Selülozik boya doğal bileşenlerden oluşur. Sentetik boya ise sentetik bileşenlerden oluşur. Selülozik boya sentetik boyaya göre daha hızlı kurur. Her iki boya çeşidinin de doğrudan güneş ışınlarından korunması gerekmektedir.
Ancak, endüstriyel boyadan daha az dayanıklıdır ve daha kolay çizilir ve kirler. Özet olarak, endüstriyel boya, daha dayanıklı ve uzun süreli koruma sağlayan bir boyadır, iken selülozik boya, daha estetik bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılan daha hafif bir boyadır.
Yağlı boyalar genellikle sentetik bazlı ürünlerdir. Bu nedenle boyanın inceltilmesi için sentetik tiner kullanımına ihtiyaç vardır. Yağlı boyaya tiner uygulamasında da uygun tinerin kullanımına özen gösterilmelidir.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Selülozik boyalar genellikle metal ve ahşap yüzeylerde lake işlemi için kullanılır. Çözücü buharlaşması yolu ile çabuk kurudukları ve dayanıklı oldukları için özellikle tercih edilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Selulozik Boya Kullanım Alanları
Mobilya ve dekorasyon işleri ile her türlü ahşap, sac ve polyester üzerinde lake işleri için kullanılır.
Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz. Bu tür bir uygulamada alttaki boya çözülerek kabarma ve çatlamalar meydana gelecektir.
Ahşap, metal, çelik, tuğla, kiremit, alçı, alüminyum gibi birçok yüzeyde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Koruma amaçlı kullanılabildiğini yukarıda belirtmiştik. Bu amaç doğrultusunda aşınmaya maruz kalan ve kalma ihtimali olan dış mekan mobilyalarında, duvarlarında kullanılabilir.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Yağlı boya yani sentetik boyalar nerelerde kullanılır? Taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve başka birçok yüzeye yağlı boya uygulanabilir. Hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada da yağlı boyalar kullanılabilir.
Son kat boyaların uygulanmasında genel olarak selülozik boyaların kullanıldığı gözükür. Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır.
Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir. Sentetik tinerlerin selülozik tinerlere göre plastik yüzeyler ile insan bedenine daha az etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle selülozik tinerlerin aksine sentetik tinerler, plastik şişelerde güvenle saklanabilir. Uçucu özelliği daha azdır.
Hem kullanım bakımından hem de hızlı kuruyan boya olmaları bakımından akrilik boyalar sıklıkla tercih edilmektedir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 10-30 dakikada, sert kurumasını 2-3 saatte yapar.Tam kurumasını 24 - 48 saatte tamamlar.
Hammerite metal boyası gibi metal boyalar, çoğunlukla her yüzeyde kullanılmaya uygundur. Antipas ve astar özelliğine de sahip olan bu metal boyaları, her çeşit metal yüzeyi boyamak için idealdir. Standart metal boyalarının yanı sıra kullanılan sprey metal boyası çeşitleri ise boyama işlemini büyük ölçüde kolaylaştırır.
Yağlı boyada genellikle sentetik tiner çeşitleri kullanılır. Yağlı boya tiner karışım oranı genel olarak % 10 olarak kabul edilir. Yani 1 lt yağlı boya için kullanılacak tiner 0,1 lt'dir.
Solvent bazlı ürünlerde kullanılan incelticidir. Sentetik esaslı tüm boya, vernik ve astarların uygulamalarında inceltici olarak güvenle kullanılır. Ayrıca sentetik esaslı boya uygulama araç ve gereçlerinin (fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb.)
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Sentetik boya, sert ve dayanıklı bir boyadır, yüzeyleri korur diğer boyalara göre Sentetik boya, üstün yapışma özelliklerine sahip yağ bazlı bir boyadır. Parlak ve mat iki tip görüntü elde edebileceğiniz, çeşidi mevcuttur ve tüm astarlara bazlara kolayca yapışabilir.
Sentetik boya, genellikle petrol bazlı bir üründür ve ferforje demir boyamada sıklıkla kullanılır. Bu tür bir boya, mükemmel bir kaplama sağlar ve genellikle parlak bir yüzey verir. Dayanıklılığı ve suya direnci nedeniyle dış mekan uygulamaları için idealdir.
Mobilyanıza uygun astar boya seçimi oldukça önemlidir. Astar boya sonraki boyanın daha iyi görünmesini sağlar. Yağlı boya (sentetik boya) ile mobilya boyamayı düşünüyorsanız, yüzeyinde parlak boya ve kaplama varsa önce bir kat sentetik astar kullanılması önerilir.
Selülozik boyaların inceltilmesi için selülozik tiner kullanılır. Selülozik tiner nedir? Selülozik tiner, sanayi alanında kullanılan ve verniklerin inceltilmesi için tercih edilen bir tür maddedir.
Sprey Boyanın Üstüne Vernik Olur Mu? Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
SENTETİK TİNER ile % 20 - 30 oranında inceltilebilir. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri