Kolajen takviyeleri, hormonal dengenin sağlanmasına yardımcı olabilir ve adet döngüsünün düzenlenmesine katkıda bulunabilir.
Sonuç Kolajen, adet döngüsü üzerinde doğrudan bir etkisi olmayan doğal bir protein türüdür.
Dişlerin ve kemiklerin gelişmesine yardımcı oluyor. Ayrıca C vitamini gibi vücuda kolajen üretimi için destek veriyor. Menopoz döneminde kolajen üretimi ise kemik erimesini engellemeye destek oluyor.
Kolajenin vücuda doğrudan bir zararı bulunmasa da vücutta oluşan kolajen fazlalığı sindirim sistemini olumsuz etkileyerek, midede ekşime, yanma, kabızlık ve ishale neden olabilir. Kolajen takviyesi alan kişilerde ise midede ağırlık hissi oluşturabilmektedir.
Bu miktar ise 10 grama denk gelir. Her gün 10 gram kolajen takviyesi kullanmak, ilerleyen zamanlarda oluşabilecek yaşlanma belirtilerine karşı direnç kazanmanızı sağlar. Dolayısıyla, kolajen kullanımına ara vermeden her gün devam etmek, sağlığınız açısından pek çok faydayı beraberinde getirir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu ilaçları sabah veya akşam içilmesinde herhangi bir sıkıntı yoktur. Vücut günün her saati protein enzimi yapabildiğinden dolayı ister sabah için ister akşam için kolajen takviyesi size iyi gelecektir.
Kolajen destek ürünleri içeriği balık, tavuk veya sığır kaynaklı olabilir. Kolajen takviyelerinin daha iyi etki göstermesi için kahvaltıdan yarım saat önce veya gece yatmadan aç karnına alınması daha iyi olur.
18 yaşından büyük herkes kolajen kullanabilir. Kolajen kullanımında bir yaş sıkıntısı yoktur. Genel olarak kullanımı güvenlidir. Kronik böbrek ya da karaciğer yetmezliği gibi rahatsızlığı olan hastalar, hamileler, emzirenler doktorlarına danışmalıdır.
Kolajen, kilo aldırıcı özelliğe sahip değildir.
Kolajen kullanımı yaşa ve cildin deformasyon derecesine göre değişir. Ancak yapılan tüm klinik çalışmalar, kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay kullanılması yönündedir. Kolajenin bu 3 aylık süre boyunca hiç ara verilmeden kullanılması önemlidir.
Bununla birlikte, östrojenin sorumlu olduğu en önemli proteinlerden biri kolajendir.
Yılda 2-3 kür kullanılabilir ve kürler arasında bir süre (1-2 ay) araverilmelidir ya da daha düşük miligramlarda ara dozlar kullanılmalıdır.
Kolajen seviyeleri yüksek olduğunda cilt yumuşak, pürüzsüz ve sıkıdır. Kolajen, cilt hücrelerinin kendini yenilemesine ve onarmasına yardımcı olur. Kolajen ayrıca cildin nemli kalmasını sağlar. Bu nedenle kolajen, yıllar boyunca cilt bakımı için çok önemli bir bileşen olarak görülmüştür.
Özellikle doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kortikosteroidler ve kemoterapi ilaçları adet düzensizliği sebepleri arasında yer alabilir. Tüm hormonal mekanizma beyin üst merkezlerinin denetimindedir ve psikolojik etkenler hormonal salgılamayı etkileyerek adet kanaması düzeninde değişikliklere neden olabilirler.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Biberiye çayı, kekik çayı, adaçayı, zencefil çayı, kantaron çayı adet düzensizliğine iyi gelmektedir. Tarçın, susam tohumu, zerdeçal, rezene tohumu, çörek otu gibi baharatlar da adet düzensizliği sırasında tüketilmesi önerilen besinler arasında gelmektedir.
En bilinen faydası cildi sıkılaştırıp, kırışıklıkları olabildiği kadar azaltmasıdır. Cilt yapısını ve kasları bir arada tutar. Kolajenin üretimi artarsa yaşlanma belirtileri ortadan kalkar ve cilt daha pürüzsüz görünür.
Ayrıca, söz konusu tokluk hissi sayesinde bilhassa fast food tarzı kilo aldırma ihtimali bir hayli fazla olan yiyeceklerden de uzak kalınabilir. Kolajen yağ yakar mı sorusunun cevabı merak ediliyor. Kolajen, tek başına yağ yakımına destek olmaz. Yağ yakımı için vücutta kalori açığı oluşturmak gerekir.
Doktorun talimatlarına ve seçilen kolajen formuna göre kolajen tüketimi düzenli bir şekilde yapılmalıdır. En iyi kolajen markası sıralamalarında Assos, CH-Alpha, Collazen, Day2Day, Dynavit, Nutraxin, Solgar, Suda-collagen ve Voonka gibi markalar sık sık önerilmekte ve kullanılmaktadır.
Eğer bir sağlık sorunu yaşamıyorsanız kolajen karaciğere zarar verir mi sorunuza şu yanıtı verebiliriz: Doğal bir protein olan kolajenin “sağlıklı kişilerde” organlara zarar verdiğine dair bir araştırma bulunmamaktadır güvenle tüketilebilir.
Kolajen takviyesi kullanmak aynı zamanda kolajen sentezini uyarır. C vitamini parçalanmayı önlediği gibi kolajen sentezi içinde gerekli olması nedeni ile kolajen takviyesiyle birlikte alınması faydayı artırır3. C vitamini bu etkiler dışında yara iyileşmesini hızlandırır, ve cilt onarımına katkı sağlar.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Su ile tüketmek: Kolajen suda rahatlıkla çözünen, tadı neredeyse hiç olmayan ve kokusuz bir proteindir. Bir bardak suda günde tercihen 10 gr kolajen tozu karıştırılarak güvenle içilebilir. Çay, kahve ile tüketmek: Kolajen çay ve kahvenin tadını ve kokusunu değiştirmez. Bu nedenle çay ve kahve ile beraber de içilebilir.
Kolajen takviyesi genellikle toz, kapsül veya tablet formunda bulunur. Hidrolize kolajen veya peptit şeklinde farklı formlarda sunulan takviye ile cildin esnekliğini iyileştirmek, eklem sağlığını desteklemek, kemik yoğunluğunu arttırmak ve kas kütlesini korumak amaçlanabilir.
Kolajen emilimini arttırmak için sabah aç karnına veya gece uyurken vücudun kolajeni işlemesi için uyumadan önce kullanılması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri