TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Mesleği araba kullanmak olan sürücü anlamına gelen şoför kelimesini şoför şeklinde de yazılmış halde görebilmeniz mümkündür. Hatta şefer olarak yazılmasa da o şekilde telaffuzlarla da karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak 'şöför' şeklindeki kullanım yanlıştır. Kelimenin hem telaffuzu hem de yazılışı şoför şeklindedir.
Kişiler yalnız kelimesinin doğru yazılışını merak ediyor ve araştırıyor. Bu kelimeyi "yanlız" şeklinde yazarak yazım yanlışları yapıyor. Fakat bu kelime "yalnız" şeklinde yazılmalıdır.
TDK'ya göre tıraş kelimesinin doğru yazılışı "tıraş"dir.
Bu kelimenin doğru kullanımı cambaz şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Çok cambaz bir insandır, pek güvenme derim.”
İlgili 34 soru bulundu
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Bir kimsenin içinde bulunduğu karmakarışık, sıkıntılı ruh durumu anlamına gelir. Bu kelime genellikle kara basan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karabasan şeklinde olmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK sözlüğüne göre bu kelimenin doğru Yazılışı ise, kirpik şeklindedir. Kirpik kelimesi, halk arasında çoğu zaman kiprik şeklinde söyleniyor. Bunun sonucunda da yazım yanlışları ortaya çıkıyor. Aslında bu sözcüğün doğru yazılışı TDK güncel yazım kılavuzuna göre kirpik olarak gösteriliyor.
TDK'ya göre meyve kelimesinin doğru yazılışı "meyve"dir.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Şoför, (Fransızca chauffeur) yolcu motorlu araç, özellikle büyük bir sedan veya limuzin gibi lüks araç kullanan bir kişidir. Ayrıca, taksi, kamyon, otobüs gibi taşıtları kullananlara da şoför denilebilir. Türkçede şoför anlamında sürücü, haydavcı ve yöndemci gibi sözcükler de bulunmaktadır.
TDK, yeni kelimeler türetirken çoğunlukla eski kelimelerden faydalanır. Bu şekilde oluşturulan kelimelere birleşik sözcük denir. şoför mahalli birleşik kelimesi de bunlara bir örnektir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Sazangillerden, yüzgeçleri kırmızı, 25-30 santimetre boyunda, eti kılçıklı bir tatlı su balığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle kızıl kanat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kızılkanat şeklinde olmalıdır.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Burgaz Adası, Burgazada ya da Antigoni (Yunanca: Αντιγόνη Antigóni), İstanbul'daki Prens Adaları'nın büyüklük olarak üçüncüsü, aynı zamanda Adalar ilçesinin bir mahallesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri