Semerkant, Özbekistan'ın 12 ilinden biri olan Semerkant ilinin yönetim merkezi olan şehir. Zerefşan Nehri vadisinde, Taşkent'in 275 km güneybatısında yer alır. Nüfus açısından Özbekistan'ın en büyük ikinci şehri, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir.
Semerkant (Özgün adı: La Samarcande), Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf'un yazdığı tarih ve dram türündeki bir romandır. Yapıt, İranlı şair ve gök bilimci Ömer Hayyam'ın Rubaiyat adlı elyazması eserinin 1072 yılında Semerkant'ta başlayan ve 1912'de Titanik'te biten hikâyesini ele almaktadır.
Özbekistan Cumhuriyeti'nin orta kesiminde yer alan ve aynı isimli idarî birimin (oblast) merkezi olan Semerkant şehri ilk dönemlerde bütün Mâverâünnehir'in, ardından Soğd (Sogdiana) bölgesinin yönetim merkezi olmuştur.
Semerkant, (Özbekçe: Samarqand viloyati), Özbekistan'da bir vilayettir. 16.400 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 3.651.700 nüfusa sahiptir. (2017 itibarıyla) Resmî istatistiklere göre, ilde çoğunlukla Özbekler (% 76), Tacikler (% 9,7), Ruslar (% 5,3) ve Tatarlar (% 3,3) yaşamaktadır.
Sâmânîler devleti döneminde bütün Mâverâünnehir bölgesi her alanda en parlak dönemini yaşamıştır. Dolayısıyla Semerkant şehri Sâmânîler devleti döneminde de önemini korumuştur. Timur Semerkant'ı imparatorluğunun başkenti yaptığı dönem de ise Semerkant en parlak dönemini yaşamıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehri ŞİÖ ülkeleri liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Tarihi Büyük İpek Yolu güzergahında yerleşen Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan köklü tarihini yansıtan binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.
İpek Yolu'nun önemli bir kavşağında kurulan kent, tarih boyunca gezginlerin uğrak noktası olmuştur. 14-15. yüzyıllar Semerkand'ın altın dönemi olarak kabul edilir. Ayrıca bir çok İslam devletini de bünyesinde bulundurmuş büyük kentlerden olan Semerkant'da İslam kültürüne ait bir çok tarihi ve mimari yapı bulunmaktadır.
Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Bugün Özbekistan'da bulanan Buhara şehri, Zerefşan ırmağı havzası üzerinde konumlanmıştır. Şiddetli karasal iklimin hâkim olduğu şehirde yazlar çok sıcak ve kurak, kışlar ise soğuktur. Ortalama yıllık sıcaklığın 15°C olduğu Buhara'da, yıllık yağış miktarı 156 mm dir.
Azerbaycan'ın Sultaniye kentinde doğan Uluğ Bey'in doğum tarihi 22 Mart 1394 ölüm tarihi de 27 Ekim 1449'tur. Asıl adı Mīrzā Muhammed Ṭaragay bin Şāh Ruh olan Uluğ Bey, Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı olmasının yanı sıra Türk matematikçi, astronomi bilgini ve hükümdardır.
Muhammed'in soyundan geliyor olması. Menzilcilerin lideri Abdulbaki Erol, ehlibeyt soyundandır ve peygamberin torunudur. Seyyid olan Abdulbaki Erol tarikat üyeleri tarafından Gavs-ı Sani olarak görülüyor. Peki nedir Gavs-ı Sani...
Adını Adıyaman'daki bir köyden aldı
Menzil, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Türkiye'deki oluşumlarından biri.
Serhendî Vakfı, Semerkand Vakfı, TÜMSİAD, Beşir Derneği ve GENÇKON ile ilişiğini kestiğini duyurdu. Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti.
Türk-İslam medeniyetinin önemli eserlerinin bulunduğu Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan tarihiyle binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.Ç eşitli dönemlerde aralarında Batı Karahanlı, Şeybani ve Timurluların da bulunduğu birçok Türk devletine ...
329'da Büyük İskender tarafından alınmştır. Şehrin yaşadığı 3 trajediden ilki bu sırada yaşanmış, şehir tamamen yıkılmış ve şehir halkı yok edilmiş. Daha sonra şehir Doğu ve Yunan tarzı yapılarla tekrar kurulmuş. Semerkant, 712'de Müslüman Araplar tarafından fethedilir.
Ana konu Ömer Hayyam ve onun “Semerkant Yazması”dır. Ömer Hayyam ile beraber aynı dönemde yaşamış ve bir şekilde birbirlerinin hayatlarına dokunmuş iki önemli isime de kitapta yer verilir. Bunlardan biri dehşet saçan Hasan Sabbah ve döneme damgasını vurmuş ihtişamlı Selçuklu devletinin veziri Nizamulmülk'tür.
Özbekistan 12 il (viloyat), 1 özerk cumhuriyet (Karakalpakistan Cumhuriyeti) ve 1 bağımsız şehirden (Taşkent) oluşur.
Ayrıca Buhara'dan şöyle söz edilir; "Buhara'da konuşulan dil Soğdça (lisan al-Sughd), birazcık farklı, ama diğer insanlar Dari'ce (la-hum lisan bi 'l-dariye; Farsî lehçe) konuşurlar."
1 KPSS SORUSU on X: "İslam'ın Roması olarak bilinen şehir Buhara'dır.
Günümüzde bağımsız Türk devleti olarak varlığını sürdüren devletler olarak Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, de facto statüsüyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülke sayılabilir.
1924 yılında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş, daha sonra 1936'da Karakalpakistan Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içine alınmıştır.
Özbekler (Özbekçe: Oʻzbeklar, Ўзбеклар, اوزبکلر), Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.
Ardından 1924-1930 yılları arasında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başşehri olmuştur. Bugün Semerkant, 1991'de bağımsızlığını ilan eden Özbekistan Cumhuriyeti'nin on iki oblastından birinin merkezidir.
Orta Asya'nın mavi kubbelerle kaplı incisi Semerkant, sahip olduğu tarihi miras ve manevi ikliminin yanı sıra dönemin önemli şahsiyetlerinin yetiştiği topraklara ev sahipliği yapıyor. Bir dönem ilim ve sanatın kalbinin attığı şehir Semerkant, çok sayıda tarihi ve kültürel yapıyı bünyesinde barındırıyor.
Türkiye'den vizesiz bir yerlere gitmek istiyorsan sana harika bir önerimiz var: Taşkent! Kültürel zenginliği, eşsiz doğa güzellikleri ve tadı damağınızda kalacak lezzetleri ile Özbekistan'ın gözdesi Taşkent seni bekliyor! Orta Asya'nın en büyük şehri Taşkent, Özbekistan'ın başkenti ve aynı zamanda turizm merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri