Semai: Halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde tertip edilip özel bir ezgi ile söylenen şiirlere denir. Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşur. Çoğunlukla; doğa, güzellik ve ayrılık temalarını işler.
b. Aşık Edebiyatı nazım birimi sınıflandırılması
Semai: 8 li hece ölçüsü kullanılır. 3 veya 5-6 dörtlükten oluşur. Güzellik, aşk, tabiat konuları işlenir. Varsağı: 8 li hece ölçüsü ile söylenir.
Şiirin son dörtlüğü genellikle şairin mahlasını içerir. Kafiye şeması bbba, axaxa, ccca şeklinde olur. Karacaoğlan ve Dadaloğlu en önemli varsağı temsilcileri olarak sayılır. Örnek: Karacaoğlan'dan "Bre Ağalar" varsağı örneği olarak gösterilebilir.
Semai, halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde düzenlenen ve özel bir ezgi ile söylenen şiirlerdir. Türk müziği'nde de beste formu olarak karşımıza çıkarlar.
*Dili sade ve yalındır. Halkın günlük yaşantıda kullandığı deyim ve deyişlerden yararlanılır. *Koşmadan ayrılan yönleri; bestesi ve ölçüsüdür. *Karacaoğlan ve Erzurumlu Emrah semai türünün önemli temsilcileridir.
İlgili 38 soru bulundu
Varsağı, Varsak Türkleri'nin kendilerine özgü bir ezgiyle söyledikleri türkü biçimidir. Semâiye benzer, hece ölçüsünün en çok sekizli kalıbıyla yazılır. 4+4 duraklı veya duraksız olur. Kafiye şeması şöyledir: xaxa bbba ccca Semâiden ezgi yönüyle ayrılır.
Koşmalar ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı şiirlerdir. Yani, koşmaların uyak örgüsü; genellikle: axax - bbbx - cccx... biçimindedir ve bir koşma genellikle en az 3 en çok 12 dörtlükten oluşur.
Varsağı, diğer nazım biçimlerinden farklı olarak adını Anadolu'da yaşayan bir boydan alır. Varsak boyuna özgü olan bu şiir türü Semai ile benzer özellikler taşır. Varsağı türündeki şiirlerin semaiden en önemli farklı, bu şiirlerin ''Hey'', ''Bre'' gibi ünlemlerle başlamasıdır.
Semai, sözlü halk edebiyatı ile birlikte 11. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Birçok ozan cönklerinde mani, koşma, taşlama ve güzelleme türündeki eserlerle birlikte semailere de yer vermiştir.
Semai Usulü — Türk Müziğinde 3 zamanlı bir usûldür. Darpları Güçlü, Yarı güçlü ve Zayıf olarak sıralanır. Geleneksel usûl vuruluş şekline göre usûlün darpları güçlü darp sağ elle sağ dize, yarı güçlü darp sağ elle sol dize ve zayıf darp sol elle sol dize vurulmak suretiyle olur.
Varsağı: Güney Anadolu'da "Varsak" boyu halkınca özel bir ezgi ile söylenen nazım türlerinden biridir. Dörtlük sayısı üç ile beş arasında değişmektedir. Varsağı, biçimce semaiye benzemekte olup semai gibi hece ölçüsünün sekizli kalıbıyla söylenmektedir.
UYARI: Müzikte kullanılan makam ve tür adları büyük harfle başlamaz: acemaşiran, acembuselik, bayati, hicazkâr, türkü, varsağı, bayatı vb.
gelenekte özelde ise divan şiiri geleneğinde varsağı, kimi özel tema ve konu içerme dışında farklı bir üslup özelliği olarak da anlaşılmaya müsaittir.
Bestelenmek ya da kendine has bir ezgiyle söylenmek üzere 8'li hece ölçüsüyle yazılmış olan manzum eserlere semai denir. Semai de diğer aşık edebiyatı nazım türlerinde olduğu gibi, hem ilahi aşk hem de beşeri aşk anlatılabilir. Semai türündeki eserlerde kafiye düzeni genellikle abab cccb dddb şeklindedir.
İslamiyet'ten önceki sözlü edebiyatın devamı sayılabilir. 0 Hece ölçüsü kullanılmıştır ancak bazı aşıklar 17. yy dan itibaren hecenin yanında aruz ölçüsünü de kullanmışlardır. Aşık Ömer Katibi, Gevheri, Dertli, Bayburtlu Zihni. 4 W "Divan, selis, kalenderi, semai, satranç Vezn-i aher aruzla yazılan nazım biçimleri.
aa-bb-cc-dd gibi bir düzene sahip olan «düz uyaklı» bir nazım biçimidir. Divan şiirindeki «mesnevi» nazım biçimini andırmakla birlikte beyitler arasında anlam bütünlüğü ve konu birliğinin bulunması, çeşitli ölçü ve kalıplarda yazılabilmesi gibi bakımlardan mesnevi nazım biçiminden ayrılır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Koçaklama kavramı Koçaklama bir genel bir tür kavramından çok, yiğitlik ve meydan okuma içerikli şiirlere verilen addır. Yani koçaklama semaiye veya koşmaya özgü bir tür değildir, genel ve anlamsal bir kategoridir. Örneğin halk destanları da bir koçaklamadır.
Şiiri meydana getiren dize kümelerine “nazım birimi” denir. Nazım birimi, nazım şekillerini belirleme husunda ölçü olarak kullanılmaktadır. Şiirde bulunan en küçük nazım birimine “mısra (dize)” adı verilmektedir. “Dize”nin yanında ise “beyit, dörtlük, bent” gibi nazım birimleri bulunmaktadır.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Koşma, konularına göre dörde ayrılır. Bu türler koçaklama, güzelleme, ağıt ve taşlama olarak bilinir. Her türün kendine özel bir konusu vardır ve buna göre isimlendirme yapılmıştır. Koçaklama: Kahramanlık, savaş ve yiğitlik gibi konular işlenir.
Divan edebiyatı, şekil, konu, dil bakımından halk edebiyatından farklıdır. Bu edebiyatın nazım birimi beyittir. Az da olsa dörtlüklerle kurulan, ancak yabancı kaynaklı (Murabba gibi) şiirlere de rastlanır. Ayrıca nazım birimlerine bend, mısra, dize de girebilir.
Nefes: Dini temellere bağlı aşık edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bekteşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri tarikat kurallarıyla ilgilidir. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşma gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri