ta o dönem kent merkezinde bulunan Çıplak Mahallesi'nde ilk kadın kuaförünü açarak çalışma yaşamına başladı. Kız kardeşler, 1940'lı yıllarda başladıkları kuaförlüğü 1970'li yılların sonuna kadar sürdürdü.
Ebû Abdillâh Selmân el-Fârisî (ö. 36/656 [?]) İslâmiyet'i kabul eden İran asıllı ilk sahâbî.
Alevî geleneği, kamberlerin atası olduğuna inandığı Selmân-ı Fârîsî'yi de Selmân-ı Pak olarak anar.
Selman-ı Pak strateji hamlesiyle birlikte Kut zaferi gelmiştir. İngiliz General konu ile ilgili savunma konusunda Avrupa'daki hiçbir askerin Türk askeri kadar iyi olamayacağını ileri sürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri