Semizotunu en temiz şekilde ayıklamak için öncelikle köklerini koparmalısınız. Köklerini ayırmak için bıçak kullanabilirsiniz. Bıçakla köklerini kestiğiniz semizotunu soğuk sudan geçirerek diğer adıma doğru ilerleyebilirsiniz. Eğer köklerini temizlemezseniz, semizotu böbreklerinize zarar verebilir.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
İlk önce semizotunun topraklı kök kısımlarını kesip atın. Geniş bir yıkama kabına ılık su ve bolca sirke ekleyin. Yapraklı kısımlarını sirkeli suda 10 dakika kadar bekletin. Sirke toprakla birlikte gelen mikrobun daha iyi arınmasını ve toprağın kolay çözünmesini sağlar.
Üzerlerindeki kirler ve yabani semizotunun içindeki minik siyah tohumlar suyun dibine çökecektir. Bu arada tohumların temizlenmesine çok da takılmayın, yenebiliyorlar.
Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır. -Semizotunun içeriğindeki omega-3 sayesinde cilt daha canlı görünür.
İlgili 23 soru bulundu
Semizotu sapı mücverini, çok az yağ ile beraber fırında da pişirebilirsiniz. Arzu ederseniz mücverin içine patates, havuç, kabak ile arzu ettiğiniz otları da ince ince kıyıp ekleyebilirsiniz.
Semizotu Zararları
Fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşma ihtimalini arttırır. Bazı kişiler alerjen bünyeye sahiptir, tüketildiğinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Hassas mideye sahip olanlar için tavsiye edilmez, ishal problemi yaratabilir.
Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Beta-karotenler, semizotunda bulunan antioksidanlardan biridir. Bu antioksidanlar, vücutta bulunan ve serbest halde dolaşan radikallere karşı koruyucu etkilere sahip olabilir. Serbest radikallerin sayısını azaltmak, kanser riskini azaltabilir. Ayrıca semizotu tümör büyümesini önlemeye de yardımcı olabilir.
Semizotu tohumu elde etmek için çiçek açması beklenir. Semizotu çiçekleri kısa sürede tohuma dönmektedir. Sarı çiçekleri yaprağını döküp tohuma döndüğünde toplanıp kurutulur. Bu toplanan tohumlar ilkbaharda ekmeden önce suda ya da nemli bir bez üzerinde nemlendirilir ve tekrar ekilir.
Semizotu yapraklarını ve saplarını da ekleyerek ezmeden karıştırın, Geniş bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ ve pul biber gezdirin.
Semizotu nasıl tüketilir? Semizotunun faydalarından yararlanmak için bitkinin tamamını (kirlenmemiş yerlerde) toplayın, birkaç su ile yıkayın ve bir salataya koyun. Ayrıca semizotunu biraz yağda kızartabilir veya çiğ doğrayıp tostun üzerine sürdüğünüz süzme peynirle karıştırabilirsiniz.
Semizotu buzlukta 9 aya kadar muhafaza edilebilir.
Kelimelerin doğru telaffuz edilmesi ve yazım yanlışı yapılmaması için doğru heceleme şeklini bilmek gerekir. Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır. Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan hanımeli kelime grubu doğru şekilde Ha - nı - me - li olarak hecelenmektedir.
Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
Örneğin bandrol kelimesi okunurken band-rol şeklinde ele alındığı için heceleme sistemi de aynıdır. Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor.
Magnezyum oranı açısından oldukça zengin olan semizotu, yüksek tansiyon hastaları için vazgeçilmez bir tat olacak.
Semizotu tohum ile üretilen bir bitkidir. Semizotu tohumunu zirai ürün satan yerlerden temin edebileceğiniz gibi mevcut semizotundan da toplayabilirsiniz. Bitkinin sarı çicekleri sonbahara doğru tohuma döner. Toplanılmayıp toprağa düştüğünde ilkbahar mevsiminden itibaren kendiliğinden çıkmaya başlar.
Ayrıca semizotu sıcağı seven bir bitki olduğundan onu aydınlık güneş gören bir yere koymanızda fayda var. Soğuktan çabuk etkilenen semizotunun toprağını sık sık kontrol ederek nemli kalmasını sağlayarak kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar alabilirsiniz.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Semizotu ile Tüm Bakterilere Elveda
Bu lezzetli besin sayesinde vücutta hastalığa sebep olan mikroorganizmalara karşı etkili bir koruma sağlanır. Kanın temizlenmesi konusunda da yardımcı olmayı ihmal etmeyen sebze, içerisinde taşıdığı demir ve vitaminlerin etkisiyle kansızlığa da oldukça iyi gelir.
Birçok faydası olduğu bilinen Semizotunun bazı zararları olduğu da bilinmektedir. Çok fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşumunu destekler. Ekşi bir tadı olduğu için çok fazla yenildiğinde mide bozulmasına yol açabilir. Mideyi çok fazla çalıştıracağı için de ishal oluşturabilir.
Sade Semizotu Tarifi Nasıl Yapılır? Yaz mevsiminin vazgeçilmezi, ıspanağın kardeşi, Efendimiz'in (S. A. V) şifası bol deyip en sevdiği yemek olan semizotunun sade tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Ben su ve pirinç, bulgur eklemeden bol soğanlı yapıyorum. Tadı çok güzel oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri