Tam rekabet piyasası; bir pazarda hiçbir satıcının sattığı ürünün fiyatını etkileme gücüne sahip olmadığı piyasadır.
Belirli bir üretim (ve satış) miktarında, firmanın toplam kârı (T), toplam hasılat (TH) ile toplam maliyeti (TM) arasındaki farka eşittir. Yani: TC-TH-TM dir. Firma toplam kârın en yüksek olduğu üretim düzeyinde dengeye gelecektir.
Toplam Hasılatına TR, toplam maliyetine (total cost) TC, firmanın toplam kârı ya da toplam zararı(π): π = TR - TC dir.
Tam rekabette bir firmanın kârını maksimize etmesine firma dengesi denir. Firamın kârı π ile gösterilsin. Bu durumda π = TR − TC. (kâr=toplam hasılat - toplam maliyet) Temel Noktalar: i) Firmalar tam rekabette fiyatı yani P'yi veri olarak alacaktır.
P < ATC ise ; firma zarar eder.P = ATC ise ; firma sadece normal kar elde etmiştir. Kapanma Noktası : Ürünün fiyatının ortalama değişken maliyete eşit olduğu düzeyine denir. Firmanın Kısa Dönem Arz Eğrisi: Marjinal Maliyet (MC) eğrisinin ortalama değişken maliyet (AVC) eğrisinin üzerinde kalan kısmıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Ortalama Toplam Maliyet (Average total cost, ATC): Ürünün birim başına toplam maliyetidir.
Toplam sabit maliyetin çıktı miktarına oranına ortalama sabit maliyet (avarage fixed cost, AFC) denir. AFC=TFC/Q. Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir.
Monopol (tekel) piyasası tek bir firmanın bulunduğu ve o firmanın üretip sattığı malın yerine kolayca ikame edilebilecek başka malların olmadığı piyasadır. Monopol için verilebilecek en iyi örnekler; elektrik, su, doğalgazı pazarlayan firmalardır.
Tam rekabet piyasası, ulaşılmak istenen, ideal bir piyasa türüdür. Bu yüzden gerçek hayatta bu piyasa örneklerine rastlamak neredeyse imkansızdır. Fakat bazı tarımsal ürün piyasaları, altın piyasası ve hisse senedi piyasası bu piyasaya yakınlaşan piyasalar olarak örnek verilebilir.
Buna göre, Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 5,6, 2022'nin son çeyreğinde de yüzde 3,5 büyüme kaydetti. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 107 artarak 15 trilyon 6 milyar 574 milyon lira olarak gerçekleşti.
Türkiye ekonomisi, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından gelişmekte olan piyasa ekonomisi olarak tanımlanan bir ekonomidir. Türkiye, dünyanın yeni sanayileşen ülkeleri arasında görülür. The World Factbook'a göre Türkiye büyük ölçüde gelişmiş bir iktisada sahiptir.
Marjinal ürün (MP), ortalama ürün (AP) den büyük ise AP artıyor demektir.
Her alternatif beklenen fiyat düzeyinde Pe=P Y=YN olmasını sağlayan fiyat düzeylerinin geometrik yerine “uzun dönem toplam arz eğrisi, LRAS” denir. LRAS'ın konumu doğal hâsıla düzeyi tarafından belirlenir. İktisadi büyüme sonucu doğal hâsıla artınca LRAS sağa kayar.
Arz ve talebin bir araya gelmesi ile piyasa oluşur. Talep edilen miktar ile arz edilen miktarı birbirine eşitleyen fiyat denge fiyatıdır ve piyasa bu fiyatta dengededir. Bu fiyata düşen miktar denge miktarıdır.
Toplam Talep Eğrisi (Aggregate Demand, AD Eğrisi): Ceteris paribus (diğer etkenler sabitken), fiyatlar genel düzeyi (P) ile reel GSYH (Y) arasındaki negatif ilişkiyi yansıtır. Yani, talep açısından bakıldığında bir ekonomide fiyat düzeyi arttıkça talep edilen mal ve hizmetler azalır.
Bir ürün piyasasında tek veya kısıtlı sayıda alıcının ve satıcının olması durumudur. Bazı durumlarda alıcı(lar) pazardaki tek (veya birkaç) büyük satıcının pazar gücünü bastırabilecek bir karşı güce sahip olabilmektedir.
Tam rekabet piyasası; bir pazarda hiçbir satıcının sattığı ürünün fiyatını etkileme gücüne sahip olmadığı piyasadır. Bir piyasanın tam rekabet içinde bulunabilmesi için çok sıkı koşullar vardır ve bu nedenle gerçek dünyada bir tam rekabet piyasası bulmak oldukça zordur. Tam rekabette P=MR=D'dir.
Bir uçta “tam rekabet (serbest rekabet-yarışma)”, öteki uçta “tekel (monopol) piyasası” vardır. Bu iki uç arasında kalan farklı piyasaların genel adı “eksik rekabet piyasaları olarak tanımlanır. Eksik ve rekabet piyasaları adı altında toplananlar ise “oligopol”, “düopol”, ve “tekelci rekabet” piyasalarıdır.
Oligopolist firmalar tarafından üretilecek mallar standartlaşmış olabileceği gibi farkılaştırılmış da olabilir. Demir - çelik üretimi standartlaştırılmış üretimdir. Otomobil, sigara gibi mallar farklılaştırılmış üretimdir. Bu piyasalar ülkemizde oligopol piyasasına örnek oluştururlar.
Monopolcü rekabet rekabetçi pazarda denilir. Çok sayıda bağımsız firmanın küçük parçalar halinde pazarı paylaşmasıdır. Oligopol az sayıda baskın firmanın %40'tan fazla bir oranla pazarı paylaşmasıdır. Monopol hizmet ya da ürünü üreten tek bir firmanın olduğu pazar yapısıdır.
Tekel (monopol): Malın tek bir satıcısının olmasıdır. Alıcı sayısı çoktur. Tekel (monopson): Malın alıcısı tektir, satıcıları çoktur.
Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti.
Toplam Sabit Maliyet (TFC): Firmanın hiç üretiminin olmadan da katlandığı maliyettir. Bu maliyet üretim miktarından bağımsızdır. Toplam Değişken Maliyet (TVC): Bir firmanın üretim miktarıyla birlikte katlandığı maliyeti ifade eder.
Tam rekabet piyasasında bir firmanın arzını maliyeti belirler. Bir firmanın maliyeti ise toplam maliyet veya marjinal maliyet fonksiyonları aracılığıyla ifade edilebilir. Firma q birim üretim yaptığı anda karşı karşıya kalacağı maliyeti toplam maliyet fonksiyonu TC(q) gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri