Semerkant ismi, Farsça'da taş, kaya anlamına gelen “Soğdça” ve kent ve kale anlamına gelen “Kand” kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Günümüzde Özbekistan sınırları içinde bulunan Semerkant'a büyük ve ihtişamlı olması sebebiyle bu ismin uygun görüldüğü düşünülmektedir.
Tarihi kaynaklarda Türkler'in şehre, zenginliğinden dolayı Semizkend dedikleri belirtilir. Kaşgarlı Mahmud 11. yüzyılın sonunda kaleme aldığı Dîvânu Lugâti't-Türk adlı eserinde Semerkant için; ".. "صآمِز كآند Semizkend" denir; büyük olduğu için böyle denilmiştir. Farsçada سمرقند derler."
Semerkand; güzel iklimi ve çevresini saran verimli toprakları ile adından söz ettirirken, Buhara; medrese ve camileri ile ünlenerek İslam dinin önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Nasr (Tamgaç Han), Semerkant'ı Batı Karahanlı Devleti'nin başşehri yaptı. 467 (1074) ve 482'de (1089) Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından hâkimiyet altına alınan Semerkant XIII. yüzyılın başlarında Hârizmşahlar'ın egemenliği altına girdi. Semerkant'ı devletinin başşehri yapan Hârizmşah Alâeddin Muhammed b.
Mâtürîdî ya da tam adıyla Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî, (Arapça: الماتريدي; d. 863, Maturid, Semerkand - ö. 944, Semerkand), İslam dininin iki itikadi mezhebinden birisi olan Mâtürîdîlik mezhebinin kurucusu ve Hanefîlik mezhebine bağlı olanların itikad imamı sayılan İslâm alimi.
İlgili 17 soru bulundu
944 yılında vefat eden ve tam adı Ebû Mansûr Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî olan İmam Mâturîdî de isminden anlaşılacağı gibi Semerkandlı, Semerkand'ın Mâtürîd kasabasından idi.
Semerkant, birinci bölümünde büyük şair Ömer Hayyam'ın gezgin yaşamını ve sevgilisi Cihan ile arasında geçen büyük aşkı anlatıyor. Hayyam'ın bilim ve sanat yaşamı çerçevesinde şekillenen bu kısımda Maalouf, şairin zaman ötesi eserlerinin bulunduğu Rubaiyyat adlı kayıp eserinden yola çıkıyor.
Özbekçenin birbirinde oldukça farklı ağızları vardır. Özbek yazı dili bugün İran ve Tacik dillerinin etkisinde kalarak ı, ö, ü ünlülerini kaybetmiş olan Güney Özbekçesi üzerine kurulmuştur. Güney Özbekçesi ağızları Semerkand, Buhara, Taşkent, Fergana ve Hokand bölgesinde konuşulur.
İpek yolu ticareti üzerinde stratejik bir öneme sahip olan Semerkant şehri, bölgenin yerli halkı Soğdlu tüccarların da katkılarıyla orta zamanların en önemli ticaret merkezlerinden birisi olup birçok kültür ve medeniyetin buluş- tuğu ve neşvünema bulduğu bir yer olmuştur.
Timur'un başkenti
Yunan kaynaklarında adı "Maranka" olarak geçen Semerkant kelimesinin kökeninde, "Semer" tarihi bir şahsa nisbet edilirken, "kent" eki de şehir anlamı taşıyor.
Çevresiyle beraber 1,1 milyon kişinin yaşadığı Semerkant 'ın eski adı Afrosiyab olarak geçiyor. İ. Ö 329 yılında şehri fetheden Büyük İskender “Semerkant ile ilgili duyduğum her şey doğruymuş, tek fark hayal ettiğimden daha güzel olması” demiş. İskender bu bölgeden Roxanna ile evlenmiş ve ondan bir oğlu olmuş.
1924 yılında kurulan Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarına dahil olan Taşkent 1930 yılında bu cumhuriyetin başkenti olmuştur. Taşkent, 1 Eylül 1991 tarihinden bu yana Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Özbekistan'ın başkentidir.
Anlamı "Kumlu yer" demektir. Özbekistan'ın güney kesiminde bulunan Semerkant, başkent Taşkente 275 km uzaklıktadır.
Orta Asya'nın mavi kubbelerle kaplı incisi Semerkant, sahip olduğu tarihi miras ve manevi ikliminin yanı sıra dönemin önemli şahsiyetlerinin yetiştiği topraklara ev sahipliği yapıyor. Bir dönem ilim ve sanatın kalbinin attığı şehir Semerkant, çok sayıda tarihi ve kültürel yapıyı bünyesinde barındırıyor.
Türk-İslam medeniyetinin önemli eserlerinin bulunduğu Semerkant, ülkenin en büyük ikinci şehri olmasının yanı sıra milattan önce 8'inci yüzyıla dayanan tarihiyle binden fazla kültürel yapıya da ev sahipliği yapıyor.Ç eşitli dönemlerde aralarında Batı Karahanlı, Şeybani ve Timurluların da bulunduğu birçok Türk devletine ...
Buhara, İbn-i Sina'nın yanı sıra en önemli İslam alimlerinden İmam Buhari'nin yetiştiği topraklara da ev sahipliği yapıyor. Dünyada "Kubbet-ül İslam (İslam'ın kubbeleri)" unvanına sahip 3 şehirden biri olan Buhara, Türk-İslam medeniyetinde oldukça önemli bir yere sahip.
Muhammed el-İdrîsî, Alâeddin es-Semerkandî, Çehâr Maḳāle müellifi Nizâmî-i Arûzî, Rükneddin el-Âmidî, Nakşibendî şeyhi Nizâmeddin Hâmûş, Uluğ Bey, Şehâbeddin İbn Arabşah ve Ali Kuşçu çeşitli dönemlerde Semerkant'ta yaşamış meşhurlardan bazılarıdır.
Kubbetü'l-İslam (İslam'ın Kubbesi), yetiştirdikleri ilim, din, kültür ve sanat adamları, mutasavvıf ve zahitleriyle değerlendirilen şehirleri nitelemekte kullanılan bir ifade. Türkiye'nin Bitlis ilindeki Ahlat, Afganistan'ın Belh ve Özbekistan'ın Buhara kentleri, bu şekilde anılan yerleşimlerdendir.
Özellikle Semerkant, çok gözde bir merkezdir. Kısa dönemlerle başkentlik verilen bu stratejik şehir, daha sonraki zamanlarda büyük Timur'la gerçekleştirdiği çıkışına ve "şehirlerin şahı" unvanına yolculuğunu, bu 13.asırlarda başlatır.
Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti (Özbekçe: Oʻzbekiston Respublikasi), Orta Asya'da bir ülkedir.
Özbekçe, tipolojik açıdan diğer Türk dillerinden farklı özelliklere sahiptir. Ünlü uyumunun olmaması ve bünyesinde Karluk, Kıpçak ve Oğuz lehçelerini barındıran tek Türk dili olması, bu farklılıklardan bazılarıdır. Özbekçe Orta Asya genelinde en çok konuşulan Türk dilidir.
Öz: Genel kabule göre Özbek Türkçesi Uygur Türkçesi ile birlikte Türkçenin Karluk grubuna dâhil edilir. Özbekistan, bünyesinde barındırdığı etnik unsurlar bakımından oldukça çeşitlilik gösterir. Bugün Özbekistan'da büyük Türk gruplarından Kıpçak, Karluk, Oğuz boylarının hemen hemen her uruğu yaşamaktadır.
Romanın kurgusal karakterlerine ek olarak birçok tarihi şahıs konu edilmektedir. Bunların başında Rubaiyat yazmasının yaratıcısı Ömer Hayyam gelir. Romanın ikinci yarısının baş kahramanı olan Amerikalı orientalist Benjamin O. Lesage ise kurgusal bir karakterdir.
Romanın 11. ve 20. yüzyıllarda geçen olay örgüsünde tarih, iki farklı zamanda işlenerek olağanüstü bir kurgu sunuluyor. Yazar; romanında İran ve doğu edebiyatında rubai türünün kurucusu Ömer Hayyam'a, Siyâsetnâme'nin yazarı Nizamülmülk'e ve Haşhaşî fedai tarikatının kurucusu Hasan Sabbah'a değiniyor.
Amin Maalouf'un kalemi gerçek kişi ve olayların ışığında, tarihe masalsı ve mistik bir atmosfer katarak, okuyucunun hikayeden kopmadan merakla devamını getirmesini sağlıyor. Semerkant kitabında İran tarihinin önemli olaylarını, önce bin yıl öncesinde Ömer Hayyam'ın çevresinde şekillenen olaylar üzerinden okuyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri