Parke zeminler doğal olarak kaygan değildir, ancak bir cila veya cila kaplaması uygulandıktan sonra veya özellikle zeminin yüzeyi kirliyse kaygan olabilir. Ahşap zemininizde kayma riskini azaltmanın en iyi yolu temiz ve kuru tutmaktır.
Beyaz sirke ile hafif ıslatılmış bez ile temizlemeniz önerilir. Bunun yanı sıra temizlikten yana şüphe duyanlar, yumuşatıcıyı temizlik suyuna dökerek de hafifçe silebilirsiniz. Böylece hem temiz hem de kaymasının önüne geçmiş olursunuz.
Sirke + su
Bir kovaya bir bardak beyaz sirke ve bol su ekleyerek bir solüsyon hazırla. Temiz bir bezle tüm kaygan yüzeyi bu sıvı ile sil. Ardından mutlaka kurula. Kayganlık gitmiş olacak.
Kaygan zeminlerin oluşması uygun olmayan drenaj sistemi, sıvı veya toz dökülmüş zeminler veya düzensiz yapılan çalışmaların çoğunlukla yetersiz aydınlatma ile birleşmesi nedeniyle gerçekleşir. Ayrıca paspas, halı veya karton gibi yere serilen malzemeler de kaygan zemin oluşmasına neden olur.
İlgili 22 soru bulundu
Parke zeminler doğal olarak kaygan değildir, ancak bir cila veya cila kaplaması uygulandıktan sonra veya özellikle zeminin yüzeyi kirliyse kaygan olabilir. Ahşap zemininizde kayma riskini azaltmanın en iyi yolu temiz ve kuru tutmaktır.
Kaymaz Solüsyon
Oteller, avmler gibi zemini fayans ve seramik kaplı parlak, Kaygan Zeminler suya, temizlik ürünlerine, yağa vb. sıvılara maruz kalıyor. Bu tür zeminlerde kayma ve kaza riski oldukça yüksek. Bu gibi kazaları önlemek için zeminlere Kayganlık Önleyici, Kaymaz Solüsyonu kullanılmaktadır.
Suya ve neme maruz kalarak şişen parkelerin hacimlerinde meydana gelen artış da parkelerin bulundukları yere sığamamasına, dolayısıyla yukarıya doğru hareket ederek kabarmalarına neden olur. Bu sebeple parkelerin kabarmalarının engellenmesi için bu ürünlerin öncelikle su ve nemden korunmaları gerekir.
Nem Seviyesi Parke Arasının Açılma Sebebidir
Bazı evlerde ya da iş yerlerinde yüksek nem oranları ile karşılaşılabiliyor. Bu da parkelerde bozulmalara sebep oluyor. Levhaların arası zamanla açılıyor ve istenmeyen bir görüntü ortaya çıkıyor. Nem oranını dengelemek bu doğrultuda parke kullanıcıları için çok değerlidir.
Kaygan parke temizleme işlemi için de en uygun temizlik malzemesi sirkedir.
Çok narin bir yapıya sahip olan kilit sistemi bilir kişiler tarafından montajı ve sökümü yapılmalıdır. Daha sonra, sökülen laminat parkeleri isteğe göre nereye montaj edilmesi gerekiyorsa sorunsuz bir şekilde tekrar narin hareketlerle montajı yapılabilir.
Çoğu durumda günlük temizlikte ılık su kullanılarak dahi pratik parke temizliği için nemli bez kullanılabilir. Zeminde her zaman daha fazla kir olduğundan dolayı daha fazla temizlik gerektirir. Verilen emekten tasarruf sağlamak adına ev temizliği için üretilen bir ahşap temizleme ürünü kullanılmalıdır.
Mutlaka suyu emen yapıda bez kullanılması gerekir. Gerektiğinde kuru bez ile silip, evi havalandırmalısınız. Temizlik yaparken sert kimyasal ve asit özelliğine sahip ürünlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Ahşap parke temizliği düzenli olarak her hafta yapılmalıdır.
Bunlar arasında; parke altındaki desteklerin ya da parke altı şapının hareketi, zayıf zemin şapı, yanlış çivileme, yanlış şap malzemesi, yetersiz ya da yanlış yapıştırma, aşırı rutubet ya da fazla kuru hava şartları gibi nedenler sayılabilir.
Parke kabarmasının en büyük nedenleri arasında çok fazla su ile temas etmesi gelmektedir. Aynı zamanda sel gibi durumlarda su alan parkeleriniz dipten zarar görmekte ve kabarma dışında çürüme yapmaktadır. Bu gibi durumlarda ise parke değişimi en uygun olan işlemdir.
Sıcaklık değişimlerinden dolayı laminat zemin büzülebilir veya genişleyebilir. Hemen müdahale edilmeyen parke altı su kaçağı laminat parkenin şişmesine neden olur. Genleşme boşlukları kalmaması durumunda laminat parke şişerek ortaya çıkmasına sebep olur. Kalıbın zemine sıkıca yapıştırılması şişmeye neden olabilir.
Zemin döşeme ürünleri her ne kadar üst düzey teknoloji ve kaliteli malzemelerden üretilmiş olsalar da yüksek neme bağlı olarak parke esnemesi meydana gelir. Genleşme ya da boşluk oluşması olarak da ifade edilen bir durumdur. Nemin aksine kuru havalar da bu ürünlerin büzüşmesine yol açar.
Halk arasında böyle bir inanış olsa da tamamen yanlış bir bilgidir. Parkeye kesinlikle ütü vurulmaz. Vurulsa da bunun kabarmaya bir etkisi olmaz. Aksine, sağlam olan parkelerin de deforme olmasına sebep olabilirsiniz.
Sudan etkilenen parkeyse maalesef hepsi şişer. Bizim mutfakta damla damla akmış tesisattan.
Uzun ömürlüdür: laminat parkenin oturma odasında kullanım ömrü, 15 ila 20 yıldır.
Laminat parke döşenirken kenarlarda yeterli boşluk bırakılmaması veya nem ve rutubetten dolayı yapılan malzemenin aşırı uzama yapmasıyla duvara temas eden parkeler kabarır ve yukarı dogru şişkinlik yapar.
Özellikle zemin temizliği sırasında ve sonrasında, zemine su haricinde yağ, mazot veya kimyasal gibi kaygan bir madde döküldüğünde geçici olarak kaygan zeminler oluşur.
Sürtünme katsayısı düşük olan zeminler kaygan zemin olarak adlandırılır. Kayganlık, zemin malzemesinin yapısından kaynaklanabileceği gibi harici bir madde nedeniyle de oluşabilir. Su, başka bir sıvı veya toz gibi maddelerin zeminde bulunması, zeminlerde sürtünme katsayısını azaltarak kayganlık özelliği verir.
Banyo, lavabo ve duş gibi alanlar ev, işyeri veya halka açık yerler için kayıp düşme riski bulunan mekanların başında gelir. Yapıları gereği fayans veya mermer gibi kuru haldeyken bile kaygan olabilen malzemelerden yapıldığı için kayıp düşme riski fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri