Semizotu, her tip toprakta kolay yetişir. Semizotunun tohumları, Haziran ayında toprak sıcaklığı 20-25ºC'ye ulaştığında çimlenir. Temmuz ayının başından itibaren Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir. Yani semizotunun mevsimi yazdır ve sonbahar başına kadar tazesi bulunur.
Aydan İtibaren) Sağlık deposu ve vitamin – mineral zengini olan semizotu; demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve de C vitamini bakımından oldukça zengindir. Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Semizotu ekimi Nisan-Mayıs aylarında yapılmalıdır. Bitki kabından çıkarılır ve köklere zarar vermemeye özen gösterilerek fazla toprak köklerden uzaklaştırılır; kökler toprağın 1-2 cm derinliğe bir delik açılarak bitki nazikçe içine yerleştirilir; delik toprakla örtülür, sıkıştırılır ve sonunda bol miktarda sulanır.
Yaz aylarında yetişen semizotunun yabanilerine tarla ve bahçelerde, dağda bayırda kolaylıkla rastlanabilir. Genellikle ekili alanların arasındaki ince ve çıplak alanlarda büyür. Maksimum fayda yabani ve tazesinden sağlanır. Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir.
Ülkemizin tüm bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir. Soğuk olan bölgeler de yalnız yaz mevsiminde yetişebilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Beta-karotenler, semizotunda bulunan antioksidanlardan biridir. Bu antioksidanlar, vücutta bulunan ve serbest halde dolaşan radikallere karşı koruyucu etkilere sahip olabilir. Serbest radikallerin sayısını azaltmak, kanser riskini azaltabilir. Ayrıca semizotu tümör büyümesini önlemeye de yardımcı olabilir.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Semizotu, her tip toprakta kolay yetişir. Semizotunun tohumları, Haziran ayında toprak sıcaklığı 20-25ºC'ye ulaştığında çimlenir. Temmuz ayının başından itibaren Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir. Yani semizotunun mevsimi yazdır ve sonbahar başına kadar tazesi bulunur.
Ilıman iklimlerde yaygın olarak yetişen semizotu, esasen Asya kökenlidir. Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Omega 3 Yönünden Zengin Olan Semizotu
Çeşitli yörelerde pirpirim olarak da adlandırılan semizotu, yöresel yemeklerin başrolü olarak da karşınıza çıkabilir. Kolay yetişmesi nedeniyle hemen hemen her iklimde yetişebilir.
Semizotu (Portulaca oleracea L.): Sebze olarak kullanımı yaygın olan tek yıllık sukkulent bir bitkidir.
Semizotu sonbaharda tohumlarını döker ve ilkbaharda yeşererek çoğalır. Yabanı semizotu denilen türü kendiliğinden yetişen ve çok çabuk çoğalan bir çeşididir. Özel yetiştirilen semizotları ise açık yeşil yapraklıdır. Tohum vermeden önceki hali mutfakta salatalarda ve yemeklerde tüketilir.
Ayrıca semizotu sıcağı seven bir bitki olduğundan onu aydınlık güneş gören bir yere koymanızda fayda var. Soğuktan çabuk etkilenen semizotunun toprağını sık sık kontrol ederek nemli kalmasını sağlayarak kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
Semizotu Yemek Gaz Yapar mı? (
Yani semizotu gaz ve şişkinlik gibi problemler ortaya çıkarmaz. Hatta aksine mide ile ilgili birçok farklı sorunu giderici bir etkiye sahiptir.
Zaten genellikle zeytinyağlılar 1 öğünde bitmediği için, gün içinde pişirilip, akşam yemeğinde tüketilip, ertesi gün öğle yemeğinde de yenip bitirilebilir. (En azından ben öyle yapıyorum).
Semizotu Zararları
Bazı kişiler alerjen bünyeye sahiptir, tüketildiğinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Hassas mideye sahip olanlar için tavsiye edilmez, ishal problemi yaratabilir.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
Semizotu yapraklarını ve saplarını da ekleyerek ezmeden karıştırın, Geniş bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ ve pul biber gezdirin.
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor.
Çiğ bir şekilde salataya doğranarak tüketilebilir. Aynı zaman da yoğurt içerisine de çiğ bir şekilde ilave edilerek tüketimi son derece sağlıklı olmaktadır. Semiz otunun diğer bir kullanımı ise pişirilerek elde edilir.
Yabani semizotunun tadı geniş yapraklı semizotuna kıyasla biraz daha mayhoş. Pembe- mor sapları ve koyu yeşil yaprakları yemeklere eklemek için ideal; diğeri gibi kolay sönmüyor. Ayrıca körpeliği, rengi ve ufak yapraklı oluşundan dolayı çiğ yemek ya da salatalara eklemek için birebir.
Taze peynir, yoğurt ve semizotuyla oldukça pratik ve lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Sadece kahvaltıda değil günün herhangi bir öğününde de hazırlayıp keyifle tüketebilirsiniz. Keyifli kahvaltı tüm güne yayılan bir mutluluk veriyor insana.
Semizotu buzlukta 9 aya kadar muhafaza edilebilir.
İyice kurulayıp, doğradığınız semizotlarını buzdolabı poşetleri içine yerleştirin. Semizotlarının üzerine güzelce bastırıp, poşetin havasını iyice alarak poşeti düğümleyin. İsteğe göre kilit poşette kullanabilirsiniz. Hazırladığınız kışlık semizotunu derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri