Dolma Harcının Hazırlanması: Yoğurma kabı içine kıyma, soğan, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, domates, sarımsak, domates salçası, dolma baharı, karabiber, kimyon, nane, maydanoz ve tuz konulacak ve yoğurulacak. Ardından pirinç ilave edilecek ve karıştırılacak.
Tuz, karabiber, nane, pul biber eklenir. Bir çay bardağı su dökülerek suyunu çekene dek pişirilir. Dolmalık biberlere hazırlanan harçtan doldurulur.
Sarımsak, soğan, domates, pirinç, kıyma, ayçiçeği yağı, maydanoz, domates ve biber salçası, nane, kırmızı pul biber, karabiber, kırmızı toz biber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Hazırladığınız harcı hem dolma, hem de sarma tariflerinde kullanabilirsiniz.
Mutfağımızın en çok kullanılan baharatlarından biri olan kimyon, yokluğunda yeri doldurulamayan baharatlardan. Hatta kimyonsuz bir köfte, mercimek ya da dolma düşünmek biraz imkânsız.
İlgili 33 soru bulundu
Sumaklı suyun kalan kısmı, zeytinyağı, tuz, salça karıştırılıp sos hazırlanır. Dolmaların üzerine gezdirilir. Biraz sıcak su gezdirilir (taze dolma yapacaksanız, su dolmaları basmasın çünkü taze sebze de su bırakır çok sulu pişen dolmanın bütün lezzeti suyuna geçer ) Tencere ateşe alınır.
Dolma baharatı, isminden anlaşılacağı gibi dolma için kullanılan baharattır. İç harcına katılıp karıştırılarak kullanılmaktadır. İçerisine katılıp katılmama tamamen isteğe bağlı olsa da, bir çokları bu baharatı kullanmadan asla yapmamaktadır.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Biberler doldurulurken çok sıkılıp bastırılmayacak, iyi pişmesi için pirinçler serbest olmalı. 2. Harç hazırlanmadan önce pirinç bir kapta sıcak suyla ıslatılmalı; bekletilmeli. Eğer bu uygulamalar tam olursa harika bir kıvam elde edersiniz.
İşte işin püf noktalarından birisi; tarçın! Biber dolmanızı yiyenlerin damaklarını şenlendirecek bir çay kaşığı kadar tarçını karışıma ekliyoruz. Bir adet limonun suyunu (yarım çay bardağı kadar) harcımıza katıyoruz.
Dolmalarınızın iç harcına nane, kekik gibi baharatlar ekleyebilir, dolmalarınızı fırında pişirebilirsiniz.
1 demet dereotu. 1/2 (yarım) tatlı kaşığı yenibahar.
İç malzemesi çiğden yaprakların ortasına bir tatlı kaşığı içten koyup sarıyoruz. Tencereye dızlıyoruz üzerine bir limon bir çorba kaşığı sumak iki su bardağı suyla karıştırıp döküyoruz .
Suyunu ilave edip pişirin ve demlenmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra içine yenibahar, nane ve tarçın ekleyip, karıştırın. Tuz ve şekeri az geldiyse ilave edebilirsiniz.
Et yemeklerinin ve dolmaların gizli lezzeti olan yenibahar çiğ köfte gibi daha farklı tariflerde bile kullanılabilmektedir.
Dolmalar pişerken kurumasın diye üzerine sert ve damarlı birkaç yaprağı serebilirsiniz. Lahana veya yaprak sarması pişireceğiniz tencerenin dibine sert ve damarlı olan yapraklardan dizerseniz tencerenin dibindeki dolmalarınız da iyi pişer. Dolmayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirin.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor. Ama pirinçli harç genelde artıyor.
Tabi hangi yemek olursa olsun en güzel yemek eve gittiğinde hazır olan yemektir. Bu yüzden zeytinyağlı dolmam ertesi güne soğuk soğuk hazır olsun diye bir gün önceden yapıldıysa eğer yemesi daha güzel olur.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz.
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Bir tavaya sosu için zeytin yağını alıp 2 kaşık salça ekleyip kavuruyoruz. 3 bardak sıcak su koyup biraz tuz karabiber azcık pul biber ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırıp tenceredeki yaprakların üzerine gezdirerek döküyoruz. Salçalı su miktarı yaprakların üzerini azcık kapatsa yeterli.
dolma baharıİçinde karabiber, tarçın gibi baharatlar bulunduran ama içerisinde ağırlıklı olarak yenibahara yer veren bir karışımdır. Çeşitli baharatların karışımından oluşmuştur. Adından da anlaşılacağı gibi özellikle dolma içine konulan ve lezzet veren bir karışımdır.
Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker, tuz ilave edilir. Karıştırılarak ocaktan alınır. Son olarak ince doğranmış maydanoz ve taze naneler eklenir ve güzelce karıştırılır. Diğer taraftan dolmalık biberlerin kapak kısmı açılır ve güzelce yıkanır.
Kavurduğumuz soğanlarımızın içine zerdeçal, karabiber, yenibahar, tuzu ve naneyi ekliyoruz. Tavamıza yıkadığımız pirinç ve bulguru ekliyoruz. Domatesleri küçük küçük doğrayıp tavamıza ekliyoruz ve son olarak üzerine maydanoz ekleyip tavamızı ocaktan alıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri