Hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında iş imkânı bulunan bu meslek, yurt dışında çalışmak için de bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Çalışma Alanları: Elektrik, elektronik mühendislerinin çok yaygın çalışma alanları bulunmaktadır. Kamu ve özel sektör yanında kendi işlerinin sahibi de olabilirler. Bakanlıklar, TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ, EPDK, belediyeler, kamu kurum ve işletmeleri, TRT, TÜBİTAK, üniversiteler hemen sayılabilecek kamu kurumları.
Kamu sektöründe, elektrik elektronik mühendisleri özellikle enerji üretim ve dağıtım şirketlerinde, devlet planlama teşkilatlarında ve ilgili bakanlıklarda görev alabilirler.
2023 Özel Sektör Elektrik Mühendisi Maaşı mühendisin tecrübe durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 20.600 ₺ civarındadır. 2023 Kamuda Elektrik Mühendisi Maaşı Nedir? Kamuda mühendis maaşları 2023 Ocak ayında gelen %30'luk zam ile birlikte 21.295 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Elektrik elektronik mühendisliği mezunları, gerek özel sektörde gerekse kamu kurumlarında çalışabilir. Araştırma şirketlerinde araştırma ve geliştirme mühendisi olarak çalışabilir. Elektrik mühendisli firmalarında çalışabilir. Bu şirketlerde proje mühendisi ya da şantiye mühendisi olarak görev alabilir.
Elektrik Elektronik Mühendisi Elektriğin ihtiyaç duyulduğu heryerde iş yapabilir kesinlikle ve rahat iş bulma imkanı var ama yine söylüyorum kendini geliştirmek işi öğrenmek çok önemli.Üniversiteye girdiğinizde yaz tatillerinde çalışın bölümünüzle ilgili yerlerde. Tecrübesiz elemanı kimse istemez.
2 yıllık deneyimli mühendis: 25.000 TL. 5 yıllık deneyimli mühendis: 30.000 TL. 10 yıllık deneyimli mühendis: 35.000 TL. 20 yıllık deneyimli mühendis: 45.000 TL.
Elektrik Mühendisleri öğretmen olma imkanına da sahiptir bunun için bölüm bitirdikten sonra ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programını da bitirerek pedagojik formasyon alan elektrik mühendisleri elektrik öğretmeni olarak görev yapabilir.
B) İmza Yetkisi (SMM Belgesi)
Sektörde imza yetkisi olarak bilinen uygulamanın adı Serbest Müşavir Mühendislik yani SMM hizmetidir. Elektrik-Elektronik Mühendisleri 3 farklı türde SMM belgesi (genel adıyla imza yetkisi) alabilirler: Asansör SMM belgesi: Asansör hizmetlerinin yapılabilmesi için gereklidir.
Bu verilere göre öğrenim gören toplam 70 bin 355 öğrencinin 53 bin 507'si elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde olup, bunu 5 bin 345 öğrenci ile elektronik haberleşme mühendisliği bölümü ve 5 bin 515 öğrenci ile biyomedikal mühendisliği bölümü izlemektedir.
Elektrik Elektronik Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır? Elektrik Elektronik Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Elektrik Elektronik Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 39.900 TL civarındadır.
KARİYER: Mezunlarımız Türk Telekom, Türk Kablo, TRT, Türk Hava Yolları, Askeri Elektronik Sanayi gibi kuruluşlarda, elektronik alet ve cihaz üreten firmaların yanı sıra haberleşme, tıp elektroniği, bilgisayar, tekstil, konularında faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler, kendi iş yerlerini de açabilirler.
Bu tür vakıf şirketlerinde çalışanalar kamu personeli değildir. Aselsan, KPSS yönetmeliği kapsamında olan bir kurum da değildir. Bu nedenle personel alımlarında KPSS kullanılmamaktadır. Şirket personeli İş Kanununa göre bir şirkete alınan personel gibi işçi statüsündedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
eleman.net verilerine göre, Mühendis 2023 yılında ortalama 22.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mühendis , Ocak 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.780 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Elektrik mühendisi; elektrik üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin tasarlanması, korunması, projelendirilmesi ve kontrol edilmesi üzerine çalışır. Elektrik üreten cihazın, elektrik dağıtımında kullanılan araç ve diğer teçhizatların üretiminde gerekli hesaplama ve kalite kontrollerini yapar.
İYTE EHM kadınlar için uygun bir bölüm mü? Elbette uygun! İYTE bünyesindeki diğer tüm disiplinlerde olduğu gibi İYTE EHM'nin kadın mezunları sektörün önde gelen mühendisleri olarak çalışmakta ve her biri kendi alanlarında fark yaratmaktadırlar.
Bölüm mezunları Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin elektronik tasarım, sinyal işleme, robotip, haberleşme gibi tüm alt branşlarında çalışabilirler.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra Mühendis maaşı 21.295 liradan 33.122 liraya yükselmiş oldu.
Kamuda mühendis maaşları 2023 yılı için brüt olarak belirtilmekle birlikte 21.295 TL olarak belirlendi. Böylelikle 2022 yılında 16.205 TL olan mühendis maaşları %31 oranında artarak 21.295 TL oldu. 2023 Temmuz ayında ise enflasyon zammı ve 8 bin 77 TL refah payı ile birlikte 33.122 TL olarak güncellendi.
(TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı İktisadi Devlet Teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır. 1994 yılında TEAŞ ve TEDAŞ tüzel kişiliklerine kavuşmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri