Ümidin Güneşi (1924) Gazeteci Düşmanı-Şemsiye Hırsızı-İhtiyar Serseri (Üç oyun birarada, 1925) Taş Parçası (1926) Hülleci (1926)
Reşat Nuri Güntekin roman dışındaki türlerde de önemli eserler vermiştir. Gezi Yazıları, öykü, piyes ve oyun eser verdiği diğer türlerdir. Tiyatro oyunlarında mizahi bir dil kullanan yazarın birçok oyunu sahnelenmiştir.
Olay kahramanlarını çevreyle birlikte verir. Bazı eserlerinde genç Cumhuriyetin toplumsal ideallerini işlemiştir. Reşat Nuri Güntekin eserlerine konuşma dilinin zenginliğini zorlanmadan yansıtır. Romanlarında kullandığı dil ve anlatım oldukça yalın, diyalogları canlıdır.
Romanlarında realizm akımından etkilenmiş ve canlı üslup kullanmıştır. Konuşma dilinin egemen olduğu eserlerinde ruh tahlillerinde oldukça başarılıdır. Reşat Nuri Güntekin Memleket isimli gazeteyi çıkarmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
İlk romanı Harabelerin Çiçeği 1919'da Zaman gazetesinde tefrika edilir. Yine bu yıllarda Tristane Bernard'dan Hakiki Kahramanlık (1918) adıyla adapte ettiği ilk piyesi Hayreddin Rüşdü takma adıyla yayımlanmıştır. Reşat Nuri'ye asıl şöhretini kazandıran Çalıkuşu adlı romanıdır.
Asıl ününü “Çalıkuşu” adlı romanıyla kazanmıştır. Bu romanın merkezine, Anadolu'da yaşamayı seçen idealist, aydın Türk kadınını yerleştirir. Sanatçı, romanı “İstanbul Kızı” adıyla oyun olarak yazmış; ancak savaş koşullarında sahneleme olanağı bulamayınca “Çalıkuşu” adıyla roman olarak yayımlamıştır.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 48 eseri vardır.
Reşat Nuri Güntekin, yaptığı psikolojik tahlillerde oldukça başarılı bir milli edebiyat dönem yazarı olarak bilinmektedir. Türkçülük ideolojisini benimseyerek milliyetçi tarzda yazdıkları bir çok hikayenin bulunduğunu söylemek de mümkündür.
Romanda, İstanbul köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin çok sevdiği nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenlik mesleğine adaması ve hayatını kazanabilmek için Anadolu'da şehir şehir dolaşması anlatılır.
Sabahattin Alinin Edebi Kişiliği
Yalın, anlaşılır ve sade bir dil ile yapıtlarını edebiyat dünyasına kazandırmıştır. Eserlerini, gerçekçi yöntemle kuvvetli doğa betimlemeleri yapmış ve halkın konuştuğu, anladığı üslupla kaleme almıştır. Anadolu hayatını tüm halleri ile yansıtırken masalsı bir anlatım benimsemiştir.
Türk Edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Reşat Nuri Gültekin Çalıkuşu Romanının bir bölümünü yazdığı ev, Süleymanpaşa İlçemizin merkeze bağlı Ertuğrul Mahallesindeki Saadet sokaktadır.2020 yılında meydana gelen bir yangında kül haline dönüşen bu tarihi konağın, en kısa zamanda restorasyonu yapılacaktır.
Adanın bakımsız bırakılmayan ve korunan nadir köşklerinden biri olan bu ev pembe panjurları ve beyaz cephesiyle göze hitap ediyor. Deniz manzaralı olduğu için ev “Yalı Köşk” diye anılmaktadır.
Reşat Nuri Güntekin (25 Kasım 1889, İstanbul Vilayeti - 7 Aralık 1956, Londra), Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır.
Güçlü bir gözlemci olan yazar burada edindiği izlenimleri gezi yazılarına yansıtmıştır. Güntekin Anadolu Notları adıyla kitaplaştırdığı bu yazılarda Anadolu'yu ve Anadolu insanını çeşitli yönleriyle ele almıştır. Anadolu'yu toplumsal, kültürel ve ekonomik gerçekliği içinde anlatmıştır.
1884 yılında İstanbul'da doğan Ömer Seyfettin, Milli Edebiyat döneminin en meşhur hikaye yazarıdır. İlk öyküleri Genç Kalemler dergisinde yayımlanan Ömer Seyfettin, edebiyat alanında Guy de Maupassant'tan etkilenmiştir.
Yazarın olay hikayesi türünde yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır. Türk Edebiyatında ise olay hikayesi temsilcileri Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin, Memduh Şevket Esendal, Sait Faik Abasıyanık ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu türde önemli eserler vermiştir.
Günümüzde dünyadan olay hikayesinin Türk Edebiyatı'nda yer alan en önemli temsilcisi hiç kuşkusuz ki Ömer Seyfettin olmaktadır. Ardından sırası ile Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay da diğer isimler olmaktadır.
Klasiklerin yazarları yüzlerce yıl olduğu için telif hakkı yok ve her yayın evi kimseye ücret ödemeden basabiliyor. Bunun dışındaki kitapların telif hakkı vardır, bazı yayınevleri bunu kötüye kullanıp telif ücretini ödeyip kitabın hakkı sadece kendilerinde olduğu için pahalıya satabiliyor.
RECM - GENÇLİK VE GÜZELLİK - REŞAD NURİ GÜNTEKİN | Nadir Kitap.
Eski Ahbap-Reşat Nuri Güntekin.
Tanrıdağı Ziyafeti, Reşat Nuri Güntekin'in 1954'te yazdığı tiyatro oyunu.
Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları yazan sanatçı olarak kabul edilir. 2. Servet-i Fünun döneminde roman ve hikâye türünün en önemli ismidir. 3. Eserlerinde realizm akımının etkisi görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri