Gerçekçilik olarak Türkçeye çevrilen realizm, genel anlamı itibarıyla zihinde var olanların dışında zihinden ve zihindekilerdeki idelerden bağımsız olarak dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmesidir. Felsefede yaygın biçimde kullanılan bir kavramdır.
Realizmin amacı, günlük yaşamın önyargısız, bilimsel bir tutumla incelenmesi ve edebi eserlerin bir bilim insanının klinik bulgularına benzer nesnel bir bakış açısıyla ortaya konmasıdır.
Realistler insanların doğuştan iyiliğe eğilimli olmadığını, daha ziyade bencil ve rekabetçi olduğunu düşünürler. Realistlerin bu bakış açısı insan doğasını “bencil” olmasa bile “ben-merkezli” ve, bir arada var olmanın şartları mümkün olana kadar, çatışmacı kabul eder.
Realizmde biçim güzelliğine önem verilir, dilde ve anlatımda süsten, özentiden kaçınılır. Çünkü sanatı, klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmak amaçlanır. Realizmde roman ve hikâye ön plana çıkmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Realizmin temel varsayımı, uluslararası politikanın güç ve çıkar mücadelesi olarak tanımlanabilecek bir siyasal süreç olduğudur. Realistlere göre devletlerin sahip oldukları kapasiteler uluslararası çatışmaların sonuçlarının belirlenmesinde ve devletlerin davranışlarını etkileme konusunda büyük bir öneme sahiptir.
Sanatta ve edebiyatta gerçeği yansıtma ve gerçeklik duygusunu oluşturmayı ana ölçü olarak gören yaklaşım tarzıdır. Eski Yunandan beri sanatın temel unsuru kabul edilen “taklit” kavramı sanat ve gerçeklik arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışan tüm yönelimlerin belirleyicisidir.
Ortaya çıkışı romantizm akımına tepki niteliği taşımaktadır. Realizm diğer adıyla sanatta gerçekçiliktir. Gerçekçilik akımının uygulandığı sanat dalı edebiyat olmakla birlikte roman ve hikaye türlerinde baskın olarak etkisini göstermiştir.
Realizm, 19. yüzyılın ortalarında Avrupa'da ortaya çıkan bir sanat ve edebiyat akımı. Bu akım; gerçekliği objektif bir şekilde yansıtmayı amaçlayan bir yaklaşımı ifade ediyor. Romantizmin aşırılıklarına bir tepki olarak doğan realizm toplumsal konulara daha gerçekçi bir yaklaşım getirmeyi hedeflemiştir.
"Realist bakış" ise; olayları veya durumları somut verilere göre yorumlayan ve objektif değerlendirebilme yapan bakış açısıdır. Bu kavram, edebiyat eserlerini yorumlamakta kullanıldığı gibi; günlük konuşmalarımızda bile kullanılan bir kelimedir.
Realizm akımının öne çıkan sanatçıları, bu akımın temel prensiplerini benimseyerek gerçekçi eserler ortaya koymuştur. Bu sanatçılar, toplumun ve günlük yaşamın gerçekliklerini resimlerine yansıtmışlardır. Gustave Courbet, Jean-François Millet ve Edouard Manet gibi ressamlar realizmin öncülerindendir.
Ahlakın, insanlardan bağımsız biçimde var olduğunu savunan görüşe ahlaki realizm adı verilmektedir. Ahlaki realistlere göre iyilik ve kötülük diğer her şeyden bağımsız, kendi başına birer gerçektir.
Bir doktrin bir estetik görüş olarak realizm 1850'li yıllarda romantizme tepki olarak doğar(Kefeli, 2007: 45, 47). Realizmin doğuşu ve 19. yüzyılın dünyayı sarsan gelişmeleri ile biçimlenmesi onu romantizmden ayırır.
Realizm kelime anlamı olarak gerçekçi olmaktır. Realist düşünce dediğimizde de kısaca "olayları gerçekçi bir şekilde değerlendirebilme ve olayların gerçek tarafını görebilme" olarak tanımlayabiliriz.
Realizm akımının amacı, romantizm ve klasisizm akımı ile gerçeklikten uzaklaşmış olan bakış açısını, gerçekliğe yaklaştırmaktır. Realizmin konusu gerçekliktir. Romantizm akımında baskın olan duygu ve düşünceler, bu akımda geri plandadır. Burada ana konu toplum ve insanın çıplak gerçekliğidir.
REALİZM AKIMININ ÖZELLİKLERİ:
*“Sanat, sanat içindir.” görüşü savunulur. *İnsanın duygularının onu aldatacağı savunulmuş, görülenin olduğu gibi verilmesinin gerekliliği üzerinde durulmuştur. *Nesnel anlatıma başvurulmuştur. *Konular, günlük hayatın gerçeklerinden alınır.
Realizmin diğer bilinen adı ise, sanatta gerçekçiliktir. Auguste Comte'un pozitivizm felsefesinin edebiyata uyarlanması ile ortaya çıkan gerçekçilik akımının adı realizimdir. İşte, Realizm akımına dair merak edilenler.
Realizm uluslararası ilişkilerin temelini uluslararası politika olarak gören ve güvenlik sorununu bu ilişkilerin kurucu unsuru olarak tanımlayan uluslararası ilişkiler teorisidir.
Felsefi temelleri, güç dengesi ve liberalizme karşı güçlü eleştirileri barındırması realizmin önemini korumasını sağlamıştır. Klasik realizmin fikir babaları E. H Carr ve Hans Morgenthau'dur. Buna karşılık olarak neorealizmin fikir babası Kenneth Waltz'dır.
Rus Habercisi dergisinde 1879-1880 yıllarında bölümler halinde yayınlanan kitap, Suç ve Ceza'yla birlikte Dostoyevski'nin dünya edebiyatındaki en başarılı gerçekçi romanlarından biri olarak kabul edilmektedir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Dostoyevski'yi ateist ve nihilist olan Nietzsche'den ayıran özellik, onun Ortodoks inancının temsilcilerinden biri olmasıdır.
Émile Zola eserleri ve fikirleri ile Türk edebiyatçılarına natüralizm akımında rehberlik etmiştir.
Öte yandan algıda olduğu gibi düşüncede de Aristo realist ve nesnelliği savunur, bir şeyi bilmek demek tam anlamıyla bilgilimizin bildiğimiz şey olması demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri