önemli bir araştırma konusu olarak ele alan genel dilbilimin dallarından birisi de anlambilim (semantik) dir. Anlambilim işaretlerle dil dışı nesneler arasındaki bağıntıyı ele alır; işaret (kelime) anlamlarını birbirleriyle karşılaştırarak veya bu anlamların zaman içindeki gelişmelerini göz önünde tutarak dili inceler.
Semantik, her çeşit gösterge ile ilgilenirse Gösterge biliminin alt alanına girer; yalnızca dilsel göstergelerle ilgilenirse dil biliminin alt alanına girer. Dilsel birim olan göstergeler: Anlamı olan bütün dilsel ifadeler “gösterge” olarak tanımlanır. Örneğin; “hedefliyorsun” kelimesi iki parçadan oluşmaktadır.
Semantik, kelime anlamı olarak anlam bilim demektir. Felsefe olarak düşünecek olursak; anlam nedir, sözcükler nasıl anlam kazanır gibi soruların tartışıldığı bir alandır diyebiliriz. Anlamları incelemekle yükümlü dil bilim alanı yani. Semantikte iki farklı yaklaşım vardır; felsefi ve mantıksal ya da dil bilimsel.
“Semantik kelimelerin, cümlelerin ve ibarelerin anlamlarını öğrenmek için yapılan anlam çalışmasıdır.
Semantik genel olarak dilin anlam yönünü ele almaktadır. Cümlelerin, kelimelerin incelemesini anlam açısından yapmaktadır. Cümlelerin kural ve yapı açısından incelemesini yapan bilim ise sentakstır. Sentaks, kelimelerden oluşan cümlelerin kurallarını işleten sistemdir.
İlgili 44 soru bulundu
Semantik; kelimelerin, anlamlarının ve tarihsel değişim ve gelişim sürecinin incelenmesidir. Kelime ve kavramların anlam değişmelerinin bir çözümlemesidir.
'Semantik' kelimelerin ve sözcelerin anlamını belirtir. 'Pragmatik' sosyal açıdan dilin kullanımını belirtir (başka bir kişiye ne söyleyeceğini,ne zaman ve nasıl söyleyeceğini bilmek).
Çok anlamlılık, bir dilsel unsurun farklı, ancak birbiriyle ilgili birçok anlamı ifade etmesi durumudur. Her sözcüğün en az bir anlamı vardır. Sözcükler zaman içinde birden fazla anlamı karşılayacak duruma gelebilirler. Sözcüklerin birden çok kavramı yansıtır duruma gelmesine çok anlamlılık adı verilir.
Semantik makale arama motorlarında kullanılan kelimelerle uyumlu makale yazılmasıdır. Böylece bağlantılı kelimeler üzerinden internet adresiniz sıralamalarda üst sıralara tırmanır.
Eski Yunanca "birlikte düzenleme, dizme" anlamına gelen sentaks terimi dilbilimde, doğal dillerde nasıl cümle oluşturulacağına dair bir kurallar ve prensipler çalışmasıdır.
Semantik unsurlar, kişilerin kendilerini doğru bir şekilde ifade edebilmeleri ve iletişim sürecinde anlaşılmalarını sağlar. Semantik iletişim, sosyal ve mesleki hayatta önemli rol oynar.
Semantik etiketler; kelimeler, semboller ve işaretler gibi farklı göstergeler arasındaki bağlantıları bulma disiplinidir. HTML biçimlendirme dili olduğundan, semantik bunun çok önemli bir parçasıdır.
Semantik doygunluk, bir kelimeyi veya ifadeyi sürekli tekrar eden bir kişinin, tekrar ettiği kelime veya ifade için anlamın kaybolduğu psikolojik bir fenomendir. Tekrarlamak yerine odaklanmış inceleme ve analiz de (bir kelime veya ifadeye uzun bir zaman boyunca bakmak) benzer etkiler yaratır.
Semantik bellek ya da anlamsal bellek anlamlar, anlayışlar ve diğer kavram tabanlı bilginin işlendiği uzun süreli bellek bölümüdür. Dünya hakkında genel bilgiyi ve gerçek bilgilerin bilinçli hatıralarını içerir. Genel kültür, kurallar, kavramlar, genellemeler bu bellektedir.
Semantik, sözcük anlamı ve sözcüklerin birleştirme yollarına bağlı olarak ortaya çıkan anlamlarla uğraşır. Pragmatik ise, konuşmacının demek istediği, ifade etmek istediği şeyle ve konuşmacı seçimleriyle; yani bir çeşit konuşmacıya has anlamla ilgilenir.
Anlamsal analiz, metinden anlam çıkarma süreci olarak ifade edilir. Gramer analizi ve belirli bir bağlamdaki belirli kelimeler arasındaki bağlantıların tanınması, bilgisayarların cümleleri, paragrafları ve hatta tüm el yazmalarını anlamasını ve yorumlamasını sağlar.
Semantik veri tanımlama, herhangi bir veri kaynağında yer alan verilerin, bilgisayarların anlayabileceği şekilde kod- lanmasıdır. “Semantik Web” vizyonunda kavram tanımları ontolojiler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.
Semantik Web, insanların ve yazılımların kendi aralarında anlaşabilmeleri için kurgulanan bir ilişkilendirmeler bütünüdür. Anlamsal Ağ, yani Semantik Web, günümüzde pek çok profesyonelin ifadelerinde sıklıkla düştüğü bir yanılgıya ters olarak, yapay zekâ ürünü değildir.
Semantik analiz, metnin anlamını deşifre etmeyi amaçlar. Metnin anla- mını kavramaya çalışmak, metindeki niyeti/maksadı keşfetme sürecinin bir parçasıdır. Zira bir metnin (kitāb) yahut sözün (ḫiṭāb) mutlaka bir ama- cı/hikmeti vardır. Bu niyet metinleştiği zaman, anlam adını alır.
Son tahlilde 'semantik'; bir dildeki anahtar kelimelerin tarihsel süreçte kazandığı ya da kaybettiği çeşitli anlam dereceleri açısından yapılan analizinden ibarettir. 'Kur'ân Semantiği' ise, Kur'ân kelime ve kavramlarının zaman içerisinde uğradığı anlam değişikliklerini ya da kazandığı yeni manaları etüt etmektir.
Eğer ki dilin farklı kullanım özelikleri bilinmez ya da kelimelerin mana zenginliği göz önüne alınmazsa çok anlamlılık ve belirsizlik karşımıza çıkar. Çokanlamlılık, bir sözcüğün ya da cümlenin birden çok manaya gelmesidir. Günlük konuşma dilinde çok anlama sahip olmayan sözcük ve cümle yok denecek kadar azdır.
Bir nesneyi ya da genel olarak nesne türünü anlatan terimlerin anlattığı nesnenin ya da nesne türünün sınırlarını kesin olarak bilemediğimiz durumlarda anlamında bir belirsizlik yaşanır.
Semantik arama, arama motoruna bir soru yöneltildiğinde kullanıcıya anlamlı sonuçlar sunulan bir arama türüdür. Adında semantik kelimesinin geçmesinden dolayı insanlar genelde bu terimi akıllarında dil ve mantık ile eşleştirmek gibi bir hata yapabilmektedir.
İnsanları diğer canlılardan ayıran düşünme yetisi, dil ile sembolleştirilerek ifade edildiği için dil kazanımı düşünebilme yetisi ile de ilişkilidir. da fonem (phoneme), sıra ya da biçimbirim(morpheme), söz dizimi ya da sentaks (syntax), anlam (semantik) ve kullanımdır (pragmatik).
Esasında bu rahatsızlık kapalı ortamlarda kalanların yoğun bir şekilde endişe duyduğu bir bozukluktur. Bunun en başındaki belirtileri arasında sizin de az çok tahmin edeceğiniz üzere asansör ya da dar odalarda kalınca gergin veya sinirli olmak gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri