Hayatta istediklerinin tamamını ya da birçoğunu gerçekleştiren kişiler şanslı olarak nitelendirilir. ''baht açıklığı'' ve ''yıldızı parlak'' gibi kalıp ifadeler de şanslı olmak manasına gelir.
Şans, fırsatların hazırlıklı olma ile kesiştiği yerdir. Evrendeki fırsatlar sonsuzdur, yani ne kadar çok hazırlıklıysanız o kadar şanslı gözükürsünüz. Başkaları, hazırlık nedir bilmeyenler, “şanslı” der geçerler. Kendilerini de şanssız olarak ilan ederler.
Buna 'evrenin yardımı' da denebilir. Evrenin yardımı yerine 'aksilik' de ortaya çıkabilir tabii. O halde şans hem fırsatlara hazır olup onları değerlendirmekle ilgili hem de o fırsatların dünyada ortaya çıkması ve bize verilebilir olmasıyla ilgili.
İslâm'da “şans, talih” gibi sözlerin yeri yoktur. Dinimizde “kader vardır, tevekkül vardır, Allah'tan gelene rıza vardır.” Bunun da kaynağı îmandır. Mü'min, Allah'a îman eder, kadere boyun eğer, hâdiseler karşısında bocalamaktan kurtulur, ne ile karşılaşırsa karşılaşsın îmanın kuvveti ve nuru ile onları aşar.
Araştırmam, sonuç olarak şunu gösterdi: şanslı insanlar, dört ilke sayesinde şanslarını yaratırlar: 1-Şans fırsatlarını yaratma ve fark etme konusunda beceriklidirler; 2-Sezgilerini dinleyerek şanslı kararlar verebilirler; 3-Olumlu beklentiler sayesinde doğru çıkan tahminlerde bulunurlar.
İlgili 21 soru bulundu
Araştırmalar, başarılı insanların genellikle orta derecede yetenekli ama çok şanslı oldukları için başarılı olduklarını gösteriyor. Genellikle başarılarımızı şansa değil, zekâmıza, yeteneklerimize ve çok çalışmaya bağlarız.
Hırvatistan'da yaşayan Frano Selak, felaketlerden sağ çıkmayı başardığı için dünyanın en şanslı adamı olarak kabul ediliyor. Tam yedi kez ölümden dönen ve lotoda büyük ikramiyeyi tutturan emekli müzik öğretmeni Frano Selak'ın hayatı 'bu kadarı da pes' dedirten cinsten.
Şans; kader, kısmet, talih anlamındadır.
- Gerçekte şans, ne tesadüftür ne rastgeleliktir ne de bir doğaüstü güç tarafından düzenlenen bir iştir. Olsa olsa, gafletten kaynaklanan bir cehaletle kaderde mukadder olan bir nasip ve kısmetin adıdır. Bu anlamda talih ve şans sözcükleri doğru sayılır.
Değerli kardeşimiz, Tesadüf: Rast gelme, bir şey kendiliğinden olma, tedbirsiz meydana gelme gibi anlamlara gelmektedir. Bunlardan Yaratıcıyı inkâr ederek, kendiliğinden olma anlamında kullanılırsa elbette şirk olur. Ancak İslam toplumunda Müslümanların kullandığı anlamda asla şirk olmaz.
Felsefe ilk defa Antik Yunan medeniyetinde ortaya çıktı. Antik Yunanistan'da ortaya çıkmasının nedeni, Antik Yunan'da denizcilik ile uğraşılması sayesinde daha çok bilgi birikiminin olması ve bunun yanında boş zaman kavramının da olması fazlasıyla etkili olmuştu.
Felsefe için hayatı anlama ve anlamlandırma sanatıdır diyebiliriz. Analitik, sorgulayıcı ve eleştirel bir bakış açısı takınarak hayata bakar. Bu bakış ise insanı hayatı daha anlamlı yaşamasını sağlar. Hayatın sorgulanması diğer anlamda bireyin kendisini sorgulaması anlamında gelir.
Felsefe; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır.
tâlihsiz, şanssız, bahtsız.
Şans; baht, talih, fırsat, imkân demektir. Nasip, birinin, önceden kaderinde, yani, alnına yazılmış olan pay, payına düşen anlamında olduğu gibi, “Bir insanın elde edebildiği şey”e de denir. Kısmet ise, Allah'ın her kişiye, her canlıya uygun gördüğü şey, durum.
1. Şansı iyi olmama durumu, tâlihsizlik: “Şanssızlık senelerce yakasını bırakmadı.” 2. Şansın yâver gitmediği olay, ters giden hâdise: “Şanssızlık işte, o kadar gayret ettim, gene de trene binemedim.”
Bu konudaki görüşler de şöylece sıralanabilir: 1. Allah'ın zâtî ilminden ibaret olan kader değişmez, fiilî ilminden ibaret olan kader ise değişebilir, bu da levh-i mahfûzda veya meleklerin ellerinde bulunan sayfalarda insanların işledikleri amellere göre vuku bulan değişikliktir.
Değerli Kardeşimiz; Şans: İman nazarı ile bakıldığında nasip, kısmet, talih manalarına geliyor. Yani kaderin, insanın payına ayırdığı iyi ve güzel şeyler demektir.
Kader, ezeli vakitten başlayıp ebediyete kadar olmuş olan ve olacak şeylerin zamanının, yerinin ve nasıl olacağının Allah tarafından bilinmesini ifade eder. Kaza ise Allah'ın daha önce bilip takdir etmiş olduğu her şeyin zamanı gelmesi durumunda ortaya çıkarılmasıdır.
Barachiel, aynı zamanda “Şans Meleği” olarak bilinir. Kendisinden yardım isteyenlerin hayatına şans, kısmet, başarı ve iyi talih getirir. Bazı geleneklere göre Barachiel evliliğin ve aile hayatının koruyucusudur.
Antik dönemden bu yana kullanılan şans kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Orijinal dilinde ''chance'' şeklinde yazılan bu kelime, talih demektir. Kişinin mutlu olmasını ve neşelenmesini sağlayan tüm etkenler şans olarak nitelendirilir.
Kumarın haram kılındığını net olarak bildiren şu ayetlerde ise “ey iman edenler! Şarap, meysir, dikili taşlar, fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şey- tan; şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Al- lah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.
Frane Selak (14 Haziran 1929 doğumlu), ölümle sık sık karşılaşmasıyla tanınan Hırvat bir adamdır. Dünyanın en şanslı ya da en şanssız adamı olarak tanımlanıyor.
O dönemde 32 yaşında olan Selak, Zagreb'den Rijeka'ya giden uçağa biniyor. Uçak yere inmeden önce basınç düşüyor ve uçak kapılarından birisi açılıyor. Selak bu esnada kapıdan dışarı uçuyor. Uçak kazasında tahmini olarak 17 ya da 19 kişi hayatını kaybediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri