Sempozyum veya bilgi şöleni, genellikle alanında uzman kişilerin bir araya gelerek, akademik konuların çeşitli yönleriyle ele alındığı seri konuşmalara denir. Genellikle bilimsel konular ele alınıp izleyicilere bilgi sunulur. Sempozyumdan önce ilgili konular ile başkan ve konuşmacılar belirlenir.
Sempozyum yapılabilmesi için öncelikle bir konu belirlenmelidir. Tartışma konusu belirlendikten sonra tartışmanın başkanı seçilmeli. Belirlenen konu hakkında uzman olan kişiler de bir araya getirilir. Sempozyumda tartışma bittikten sonra sempozyumun başkanlığını yapan kişi konuyu kısaca özetleyebilir.
Hâlbuki sempozyumda konunun bilinmeyen bir yönünün sunulması o alanda bir yenilik getirir. Birbirini tamamlayıcı sempozyumlarda söyleşi ve içtenlik havası vardır. Konuşmalardan sonra konuşmacılar, konu ile ilgili olarak birbirine soru sorabilir.
Sempozyum/Bilgi Şöleni
Öğrenci ya da dinleyici grubu karşısında bilimsel, sanatsal, düşünsel ağırlık taşıyan bir konunun değişik boyutlarının paylaşılması sürecidir. Bir konuyu tartışma amacı taşımayan, konuyla ilgili araştırmaların/ bilimsel birikimlerin dinleyicilerle paylaşıldığı tartışma tekniğidir.
Günümüzde çok yapılan bir toplu tartışma türüdür. Üniversitelerde, devlet kurumlarında, ya da özel kurumlarda değişik konularda sempozyumlar yapılmaktadır. Bir sempozyumda en az üç, en çok da altı konuşma yapılır. Ancak konuşma sayısının fazla olduğu sempozyumlar da vardır.
İlgili 38 soru bulundu
Sempozyum veya bilgi şöleni, genellikle alanında uzman kişilerin bir araya gelerek, akademik konuların çeşitli yönleriyle ele alındığı seri konuşmalara denir. Genellikle bilimsel konular ele alınıp izleyicilere bilgi sunulur. Sempozyumdan önce ilgili konular ile başkan ve konuşmacılar belirlenir.
Sempozyumlar, yeni buluşları, fikirleri, araştırma sonuçlarını, ilerlemeleri paylaşma amacı taşır. Sempozyumda özel davetli dinleyicileri bulunur. Alanında uzman olan kişiler, konu hakkında kendi alanlarından fikirler sunarak tartışmaya katkı sunarlar.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Sınıf içi tartışmaları canlandırmak mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrenciyi tartışmaya katmak için kullanılır.
Bir plan ve program dâhilinde hazırlanan sözlü anlatım türlerine; konferans, nutuk/söylev, açık oturum, panel, münazara, tartışma, seminer, kongre, sempozyum, açılış konuşması, forum, telekonferans örnek verilebilir.
Dinleyiciler önünde yapılan bir tartışma biçimi olan sempozyum sonunda dinleyiciler konuşmacılara soru sorabilir. Toplumu ilgilendiren güncel meselelerinin veya kamuoyunun ilgisini çeken güncel bir konunun, uzman kişilerce ele alınıp tartışılmasına açık oturum denilir.
Sunumlarda hızlı bir şekilde amaç, materyal ve yöntemden söz edildikten sonra sunumun önemli bir kısmında bulgular, sonuç ve tartışmadan söz edilmelidir. Sözlü sunum karmaşık olmamalı, görsel öğelerle de desteklenmelidir. Sunumlar kongre programına uygun olarak yapılacak ve değişikliğe gidilmeyecektir.
Kurultay sonunda bir karara varılır ve bu karar katılanlar ve ilgililer için bağlayıcı özellik taşır. uygunsa, dinleyenlere de söz hakkı vermek; konuşmacılara rahat bir ortam hazırlamak. Panelin sonunda, başkan izin verirse dinleyiciler panel üyelerine soru sorabilirler.
Sempozyum bir başkan tarafından yönetilir. Konuşmacı sayısı ise en az 3 en fazla 6 arasında olabilir. Her konuşmacının konuşma süresi en az 5 en fazla 20 dakika sürmelidir. Konuşulan konunun önemine göre birkaç oturumda, ayrı ayrı salonlarda ve birkaç gün boyunca sürebilmektedir.
Sempozyumlarda bir tartışmadan ziyade farklı noktalardan ele alınan bir konu vardır. En yaygın tartışma türlerinden olan forum, panel, açık oturum, münazara, sempozyum nedir, özellikleri nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik.
Sempozyumlar ulusal ve uluslararası düzeyde yapılmaktadır. Ulusal Sempozyumlar yurtiçinden konuşmacılarla yapılır. Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde, sohbet havası içinde, uzmanları tarafından tartışıldığı konuşmalara panel denir.
Rulman tekniği sınıf içerisinde öğrencilerin derse aktif katılımını sağlayan ve dersi monotonluktan kurtaran aynı zamanda eğitirken eğlendiren bir öğretim yöntem ve tekniği olarak belirtilmektedir. Bu teknik öğrencilerin karşılıklı olarak birbirlerinin fikirlerini dinledikleri bir süreç olarak belirtilmektedir.
Kum Saati:
İlk önce tahtaya boş kum saati çizilir ve öğrenilecek konu kum saatinin ortasına yazılır. Öğrenilecek konu ile ilgili ön bilgiler kum saatinin üst kısmına yazılır ve konu işlenir. Konu işlendikten sonra, öğrenme malzemesinin ana temaları kum saatinin alt bölümüne yazılır ve kum saati açıklanır.
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir.
Sempozyum, alanında uzman kişilerin konuştuğu, tartıştığı ve bir konuda belirli bir sonuca ulaşmak amacıyla düzenlenen tartışma türüdür. Bildiriler belirli bölümlerden oluşur ve bu bölümlerin belirli özellikleri vardır.
Sempozyumda alanında uzman olan bireyler, konu hakkında kendi alanlarından fikirler sunarak tartışmaya katkı sunarlar. Konu bilimsel açıdan değerlendirildiğinden, akademik tartışma olarak isimlendirilebilir. Ayrıca tartışmanın kamuoyuna bildirilmesi, sempozyumu diğer tartışma türlerinden ayıran önemli noktadır.
*Konuşmacı sayısı üç ile altı arasında değişir. *Sempozyum başkanı ilk başta izleyicilere konu hakkında genel bilgiler verir. *Konuşmacılar konuyu kendi uzmanlık alanları açısından ele alır. *Konuşmacıların konuşma süreleri beş ile yirmi dakika arasındadır.
Türkçeye Fransızcadan 'sempozyum' olarak geçen symposion, symposium sözcüğü, günümüzde yalnızca bir tartışma grubunu belirtmekte ve 'bilgi şöleni' olarak çevrilmektedir.
Konferans ve duyuru tek kişilik konuşmalara örnek olarak gösterilebilir. Panel ve sempozyumlar ise birden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilir. Hazırlık konuşma nedir?
Bildiri, alanında uzman kişilerin bilimsel bir konudaki yeniliği paylaşmak üzere akademik bir toplantıda tartışmaya açtıkları yazı ya da tebliğ demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri