21 Haziran 1980'de Ankara'da öldü. Vasiyeti üzerine Sinop'un Erfelek ilçesinin Salı Köyü'nde toprağa verildi. Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir.
Ahmet Muhip Dıranas, ilk şiir bilgisini hocası Ahmet Hamdi Tanpınar'dan almıştır. Döneminin felsefe ve sanat akımlarına hâkimdir. Romantizm, sembolizm ve empresyonizmden etkilenmiştir. Simgelerle dolu, zengin içerikli, özgün şiirler yazmıştır.
Öz şiir anlayışını benimsemiş olan şair Kar şiirinde karamsar ve gizemli bir üslup yaratarak dizelerini oluşturmaktadır. İşte kar şiirinin sölzeri. Öz şiir tarzını benimseyen Ahmet Muhip Dıranas, edebiyat tutkunlarının sevdiği şairlerin başında geliyor.
1940 yılında Münire Ülker ile evlenen Ahmet Muhip Dıranas, 1942'de Üç Kahraman adlı tek perdelik bir piyes yayınladı. Konusunu Milli Mücadele'den alan ve Fransızca'dan adapte edilen bu piyes Ankara Radyosu'nda oynandı.
Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir. Gerçekçi sahneler betimleyen “Fahriye Abla”nın şairi olarak tanınmasına karşılık Dıranas, sembolik, romantik ve empresyonist bir şiir dünyası kurmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
*Cumhuriyet'in ilk yıllarında yetişen Ahmet Muhip, herhangi bir ideolojik gruba, edebî akım veya topluluğa katılmamıştır. * “Saf sanat” anlayışı ile hareket etmiştir. *Yedi Meş'aleciler ile 1940 kuşağı arasında geçiş sanatçısı olarak görülür. *Fransız sembolist sanatçı Baudelaire'den etkilenmiştir.
Tanpınar'da şiirin iç yapısıyla ilgili olarak değineceğimiz bir başka mesele saf şiir'dir. Tanpınar da saf şiir görüşüne katılır ve şiirlerini bu nizama göre şekillendirmeye çalışır. Sembolistlerden etkilenmiş olması, onu bu yönde şiirler yazmaya sevk eder.
Ahmet Muhip Dıranas, kendine özgü dili, söyleyişi ve imge düzeniyle Cumhuriyet dönemi Türk şiiri içinde saygın bir yere sahiptir. Bütün şiirlerini hece ölçüsüyle yazmakla birlikte dış yapıda yaptığı yeniliklerle hecenin ilk kuşağından ayrılmıştır.
Ahmet Muhip Dıranas, yazın yaşamındaki tanınmışlığını daha çok şiirleri ve şairlik yönüyle sağlamış olsa da birbirine yakın dönemlerde Gölgeler ve Çıkmaz adlı iki tiyatro oyunu da yazarak sanat alanını genişletmiştir.
Ahmet Muhip Dıranas'ın kar şiiri, güçlü görsel imgelerle ve derin duygusal temalarla örülüdür. Özlem, yalnızlık, gece, karanlık ve ölüm gibi evrensel kavramları kar üzerinden işleyerek, insanın iç dünyasındaki karmaşık duyguları anlatır.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır. Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur.
Aşkı, hüznü ve umutsuzluğu şiirlerinde işledi
Ahmet Muhip Dıranas, Zafer gazetesinde kaleme aldığı köşe yazılarının yanında ayrıca tiyatro eserleri, tercüme ve adapteler, inceleme ve makalelere de imza attı. Ankara'da 71 yaşındayken 21 Haziran 1980'de hayatını kaybeden Dıranas, vasiyeti üzerine Sinop'a defnedildi.
Türkçenin miracına ulaştığı abidelerden biri olan Bursa'da Zaman, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en güzel metinlerinin başında gelir.
Atay, S. (2019). Evini hayalleriyle bütünleyen bir baba: Ahmet Muhip Dıranas‟ın Gölgeler adlı oyununda şizofrenik hâller. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 8(2), 878-899. vermek yerine onların sosyal rollerini içeren isimlendirmelerle yetinir.
Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk edebiyatının en verimli şairlerindendir. Bi- reysel konulardan toplumsal konulara, millî duygulardan evrensel so- runlara, çocuk duyarlılığından Tanrı bilincine varıncaya kadar çok ge- niş konularda şiirler kaleme almıştır.
“Ontolojik çözümleme, sanat eserinde var-olanların nasıl ve ne çeşitten bir varlığı gösterdiğini incelemeyi hedefler. Aynı zamanda, sanat eserinin varlığı ile öbür varlıklar arasındaki ilgi ve ayrılığı da çözümlemeye çalışır” (Bk. Tunalı 2002: 47).
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiirlerinde de derin bir duyarlılık ve estetik anlayış görülmektedir. Şiirlerinde aşk, doğa, zaman gibi temaları işlemiştir. "Bursa'da Zaman", "Mavi Maviydi Gökyüzü" gibi şiirleri Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir.
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Ahmet Hamdi Tanpınar hocası Yahya Kemal Beyatlı'dan oldukça etkilenmiştir. Onun şiir zevkinin ve tarihle ilgili görüşlerinin oluşmasında büyük katkısı olmuştur. Yanı sıra ilk eserlerinde Ahmet Haşim'in de etkisi görülmektedir. Ayrıca Baudelaire, Valery, Nerval, Freud'tan da etkilenmiştir.
Şiirde bireysel konuların işlendiği, sembolizm ve parnasizme dayalı şiir akımı. Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez.
Lavanta çiçeği kokan kederleri; Hoyrattır bu akşamüstüler daima. Olvido ve Fahriye Abla'nm şairi, Türkçe şiirin en büyük ustalarından Ahmet Muhip Dıranas'ın bütün şiirleri...
Cumhuriyet Dönemi'nde Tanpınar, Dıranas, Necip Fazıl, Cahit Sıtkı, Asaf Halet, Fazıl Hüsnü, Behçet Necatigil, Ahmet Kutsi, Yedi Meşaleciler ve özellikle Ziya Osman Saba, İlhan Berk gibi şairler, Saf Şiir bağlamında şiirler yazmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri