Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, sentetik ürüne nazaran çok daha güçlü bir çözücüdür. Bu nedenle temizlik işlemlerinde daha çok selüloz bazlı tiner kullanımı tercih edilir.
Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanınır.
Selulozik Boya Kullanım Alanları
Mobilya ve dekorasyon işleri ile her türlü ahşap, sac ve polyester üzerinde lake işleri için kullanılır.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Selülozik boyalar genellikle metal ve ahşap yüzeylerde lake işlemi için kullanılır. Çözücü buharlaşması yolu ile çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için özellikle tercih edilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Selüloz içeren selülozik ürünlerde inceltici ajan olarak kullanılır. Selülozik tinerin başlıca uygulama alanlarından birisi ise, selülozik esaslı boya uygulama araç ve gereçleri olan fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb. malzemelerin temizlik işlerinde kullanmaktır.
Ancak, endüstriyel boyadan daha az dayanıklıdır ve daha kolay çizilir ve kirler. Özet olarak, endüstriyel boya, daha dayanıklı ve uzun süreli koruma sağlayan bir boyadır, iken selülozik boya, daha estetik bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılan daha hafif bir boyadır.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Tinerin genel olarak kullanım amacının boyayı inceltmek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle uygun boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanımına ihtiyaç vardır. Tiner çeşitlerinin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Yani sentetik boya ile selülozik tiner kullanılmaz.
Selülozik tiner, HRM tiner ya da yol çizgi boyası gibi tiner çeşitleri, arabanın boyasına az da olsa zarar verir. Bu durumu göz önünde bulundurarak arabadaki zor lekeleri çıkarmak için sentetik tiner kullanılmalıdır.
İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 10-30 dakikada, sert kurumasını 2-3 saatte yapar.Tam kurumasını 24 - 48 saatte tamamlar.
Selülozik boya sanayi tipi boyadır ve selülozik tiner ile inceltilir. Genellikle metal boyamada kullanılır. Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz.
Yağlı boyada genellikle sentetik tiner çeşitleri kullanılır. Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir.
Sentetik Boyalar Nerelerde Kullanılır? Sentetik boyalar, çoğu zamanlar temizlenebilir olmasından dolayı iç cephe boyası olarak da kullanılır. Yağlı boyalar; alüminyum, plastik, kiremit, tuğla, taş, ahşap, alçı ve diğer birçok yüzeyde rahatlıkla tercih edilebilir.
Yağlı boya elde kurumuş ise aynı temizlik selülozik tiner ile yapılmaktadır.
Sentetik tiner, sentetik bazda boya ve vernik ürünlerinin inceltilmesi için kullanılır. Bu kuraldan yola çıkarak selülozik boya türlerine sentetik bazlı tiner katılarak boyadan istenen verim elde edilemez.
Çınar Antipas; %10-15 oranında Çınar Selülozik Tiner ile inceltilerek iki kat halinde; katlar arasında 2-3 saat beklenerek fırça, rulo veya boya tabancası ile tatbik edilir.
Selülozik boya sentetik boyaya göre daha hızlı kurur. Her iki boya çeşidinin de doğrudan güneş ışınlarından korunması gerekmektedir. Sentetik boyamalar ve vernik inceltmeler için sentetik boyalar kullanılırken selüloz bazlı boyama işlemleri ve vernik inceltme uygulamaları için de selülozik boyalar, tinerler kullanılır.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Uygulama yapılacak yüzeye önce bir toz şeklinde boya uygulaması yapılmalı, daha sonra uygun kalınlıkta uygulama yapılmalıdır. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Ağırlıkça 5 kısım Epoksi Boya + 1 kısım Epoksi Boya Sertleştiricisi. İnceltme için %15-20 Epoksi Tiner kullanılmalıdır.
Yağlı boya kapatıcı özelliğe sahip boyadır. Yağlı Boya yağ bazlı olduğu için geç kurur, terebentin ile inceltilebilir, aynı şekilde fırçalar terebentin, tiner gibi kimyasallarla yıkanabilir.
Hem kullanım bakımından hem de hızlı kuruyan boya olmaları bakımından akrilik boyalar sıklıkla tercih edilmektedir.
Uygulama araçlarına göre, %10-20 oranında “Plas'coll Sentetik Tiner” ile inceltilerek ürün uygulama viskozitesine getirilmelidir.
Bir litrelik boyaya 250 ml selülozik tiner yeterli olacaktır. Boyadan önce yapacağınız astar boya yine selülozik tiner ile inceltilir. Boyanın içine belirtilen miktarda selülozik tiner boşalttıktan sonra bir çubuk yardımıyla karıştırılarak boyanın tinerle tamamen bütünleşmesi sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri