Sendika üyesi memurların maaşından kesilen aidat tutarları, sendika üyesi memurun maaşını yapan harcama biriminin ödeme yönünden bağlı olduğu ilgili muhasebe birimi (Merkez Saymanlık Müdürlüğü, İlçe Malmüdürlüğü veya İl Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü) tarafından sendikaların hesabına aktarılmaktadır.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Kamu sendikaları için toplu sözleşme ikramiyesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 43. maddesine göre, sendika üyesi olup ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlilerine, sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak ödenen bir ödemedir.
Maaşlarından kesinti yapılan memura Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ikramiye ödemesi yapılmaktadır. Memurun maaşından kesilen sendika üyeliği bedeli kendisine geri ödenmemektedir.
Ancak 4688 Sayılı Kanun'un atıf yaptığı kanunlara bakıldığında toplu sözleşme imzalayan sendikaya üye olmayanların toplu sözleşmeden yararlanmaları dayanışma aidatı ödemelerine bağlanmış, dayanışma aidatı sendika gelirleri arasında sayılmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Sonuç itibariyle, taraf olduğu toplu iş sözleşmesi devam ederken sendikadan istifa eden işçi, hak kaybına uğrayacaktır. Hem dahil olduğu toplu iş sözleşmenin avantajlarını yitirecek hem de Yüksek Hakem Kurulu kararlarından faydalanamayacaktır.
Öte yandan, sendikaya üye olmayan işçinin, o sendikaya m. 39/4 uyarınca “dayanışma aidatı” ödeyerek sözleşmeden yararlanma olanağı da bulunmaktadır. Böyle olduğuna göre yararlandırmama koşulu işçiyi sendikaya üye olmaya zorlamamaktadır, hukuka uygundur.
Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere; sosyal yardım olarak 2023 yılı için Net 2.500 TL/Ay, 2024 yılı için Net 3.500 TL/Ay olarak ödenecektir. Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere; her yıl Mayıs ayında Net 4.000 TL tutarında “ek ödeme” yapılır.
(4) Yukarıdaki hükümlere göre ödenmesi gereken aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren, bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.
Bu tavan kanunda " İşçi sendikasına işçinin ödeyeceği aylık üyelik aidatı tutarı, bir günlük çıplak ücretini geçemez." ( S.K.m.23/2) şeklinde tespit edilmiştir.
Sendika gelirleri üyelik ve dayanışma aidatları, tüzüklerine göre yapabilecekleri faaliyetlerden sağlanacak gelirler, bağışlar, mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışlarından doğan kazançlardan oluşmaktadır.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
Bir toplu iş sözleşmesinden kural olarak taraf işçi sendikasına üye işçiler yararlanır. Ancak sadece taraf işçi sendikası üyelerinin yararlanmasının kabulünün sendikal özgürlüklere zarar verici nitelikte olması sebebiyle dayanışma aidatı ödeyerek yararlanma da kabul edilmiştir.
serbestçe çekilebilir. Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
1- Sendikaya ödenmesi gereken aidat tutarı aylık bordronun kesintiler bölümünde “Memur Sendika Aidatı” adıyla açılacak ayrı bir sütunda gösterilecektir.
Yüksek enflasyon nedeniyle memur maaşlarındaki artış yetersiz bulundu, ancak kamu dışındaki sektörler için en düşük memur maaşı bile adeta "yüksek" kaldı. Sendikalı olan sektörlerde belli bir artış oranı yakalanabilirken sendikalı çalışmayan milyonlar için asgari ücret artık ortalama ücrete dönüşmüş durumda.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
Yetkili sendika olabilmek için sendikanın iki barajı aşması gerekir. İlk baraj işkolundadır. Sendikanın, kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az % 1'ini üye yapmış olması gerekir. İkinci baraj işçinin çalıştığı işyerindedir.
-Sendika üyeliğinde beyaz yaka mavi yaka ayrımı yapılmaksızın iş yerinde 4857 sayılı İş Kanuna tabi tüm çalışanlar sendikaya üye olabilir. Toplu İş Sözleşmesi; İşveren ile işçinin üyesi olduğu sendikaca imzalanan, işçinin çalışma koşullarını, ücret, izin ve diğer sosyal haklarını düzenleyen bir anlaşma metnidir.
Sendika Üyesi olan kişilere Toplu Sözleşme İkramiyesi (250* Aylık Katsayı) oranında herkese ödenecektir.
Buna göre 15 saat maaş karşılığı derse girenbir öğretmen ayda 1400 TL ek ders ücreti alabilecektir. Üç ayda bir aldığımız toplu sözleşme ikramiyemiz, 918 TL'ye yükselmiştir, vergi dilimi düzenlemesi ile birlikte 2023 yılında 17.827 TL daha az vergi vereceğiz, yani bu para cebimize girmiş olacak.
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 18. maddesine göre; Üyelik aidatının miktarı kuruluşların tüzüklerinde belirtilen usul ve esaslara göre genel kurul tarafından belirlenir.
Belediye Başkanı Enver Demirel, “İşçilerimizin maaşlarına yüzde 68 zam yaparak en düşük maaşı 15 bin 500 TL'den 26 bin TL'ye çıkardık.
Madde 22 – (Değişik birinci fıkra: 25/5/1988 - 3449/6. md.) Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İşçi veya işverenler aynı zamanda ve aynı işkolunda birden çok sendikaya üye olamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri