Sembolik mantığın (kısaca mantığın) kullanıldığı alanlardan birisi, matematik, geometri gibi formel bilimlerdir. Mantık, bu bilim lerin dayandığı temellerin araştımlmasmda, yapı ve işleyişinin ortaya konulmasında kullanılan bir araçdır.
Önermelerin doğruluk değeri D ve Y harfleri, 1 ve 0 sayıları ile belirtilir. Önerme doğru ise doğruluk değeri D veya 1, yanlış ise doğruluk değeri Y veya 0 olur. Bu önerme çeşileri tek yargı belirttiği için basit önermedir.
Mantık bilmeniz günlük hayatta karşılaştığınız yargılarda kimin doğru ve dürüst olduğunu bulmanıza önermeler arası ilişkileri kurarak yardımcı olur.
Mantık ya da eseme, bilginin yapısını inceleyen, doğru ile yanlış arasındaki akıl yürütmenin ayrımını yapan disiplindir, doğru düşüncenin aletidir. Önceleri bir felsefe dalıyken daha sonra kendi başına bir ihtisas alanı olmuştur. Matematik ve bilgisayar biliminin de parçası haline gelmiştir.
Önerme eklemleri, basit önermeleri bileşik hâle getiren mantık değişmezleridir. Bu eklemler “ve”, “veya”, “ise”, “ancak ve ancak” ve “değil” sözcükleriyle ifade edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Sembolik mantığın (kısaca mantığın) kullanıldığı alanlardan birisi, matematik, geometri gibi formel bilimlerdir. Mantık, bu bilim lerin dayandığı temellerin araştımlmasmda, yapı ve işleyişinin ortaya konulmasında kullanılan bir araçdır.
Sembolik mantık, önermeler cebirini konu edinir. Yani önermelerdeki bağlaçları ve önermelerin doğruluk değerlerini inceler. Matematiksel mantık ise, sembolik mantığı ve ayrıca yüklemler mantığını, önermeler mantığını ve bulanık mantığı içerir.
Sembolik mantık, klasik mantığın sembolleştirilmiş biçimidir. Düşünmenin “kıyas türü çıkarımlarla sınırlandırılamayacağı” anlayışı – eleştirisi, klasik mantık anlayışını sarsmış, yeni mantık arayışlarına yol açmış ve sembolik mantığın ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Sembolik mantığın kapsamı içinde; iki değerli mantık (önermeler mantığı, niceleme mantığı), çok değerli mantık (üç değerli mantık, bulanık mantık) gibi mantık sistemleri yer alır. Önerme doğruluk değeri olan bir cümledir. Doğruluk değeri olan bir cümle ya doğru ya yanlış olur.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Matematiksel mantık, bilgisayar bilimleri, felsefe, matematik gibi birçok farklı alanın temel bir bileşenidir. Bu disiplin, doğru sonuçlara ve kesin çıkarımlara ulaşmak için kullanılır. Problem çözme süreçlerinde önemli bir araçtır.
Mantık bilimi insanın doğru düşünmesini kolaylaştırıyor. Zihni yanlış düşüncelerden korumayı ve doğru düşünce ile yanlış ya da bozuk düşünceyi birbirinden ayırmayı amaçlıyor. Mantık, doğru düşüncenin doğru eylemle sonuçlanmasını hedefliyor.
Anasayfa » Felsefe Grubu » Mantık » Sembolleştirme Nedir, Nasıl Yapılır? Sembolleştirme, önerme sembolleri ve mantık değişmezleriyle, günlük dildeki önermelerin ve çıkarımların sembolik dile çevrilmesidir.
Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Sembolik mantık ise, ilk olarak, yine 19. yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Cevdet Paşa'nın oğlu Ali Sedat (1857-1900) tarafından yazılan ve 1885'te yayımlanan kitabın yanı sıra İsmail Hakkı İzmirli'nin kitaplarında tanıtılır.
Mantık Dersi Öğretim Programı'nın vizyonu; doğru düşünme yollarını günlük yaşama aktarabilen, tutarlı düşünen, çelişkileri fark eden, bağımsız düşünebilen, karşılaştığı problemlere çözüm yolları üretebilen, düşüncelerini temellendirebilen bireyler yetiştirmektir.
Sembolik Mantığın Doğuşu ve Gelişimi
Ancak bu çalışmalar eksik ve dağınık kalmıştır. De Morgan (Dö Morgın, 1806-1871), 1847'de mantığı matematiksel yoldan sembollerle ifade edebilecek bir çalışmayı başlatmıştır.
Modern mantık, günlük dildeki çıkarımları, matematik diline benzeyen, çok anlamlılığa ve belirsizliğe hiç yer vermeyen sembolik bir dile çevirip kesin bir denetlemeyi sağlar.
Mantık felsefesi, mantıkta araştırma, eleştirel analiz ve entelektüel yansımalardan ortaya çıkan sorulardır. Alanın felsefi mantıktan farklı olduğu kabul edilir. Felsefi mantık; referans, yüklem, özdeşlik, doğruluk, niceleme, varoluş, gereklilik ile ilgili sorularla ilgilenen çalışma dalıdır.
Mantık felsefesi bu ilkelerle ilgili olarak şu soruları sorar: -Mantık ilkeleri her yer ve zaman için geçerli midir? -Bu ilkelerin temel kaynağı nedir? - Mantık ilkeleri varlığın temel ilkeleri de sayılabilir mi? -Bu ilkeler tek başlarına anlamlı mıdır? Yoksa birbirleriyle ilişkili midir?
Önermelerin ikiden fazla değere sahip ola- bileceklerini kabul eden mantık sistemlerine çok değerli mantık denir.
Üç değerli mantık, Doğru (D veya 1), Yanlış (Y veya 0) ve Belirsiz (B veya ½) olmak üzere üç değer üzerinde tüm mantıksal değişmezlerini tanımlar. Ayrıca iki değerli mantığın önerme eklemlerini de aynen kabul eder. Bunlar: Üç değerli mantık doğru, yanlış ve belirsiz olmak üzere üç değere sahiptir.
çizelgenin kökü, kökten itibaren aşağıya doğru birbirini izleyen önermeler dizisine bir dal denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri