Adana ili Türkiye karpuz üretiminin tek başına % 20'sini sağlamaktadır. serinleticidir. Karpuzun şeker içeriği % 8-14 arasındadır.
Karpuzun anavatanı Orta Afrika olarak bilinir. Bazı yazarlar karpuzun anavatanının Anadolu, İran, Orta Asya ve Amerika olabileceğini açıklar. Ancak bu bölgelerde, Orta Afrika'da olduğu gibi yabani karpuz formlarına rastlanmamıştır.
Dünyanın en meşhur karpuzu unvanına sahip olan Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. Ergani ilçesinin kırsal Yolköprü Mahallesi'nde hasadı yapılan karpuzlar tırlara yüklenip batı illeri ve birçok ülkeye gönderiliyor.
Manavgat'ta yetiştirilen karpuzlar 58, 54 ve 48 kilogram ağırlığında tartıldı.
Türkiye'de ilk karpuzun 13 Nisan gibi Antalya'da çıktığını, Adana'dan bir ay kadar daha önce hasada başladıklarını vurgulayan Demir, "Adana'da 5 aydan önce karpuz çıkmaz.
İlgili 33 soru bulundu
Dünyada en çok tarım üretimi yapan ülke Çin olarak belirlenmiştir. Ancak en iyi karpuz ülkemizin Diyarbakır ilinde yetiştirilir. Diyarbakır ili, karpuz yetiştiriciliği ile öne çıkar.
Çerez Mardin yöresinden 1 kg karpuz çekirdeği hem faydalı hem de lezzetli oluşu ile pek çok kişinin çerez olarak yemeği tercih ettiği Mardin yöresine ait bir lezzettir.
Alacağınız karpuzun alt kısmı ne kadar sarı renkte olursa karpuz da bir o kadar lezzetli ve sulu sulu olacaktır. Aynı zamanda sarı renk, karpuzun olgunlaşma seviyesini de belirttiğinden alt kısmı en sarı olan karpuzu almanızı tavsiye ediyoruz.
Bir zamanlar develerin sırtında taşınıp, kılıçla kesimi yapılan, dünyanın en meşhur karpuzu unvanına sahip Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. Çınar ilçesinin kırsal Çakırkaya Mahallesi üzerinde 250 dekarlık alanda hasadı yapılan karpuzlar TIR'lara yüklenip batı illeri başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.
Pek çok çeşidi olmakla birlikte bunlardan başlıcalarının adları Yeni dünya, Tekirdağ, Alacalı, Diyarbakır ve Gülledir. Tüm dünyada ise 1200 kadar karpuz çeşidi vardır. Dünyanın en çok karpuz üretilen ülkelerinin ikincisi ülkemizdir.
Tarım haberleri: Adana, Türkiye karpuz üretiminin yüzde 25'ini tek başına karşılıyor. Türkiye, Çin'den sonra üretimde 2. sırada. Hasat başladı, 100 bin dönüm alanda 650 bin ton rekolte bekleniyor.
Haber Merkezi – Türkiye ve Kürt illerinde sadece Urfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Anıt kırsal Mahallesi'nde yetiştirilen dışı karpuz, içi kavun ve tadı salataya benzeyen şelengonun hasıdına bu yıl erken başlandı.
Siyah karpuzun son iki yıldır pazarda yer bulmaya başladığını ifade eden Uykur, Serik ve Manavgat'ın yanı sıra, Samsun, Sakarya, Adana ve Çorum illerinde üretimlerinin iki kat arttığını kaydetti.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Aşırı sert veya yumuşak olmamalıdır. Hafifçe bastırıldığında hafifçe esniyorsa olgunlaşmış olabilir. Ağırlık: Karpuzu elinizde tutarken ağırlığına dikkat edin. İyi bir karpuz, beklediğinizden daha ağır hissettirir.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Koronavirüs salgınıyla mücadele edilen bu dönemde dahi tarımsal faaliyetlerine büyük bir özveriyle devam eden üreticiler, Adana ile sembolleşen karpuzu hasat etmeye başladı.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır karpuzları yuvarlak -oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Diyarbakır'da, Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adları ile tanınan tiplerin eskiden yaygın olarak yetiştirildiği bilinmektedir.
İl bazında ise en fazla üretim ilimizde yapılmaktadır. Adana ili Türkiye karpuz üretiminin tek başına % 20'sini sağlamaktadır. serinleticidir. Karpuzun şeker içeriği % 8-14 arasındadır.
Vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir ve 100 gram karpuz günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.
Karpuz satın alırken ilk yapılan şey ona vurmaktır. Bu karpuzun iyi olduğunu anlamada en doğru yöntemlerden biridir. Ancak burada karpuzun çıkardığı ses oldukça önemli. Karpuz iyiyse tok bir ses çıkarır, iyi değilse ses çıkarmaz ya da az ses çıkarır.
Online kuruyemiş sitemizden karpuz çekirdeği satın al işlemi yapılabilir. Bir kilogram karpuz çekirdeği fiyatı yaklaşık olarak 10-15 lira arasında değişiyor.
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği tüketmek yeterli.
ABD'de çekirdeksiz çeşitler tercih edilir ve bu nedenle ABD'de karpuz satışlarının büyük bir kısmı çekirdeksiz çeşitleri içerir. Karpuz tek yıllık bir bitkidir ve çoğu karpuz çeşidi ekim işleminden 80-100 gün sonra hasat edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri