Kemik metastazları en sık hangi durumlarda gözleniyor? Kanserlerin tamamının kemiğe metastaz yapma ihtimali vardır fakat en sık meme, prostat, akciğer, böbrek ve tiroid kanserleri kemiğe metastaz yapar. Bunun nedeni bu kanser tiplerinin toplumda daha sık görülmesi ve beklenen yaşam süresinin uzun olmasıdır.
Kanser hücreleri kemiklere yayıldığında (kemik metastazları), ağrı, kemiklerde kırılma gibi birçok soruna neden olabilirler. Omurga kemik metastazlarının en sık görüldüğü yerdir. Diğer yaygın bölgeler kalça kemiği (pelvis), üst bacak kemiği (femur), üst kol kemiği (humerus), kaburgalar ve kafatasıdır.
Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Çocuklarda ve yetişkinlerde görülerek kemik yapısını olumsuz etkileyen bu kanser türü tehlikeli ve hızlı yayılarak akciğer ve komşu yapıları da tehlikeye atabilir. Ağrı oluşmasıyla kendini gösteren kanser olasılığı mutlaka erken dönemde tanısı konarak tedavi edilmelidir.
Kemiğe Metastaz Yapan Kanser İyileşir mi? Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez ancak tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazesi bulunan kemik metastaz tedavi yöntemleri ile acı hafifletilebilir ve metastazın ilerlemesi yavaşlatılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Akciğer kanserinin dördüncü evresine girildiğinde ise kanserli hücreler beynin yanı sıra hareket sistemini de olumsuz yönde etkiler. Yürüme güçlüğü, kemik erimesi ve ince kemiklerin kristalleşip kırılması gibi belirtiler akciğer kanserinin kemiklere metastaz yaptığını göstermektedir.
Kemik metastazları için
Kemik metastazları ağrıya veya kırılma tehlikesine neden olmuyorsa, bunlar sistemik tedavi esnasında izlenebilir veya ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir.
Kemiğe en sık metastaz yapan tümörlerden akciğer kanse- rinde beklenen yaşam süresi 3-10 ay olup diğer sık görülen kanser türlerine göre daha kısa bulun- muştur.
Kemik kanserinde ağrılar ise genelde bacakta ya da kolun bir kısmında ortaya çıkabilir. Kemik Kanseri Ölümcül müdür? Her kanser türlerinde olduğu gibi kemik kanseri de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Bazı kişilerde metastatik kanser belirtisi yoktur veya çok azdır. Kanser semptomları varsa, bunlar metastazın konumuna bağlıdır. Bir tümör beyne metastaz yapmışsa, semptomlar baş ağrısı, baş dönmesi , görme sorunları, konuşma sorunları, mide bulantısı, yürüme güçlüğü veya kafa karışıklığını içerebilir.
Sizi ufukta nelerin beklediğini de merak edebilirsiniz. Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez fakat tedavi edilebilir.
İleri evre kanser hastalarında kemikler akciğer ve karaciğerden sonra üçüncü en sık metastaz görülen bölgedir. Kemik metastazlarına bağlı ağrı, tümöral dokunun lokal bası etkisine bağlı olabileceği gibi kemiklerde neden olduğu patolojik kırıklara bağlı olarak da ağrı görülebilmektedir.
İyi huylu kemik tümörlerinin tedavisi türüne ve evresine bağlı olarak yapılırlar. Çocuklarda rastlanılan iyi huylu kemik tümörleri kendiliğinden kaybolabilir. İyi huylu kemik tümörlerinde cerrahi yönteme başvurmak yerine, düzenli kontrol ve takip etmek daha büyük önem arz eder.
Kemiklerde görülen kanserin yayılması metastaz olarak adlandırılır ve kemik metastazı daha zayıf, kırılgan hale getirir. Meme kanseri, böbrek kanseri gibi kanser türleri hızlı bir şekilde kemiklere yayılır. Kemiklere yayılan kanserler kemiklerin ve tüm vücudun dengesini bozar.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Omurga (vertebra) kemiğine metastaz hastalarında omurilik ya da sinir kökü basısına bağlı kol ya da bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük ortaya çıkabilir. Özellikle omurga kemiğinde kırığa bağlı çökme sonrası ciddi omurilik basısı durumunda kısmı ya da tam felç gelişebilir.
Kemik tümörlerinin belli başlı alt türleri vardır. Kemik kanseri (Osteosarkom) alt türlerinin kimisinde hastalık hafif seyrederken bazılarında ise agresif ilerleyebilir.
Osteosarkom: Her yaştan kişiyi etkileyebilen osteosarkom özellikle ergenlik döneminde sık görülen bir kemik kanseri çeşididir. Osteosarkomlar iskeletin herhangi bir yerinde gelişebilir. Fakat sıklıkla uyluk kemiği (femur), üst kaval kemiği (tibia) ve üst kol kemiği (humerus) bölgelerinde meydana gelir.
Bu dönemde çoğu hasta bakım ihtiyacı duyar. Kansızlık lösemide öne çıkar ve bu kansızlığa bağlı olarak solgunluk, yorgun ve halsiz hissetme ve nefes darlığı yoğun olarak görülür. Löseminin son evresinde bağışıklık sistemi neredeyse tamamen savunmasız hale gelir.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
Kötü Huylu Kemik Tümörlerinin Evreleri (Kemik Kanseri)
Kötü huylu kemik tümörlerinin yani kemik kanserinin ise 4 evresi mevcuttur.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Metastazın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem kemoterapidir. Kemoterapide hastanın sahip olduğu kanserli hücreler antibiyotik ile öldürülür. Radyoterapide ise X ışınları kullanılmaktadır. Damardan tedavi yöntemi olarak ise nükleer tıp ilaçları tercih edilir.
Bunlar metastaz ise çok sayıda oldukları taktirde sadece kemoterapi uygulanması en uygun tedavi yaklaşımı olmaktadır. Ancak özellikle bir tane olduğu taktirde o bölgeye yönelik bmlgesel girişimler denenebilir. Ancak yine de kemoterapinin yeri her durumda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri