Simge (sembol), ”belirli bir insan topluluğunun aralarında uzlaşarak kendisine belirli bir anlam yüklediği somut nesne ya da işaretler” olarak tanımlayabiliriz. Türkçede “simge” ile eş anlamlı olmak üzere “sembol” sözcüğü de kullanılır.
Sembol, bir şeyin doğrudan anlatımını yapmak yerine çağrışıma dayalı anlatımı kullanmayı ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle herhangi bir şeyi direkt olarak söylemek yerine onu hatırlamayı sağlayacak olan bir imge kullanılmaktadır. Ayrıca sembol kelimesi yerine simge kelimesi de sıkça tercih edilmektedir.
Gerektiği yerde sembolün “işaret”le benzer ve farklı olan yönleri üzerinde duruldu. Sembolün kendisi dışında bir hakikati göstermesi “işaret”te bulunurken, gösterdiği hakikatten etkilenmesi ve çok anlamlı olması sembolü işaretten ayıran özellikler arasındadır.
Bir şeyin doğrudan anlatımı yerine, çağrışıma ve imgeye dayalı anlatımında kullanılan görsellere sembol denir.
Semboller daha doğal göstergelerdir. Daha evrensel anlamlar çağrıştırırlar. Örneğin, doğanın yeşermesi, ilkbaharın habercisi olarak düşünülür. Simgeler ise duyularla algılayamadığımız duygu ve düşüncelerin yerini tutar.
İlgili 29 soru bulundu
Bir düşünce, duygu veya nesneyi karşılayan görüntüdür (resim, şekil, harf). Kelimenin kökeni Yunancadır ve sözlükteki temel anlamı, iki farklı şeyin homojen bir anlam ya da birlik meydana getirmek üzere bir yere konulmasıdır. Bu iki şeyden biri manevi alana aittir ve soyuttur.
Genel anlamda simge, toplumsal anlaşmaya dayanan, anlamı önceden kararlaştırılmış, belirli bir işaret demektir. Sözgelimi, parmağımızda taşıdığımız bir yüzük ve bulunduğu el, karşımızdakilere nişanlı mı, yoksa evli mi olduğumuzu gösterebilir. Yüzük, bir simge, bir göstergedir burada durumumuzu belirleyen.
Sembol, bir düşünceyi ifade etmek amacıyla, ortak bir anlam taşıyan her şeydir. Semboller duyularla yada sözel olarak ifade edemeyeceğimiz ya da ifade etmekte zorlanacağımız bir durumu anlatmamıza yarar sağlar.
Sembol kelime anlamı olarak; bireyin duyularla tanımlayamadığı herhangi bir şeyi ifade eden somut cisim veya iz, remiz, rumuz, timsal, simge manalarına gelmektedir. Sembol kelimesi ile ilgili cümle örnekleri şu şekildedir; - Türk toplumu bağımsızlıklarının sembolü olan bayrakları için yaşarlar.
Sembolizm ya da simgecilik, en genel anlamıyla farklı anlamlara gelen ya da farklı öğeleri simgeleyen çeşitli sembollerin kullanımıdır. Sembolizme sanatta, özellikle resim, müzik ve edebiyat alanlarında rastlanır.
İşaret kelimesinin TDK sözlüğündeki ilk anlamı anlam yükletilen şey, anlamlı iz, im olarak verilmiştir. İşaret kelimesinin TDK sözlüğündeki ikinci anlamı belirti, gösterge, alamet olarak verilmiştir. İşaret kelimesinin TDK sözlüğündeki üçüncü anlamı el yüz hareketleriyle gösterme olarak verilmiştir.
Sembol kendisinden başka bir şeyi anlatan, onun yerine geçen, onu çağrıştıran bir işarettir. Bir sembolün anlaşılabilmesi onun iletişimin tarafları tarafından ortak şekilde anlaşılmasına bağlıdır. Eğer böyle bir ortaklık yoksa iletişim gerçekleştirilemez veya eksik kalır. Dil kullandığımız en önemli semboldür.
Daha geniş ve kapsayıcı tanımı ile açıklamak gerekirse: sembol; duyu organlarımızla algılayamadığımız, görünen ve bilinen anlamından daha geniş ve derin bir gerçeği ifade etmeye yarayan, o gerçeği tasvir etmemize yardımcı bir eylem, nesne ya da insanlar tarafından yaratılmış bir işarettir.
Sembol, remiz, alem, misal ve timsal manasına da gelmektedir. İnsanların duyu organları yoluyla anlamaları zor olan bazı şeyleri, hatıra getiren her türlü gözle görülen şeyler de bu manada kullanılmaktadır.
Sembolik eylem kuramı dili, belirli bir durum karşısında bir nedene bağlanabilen, koşullara uygun gerçekleştirilen bir eylem biçimi olarak kabul eder. Dil gerçekliğin nesnel olarak algılandığı, durumların tanımlandığı tarafsız, saydam bir ayna olmaktan çok, bir eylem formu, sembolik bir eylem biçimidir.
Sembol; duyu organlarımızla algılayamadığımız, görünen ve bilinen anlamından daha geniş ve derin bir gerçeği ifade etmeye yarayan, o gerçeği tasvir etmemize yardımcı olan, ilişki, çağrışım veya benzerlik nedeniyle başka bir şeyi temsil eden veya öneren bir eylem, nesne, şekil, renk ya da insanlar tarafından yaratılmış ...
"Sembol, kendisinden başka bir realiteye dikkat çeken, birşeyin yerine geçen veya onu tasvir eden bir nesne, bir fiil veya insanlar tarafından yapılmış herhangi bir işarettir” (4).
Sembolizm yani simge bilimi, “olayların, objelerin (nesnelerin), kullanılagelen deyim ve sözcüklerin, daha çok dinsel, felsefi ve estetik açıdan yorumunu yapan sistem” olarak açıklanabilir.
Sembolün en önemli özelliği kendisi dışında bir şeye işaret etmesidir. Bu özelliği ile sembol tek başına iki unsuru içerir. Birinci unsur sembolün görünen yüzüdür. İkinci unsur ise bu surette görülmeyen mânâdır.
Daha geniş ve kapsayıcı tanımı ile açıklamak gerekirse: sembol; duyu organlarımızla algılayamadığımız, görünen ve bilinen anlamından daha geniş ve derin bir gerçeği ifade etmeye yarayan, o gerçeği tasvir etmemize yardımcı bir eylem, nesne ya da insanlar tarafından yaratılmış bir işarettir.
Simge (sembol), ”belirli bir insan topluluğunun aralarında uzlaşarak kendisine belirli bir anlam yüklediği somut nesne ya da işaretler” olarak tanımlayabiliriz. Türkçede “simge” ile eş anlamlı olmak üzere “sembol” sözcüğü de kullanılır.
“Simgesel düşünme, gerçekliğe aşkın bir düşünme biçimidir ve var olan gerçekliğin ötesinde, ideal olanın aranışına olanak sağlar. İdeal olan, kavramlarla sınırlandırılırken, simge bu sınırları aşmaya yönelik yeni olanaklar sunar.
Fransızca sümbole, Almanca Symbol, İspanyolca ve İtalyanca simbolo kelimeleri 'sembol' karşılığındadır. Cumhuriyet döneminde sima sözcüğüne dayanılarak Türkçede mevcut olan –ge son ekinin eklenmesiyle simge kelimesi türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri