Semerkand Medresesi diğer medreseler gibi eğitim verme amaçlı kurulmuş olan bir medresedir. Bu medrese ilk Türk İslam devleti olan Karahanlılar tarafından kurulmuştur. Bu medrese Karahanlı hükümdarı Tabga Buğra Han tarafından yaptırılmıştır.
Uluğ Bey Medresesi, Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı Uluğ Bey (Farsça: میرزا محمد طارق بن شاه رخ الغبیگ, Mīrzā Muhammad Tāriq bin Schāhruch Ulugh Beg) tarafından Semerkant'ta Registan Meydanı'nın karşısında duran 1417 - 1420 yılları arasında yaptırılmış olan medresedir.
Unat'a göre ise İslâm'da ilk medrese Büyük Selçuklular zamanında Alparslan'ın veziri Nizamülmülk (1018-1092) tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan "Nizamiye Medreseleridir." (5).
Türk İslam devletlerinde medrese geleneği Karahanlılarla başlar. Ayrıca Karahanlılar medrese geleneği ile birlikte burslu öğrencilik sistemini başlatmışlardır.
Nişabur Medresesi Kime ve Hangi Devlete Ait Bir Yapıdır? Bu medrese zamanında Sultan Alparslan döneminde inşa edilmiş ve Tuğrul Bey'e ait bir yapıdır. Zamanında ise Selçuklu İmparatorluğu'na ait bir yapıydı.
İlgili 31 soru bulundu
Öz: Medreseler Ortaçağ İslâm dünyasının yükseköğretim kurumlarıdır. Bunların en meşhuru ünlü Selçuklu veziri Nizamülmülk tarafından 459'da (1067) Bağdat'ta kurulan Nizamiye Medresesi'dir. Ebû İshak eş-Şîrâzî bu medresenin ilk ve en önemli müderrislerinden biridir.
Türk-İslam eğitim kurumları olan medreseler, Karahanlılar zamanında yapılmaya başlandı. Dönemin ilk medresesi Semerkant'ta Tabgaç Buğra Han tarafından kuruldu.
Yağıbasan Medresesi, Danişment Beyliği'nden Nizamettin Yağıbasan'ın Tokat ve Niksar'da yaptırdığı iki medresedir. Tokat'ta bulunan Yağıbasan medresesi Çukur Medrese olarak da bilinir. 1151 ve1152 yıllarında yaptırılan medrese, kapalı avlulu Anadolu medreselerinin ilk örneklerinden biri olması açısından önemlidir.
Özet: Öz: Medreseler Ortaçağ İslâm dünyasının yükseköğretim kurumlarıdır. Bunlarınmeşhuru ünlü Selçuklu veziri Nizamülmülk tarafından 459'da (1067) Bağdat'ta kurulan Nizamiye Medresesi'dir.
Tokat'ın Niksar ilçesinde bulunan ve Anadolu'da ilk olma özelliği taşıyan Yağıbasan Medresesi yıllara meydan okuyor. Niksar Kalesi içerisinde yer alan ve kitabesindeki bilgilere göre Danişmendli Emiri Nizamettin Yağıbasan tarafından 1157-1158 yıllarında yaptırılan Yağıbasan Medresesi yüzyıllardır ayakta duruyor.
İslam dünyasında ilk medresenin Nizâmiye Medresesi olduğu yönünde genel bir kabul vardır. Hatta bu genel kabul üzerine İslam dünyasının tüm geleceğini ilgilendiren büyük genellemeler kurulur.
İznik Medresesi ya da İznik Orhaniyesi, Osmanlı Beyliği'nin 1331'de kurulan ilk medresesidir. Orhan Gazi tarafından İznik'te kurulmuştur. Bu medresede, zamanının tanınmış müderrislerinden Davud el-Kayserî, Taceddin-i Kürdi, Alaeddin Ali Esved eğitim vermiştir.
Tamgaç Han İbrahim Medresesi, ülkenin başkenti Semerkand'da Babü'l-Cedid (yahut babü'l-hadid) mahallinde bütün müştemilatı ile yani külliye halinde Haziran 1066 yılında kurulmuştur.34 Medresenin bir yanı yola sınır olup, bir diğer yanı Tarhan Bey kızı Melike Hatun Meydanı'na dayanmakta, üçüncü tarafı öğrenciler için ...
Semerkand Medresesi Özellikleri
Semerkand Medresesi diğer medreseler gibi eğitim verme amaçlı kurulmuş olan bir medresedir. Bu medrese ilk Türk İslam devleti olan Karahanlılar tarafından kurulmuştur. Bu medrese Karahanlı hükümdarı Tabga Buğra Han tarafından yaptırılmıştır.
Sâmânîler devleti döneminde bütün Mâverâünnehir bölgesi, her alanda en parlak dönemini yaşamıştır. Dolayısıyla Semerkant şehri Sâmânîler devleti döneminde de önemini korumuştur. Timur Semerkant'ı imparatorluğunun başkenti yaptığı dönemde ise Semerkant en parlak dönemini yaşamıştır.
Semerkant (Özgün adı: La Samarcande), Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf'un yazdığı tarih ve dram türündeki bir romandır. Yapıt, İranlı şair ve gök bilimci Ömer Hayyam'ın Rubaiyat adlı elyazması eserinin 1072 yılında Semerkant'ta başlayan ve 1912'de Titanik'te biten hikâyesini ele almaktadır.
İlk medrese Tokat'ın Niksar ilçesinde kurulmuştur. Danışmentliler tarafından yaptırılmış olan Yağbasan Medresesi Anadolu'nun en eski medresesidir. Yağbasan medresesi Selçuklu döneminde Nizameddin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiştir. Yağbasan medresesi iki tane inşa edilmiştir.
Karahanlılar'dan sonra en çok bilinen medreseler Selçuklu Medreseleri'dir. Selçuklular Dönemi'nde ilk sistemli teşkilata sahip medrese 1040'da Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey tarafından Nişabur'da kurulmuştur5.
Medrese geleneği ilk olarak Karahanlılar ile birlikte ortaya çıkmıştır. Ayrıca burslu öğrenci sistemi de bu dönemde başlamıştır. Selçuklu dönemi ise medreselerin zirve yaptığı dönemdir. Çok yönlü ve en geniş kapsamlı medreseler Selçuklular döneminde açılmıştır.
Tokat' taki Yağıbasan medresesi (Çukur medrese) olarak da anılır. Şehir merkezinde bulunmaktadır. Kapalı avlulu Anadolu medreselerinin ilk örneklerinden biri olması açısından önemlidir. Avluyu örten, 14 m çapındaki kubbenin ortası açıktır.
Şehirde en eski tarihli medrese Sivas Danişmentlerinden Melik Nizameddin Yağı Basan (hükümdarlığı 537-562/1142-1166) tarafından yaptırılmıştır. Kurucusuna binaen Yağıbasan adı verilen bu medrese halk arasında Çukur Medrese adıyla şöhret bulmuştur.
Tokat Merkez'den yaklaşık 1 saatlik araba yolculuğu ile Niksar'da bulunan Yağıbasan Medresesi'ne ulaşılabilir. Yağıbasan Medresesi, Danişment Beyliği'nin kurucusu Ahmet Gazi'nin torunu olan Nizamettin Yağıbasan tarafından kurulmuştur. Kurucusundan kaynaklı olarak bu ismi almıştır.
Osmanlı Beyliği'nde ilk medreseyi Orhan Bey 1331'de fethinden hemen sonra İznik'te kurmuş, bunu daha sonra Bursa ve Edirne'de tesis edilen medreseler takip etmiştir. Fatih'in İstanbul'u fethiyle başlayan dönem ise Osmanlı ilim ve eğitim hayatında önemli bir dönüm noktasıdır.
Medrese hoca ve öğrencilere mahsus odalar, dershaneler, mescid, kütüphane, yatakhane, yemekhane, hamam gibi bölümlerden oluşan bir külliye niteliğindeydi. Nizâmülmülk'ün katılamadığı Bağdat Nizâmiye Medresesi'nin açılış törenini Ebû Sa'd el-Kāşî idare etti.
Türk-İslam tarihindeki ilk posta teşkilatı olan Divan-ı Bedir ve vakıf sistemi Karahanlılar tarafından kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri