Semi isminin sözlükte yer alan anlamı; duyan ve işiten olarak bilinmektedir. Türk dil kurumuna göre; duyma ve işitmek olarak bilinmektedir. Semi isminin işitme ve görme anlamlarına sahip bir isim olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Semi ismi, Allah'ın isimlerinden birisidir.
- İşitme gücünü veren ve işitme kuvvetine sahip olan; O, hiçbir şartta ve kayda gerek olmadan duyandır. Kuralların niyazını kabul eden ve her şeyi işitendir. Bu şekilde özel ve güzel anlamları ile beraber İslamiyet'in en güzel isimleri içerisinde yer alır.
Sem kökünden türetilmiş olan Semi ismi dilimize Arapçadan geçmiştir. Sem işitmek anlamına gelirken Semi de duyan, işiten, bilen gibi anlamlara gelir. Allah'ın isimlerinden biri olan Semi, genellikle, '' her şeyi gören'' anlamındaki Basar ismiyle birlikte kullanılır.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Yüce Allah'ın subuti sıfatlarından biri olan Es- Semi esmasındaki “semi” kelimesi her şeyi işiten demektir. Es- Semi esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 180 olarak bilinmektedir. Zikir günü ise Perşembe günüdür. Zikir saati ise Müşteri' dir.
İlgili 35 soru bulundu
Semi ismi, Allah'ın isimlerinden birisi olup, her sesi işiten ve duyan anlamına gelmektedir.
Allah'ın Subuti Sıfatları
Hayat: Allah'ın diri bir şekilde vardır ancak bu varlığı insanlar göremez. Allah'ın yaşayışının bir sınırı yoktur. O sonsuz ve sınırsız var olandır. Semi: Allah'ın her şeyi işitmesini ifade eden sıfattır.
Bu isimler şunlardır: Allah (اللَّهُ) : Tek yaratıcının özel ismi, varlığı zorunlu olan, bütün kemâl sıfatları kendisinde toplayan hakiki ma'bûd. er-Rahmân (الرَّحْمنُ) : Sonsuz merhametiyle lütuf ve ihsanda bulunan. er-Rahîm (الرَّحِيمُ) : Rahmetiyle hey şeyi kuşatan.
Semî, Allah'ın, konuşulan sözleri, her sesi ve duaları işitmesi demektir. Allah, gizli veya âşikâr, iyi veya kötü insanların bütün konuşmalarını ve sözlerini hatta fısıltılarını bile işitir, dua ve niyazları duyar.
İlim sıfatını teyit edici bir nitelik taşıyan basîr, Allah hakkında kullanıldığı on âyette yine ilimle ilgili olan semî' (işiten), beş âyette de habîr (haberdar olan) ismiyle beraber yer almıştır.
Arapçada "işitmek" anlamındaki semi kelimesinden gelir ve mecazi olarak "şarkı, nağme, musiki, raks" anlamlarındadır. Zamanla sufilerin cezbe halinde şiir ve ilahi dinlemeleri ve bu dinleme sırasında vecde gelip ayakta zikir yapmalarına isim olmuştur.
Her namaz sonrasında 100 defa "ya semi" diye zikretmek kişinin muradına ermesini kolaylaştırır. Gönlünden geçenler tez zamanda olur. Kişi bilgisini artırmak başarısına başarı katmak için de bu esmayı zikretmektedir. Başarı arttırmak için de bu esma 500 defa zikredilmelidir.
Kürtçede de "çiçek" anlamında yaygın kullanıma sahip sözcüktür.
Semi-, semi-: yarım. Semilunar-semilunar: yarım ay şeklinde.
Semi ise duyan, işiten manasında kullanılır. Allahu Teala'nın en çok zikredilen isimlerinden biri olan Es- Semi, duyan, gizli olan her şeyi layıkıyla bilen demektir.
“yarı, yarım”. kısmen, kısmî. iki defa olan.
Allah`ın her şey`i işitip, her işi görmesi demektir. Sem` ve basar sıfatları da Allah`ın ezelî ve ebedî kemâl sıfatlarındandır.
Subuti sıfatlar hayat, irade, semi, basar ve ilim olmak üzere beş tanedir. Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li'l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.
Bunlar, "hayat, ilim, irade, kudret, sem' (işitme), basar (görme), kelam ve tekvin (var etme)" sıfatlarıdır. Bu sıfatların hepsi ezelî, hepsi ebedî, hepsi sonsuz ve yine hepsi mutlaktır. Bunlarda, ne bir azalma ne de artma düşünülebilir. Hayat sıfatı ezelde ne ise ebedde de aynıdır.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
"Allah Teâlâ'nın varlığının sonu, bitiş noktası yoktur" demektir. O, ebedîdir, yani onun mevcudiyeti, varlığı sonsuzca devam edip gitmektedir. Bu sıfat dahi sadece onun yüce zâtına mahsus bir sıfattır, çünkü bütün yaratıklar sonludur, bir gün hayatları son bulacaktır.
Tevhit ya da tevhid (Arapça: توحيد), tektanrıcılık kavramının İslam terminolojisindeki karşılığıdır. Tevhit Allah'ın isim ve sıfatları konusunda şirki reddetmektir. Araf suresi 180. ayetinde "En güzel isimler (esmaül hüsna) Allah'ındır" denir.
Mâturîdîlere göre Tekvîn, Allah'ın zatı ile kaim ezeli bir sıfattır. Allah'ın diğer fiili sıfatlarını da ihtiva edecek şekilde “yok olanı, yokluktan varlığa çıkarma” anlamında Allah'ın yaratıcılığını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri