Selülozik tinerle sentetik tiner arasındaki farklar şu şekilde özetlenebilir; selülozik tiner çok çabuk uçar ve yağ bırakmaz fakat sentetik tiner hem yağlıdır hem de bu sebepten kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Sentetik tinerler de inceltme malzemesidir.
Her ikiside boya artıklarını temizlemek için kullanılabilir. Selülozik tiner daha uçudur ve geride yağ bırakmaz, sentetik tiner yağlı olduğu için boyanın kuruma süresini uzatır. Her ikisi de doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu yüzden genellikle saydam olmayan veya yarı saydam kutularda gelir.
Selülozik boya sentetik boyaya göre daha hızlı kurur. Her iki boya çeşidinin de doğrudan güneş ışınlarından korunması gerekmektedir. Sentetik boyamalar ve vernik inceltmeler için sentetik boyalar kullanılırken selüloz bazlı boyama işlemleri ve vernik inceltme uygulamaları için de selülozik boyalar, tinerler kullanılır.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Selülozik sistemlerin inceltilmesi için özel olarak hazırlanmış bir solvent karışımıdır. Selülozik bazlı boyaların yanı sıra poliüretan, akrilik ve endüstriyel boya, astar ve verniklerin inceltilmesi için tasarlanan özel tinerdir. Bu uygulamalarda kullanılan aletlerin temizlenmesinde güvenle kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, sentetik ürüne nazaran çok daha güçlü bir çözücüdür. Bu nedenle temizlik işlemlerinde daha çok selüloz bazlı tiner kullanımı tercih edilir.
Solvent bazlı ürünlerde kullanılan incelticidir. Sentetik esaslı tüm boya, vernik ve astarların uygulamalarında inceltici olarak güvenle kullanılır. Ayrıca sentetik esaslı boya uygulama araç ve gereçlerinin (fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb.)
Plastik bir yüzeyden boya çıkarmak için tiner satın alacaksanız mümkün olduğu kadar tahriş etkisi düşük tinerleri tercih etmelisiniz. Selülozik tiner, diğer tiner çeşitlerine nazaran daha etkili bir tinerdir. Bu nedenle plastik yüzeyde selülozik tiner kullanımı uygun değildir.
Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanınır. Selülozik tineri plastik kapta muhafaza etmeyin.
Tinerin genel olarak kullanım amacının boyayı inceltmek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle uygun boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanımına ihtiyaç vardır. Tiner çeşitlerinin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Yani sentetik boya ile selülozik tiner kullanılmaz.
Yağlı Boyaya Hangi Tiner Katılır? Yukarıda da değindiğimiz gibi yağlı boyada kullanılan tiner çeşidi, sentetik tinerdir. Bu tiner çeşidi yağlı boyanın pratik bir şekilde inceltilmesini sağlar. Genellikle 1 lt metal kutularda satışa sunulan yağlı boyaların daha büyük miktarda satılması da söz konusudur.
Tiner kullanarak yapılan yağlıboya resimler zamanla matlaşır ama renklerde sararma olmaz. Terebentin çam ağaçlarının reçinesinden damıtılarak elde edilen kokulu, yanıcı ve uçucu bir maddedir. Hızlı kuruması ve fırça kullanımını kolaylaştıran tutuculuğu sebebiyle tercih edilir.
Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır.
Selülozik tiner yeterli. Elektronik kartlar bu şekilde temizleniyor.
Selülozik tiner oksitlenmeyi temizlemek için kullanılır.
"Selülozik tiner nerede kullanılır?” ve "selülozik tiner ne işe yarar?” sorularının cevabı ise selüloz bazlı boya ve vernik türlerinin inceltilmesinde kullanım işine yaramaktadır olmaktadır.
Yağlı boya elde kurumuş ise aynı temizlik selülozik tiner ile yapılmaktadır.
Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir. BOYANABİLEN (KAPLANABİLEN) ALAN : Tek katta 12 m²/lt. ( 30 - 40 mikron uygulamada ) alan boyanır.
Selülozik boyanın içindeki selülozik tiner çözücü olduğundan yağlı boya (sentetik boya) ve su bazlı boyanın üzerine yapılamaz. Bu tür bir uygulamada alttaki boya çözülerek kabarma ve çatlamalar meydana gelecektir.
Sentetik tiner keskin bir tiner olmadığından dolayı cilde veya yüzeydeki boyaya zarar vermez. Bu durumda dikkat edilmesi gereken kısım bekletilme süresidir, yüzeyde uzun süre beklemesi matlaşmaya yol açabilir. Sentetik tiner, herhangi bir yüzeye bulaşan boyaları silmek için kullanılabilir.
Uygulama araçlarına göre, %10-20 oranında “Plas'coll Sentetik Tiner” ile inceltilerek ürün uygulama viskozitesine getirilmelidir.
Ahşap, metal, çelik, tuğla, kiremit, alçı, alüminyum gibi birçok yüzeyde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Koruma amaçlı kullanılabildiğini yukarıda belirtmiştik. Bu amaç doğrultusunda aşınmaya maruz kalan ve kalma ihtimali olan dış mekan mobilyalarında, duvarlarında kullanılabilir.
Endüstriyel boyalarda sentetik tiner asla kullanılmaz. Bunun yerine selülozik tiner tercih edilir. Sentetik tinerle inceltilmesi durumunda boyanın yapışma özelliği kalmaz. Boyacılarda rahatlıkla bulabileceğimiz selülozik tiner, boyaya 4/1 oranında uygulanır.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri