Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Aidat ödeme yükümlülüğü üyelik ilişkisinden doğan bir borçtur. Bu borç sendikal faaliyetlere katılma ve bu faaliyetleri ve sonuçlarından faydalanmanın karşılığı olarak doğmuş bir borçtur14. Aidat ödeme yükümlülüğü sendika üyeliğine kabul ile ve üyeliğin kesinleştiği tarihten itibaren doğan bir yükümlülüktür.
Öte yandan, sendikaya üye olmayan işçinin, o sendikaya m. 39/4 uyarınca “dayanışma aidatı” ödeyerek sözleşmeden yararlanma olanağı da bulunmaktadır. Böyle olduğuna göre yararlandırmama koşulu işçiyi sendikaya üye olmaya zorlamamaktadır, hukuka uygundur.
Maaşlarından kesinti yapılan memura Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ikramiye ödemesi yapılmaktadır. Memurun maaşından kesilen sendika üyeliği bedeli kendisine geri ödenmemektedir.
Buna göre, aylıklardan kesilerek ilgili sendikalara ödenmesi gereken sendika aidatları da ayın 15'inde tahakkuk edeceğinden, aidatlar, ayın 15'i tatile rastlasa dahi bu tarihten itibaren beş gün içinde ilgili sendikaların banka hesaplarına aktarılacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
(4) Yukarıdaki hükümlere göre ödenmesi gereken aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren, bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.
Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere; sosyal yardım olarak 2023 yılı için Net 2.500 TL/Ay, 2024 yılı için Net 3.500 TL/Ay olarak ödenecektir. Toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işçilere; her yıl Mayıs ayında Net 4.000 TL tutarında “ek ödeme” yapılır.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır. Kanun ve tüzük içeriğinde yer alan düzenlemelerde aidat tutarının net ücret üzerinden belirleneceğine dair açık bir hüküm yer almadığından, işverence brüt ücret üzerinden kesinti yapılmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
6356 sayılı Kanun uyarınca işçilere, Bakanlıkça sağlanan elektronik başvuru sistemi ile E-Devlet Kapısı üzerinden üye olma ve üyelikten çekilme (istifa) hakkı tanınmıştır. İşçilerde olduğu gibi, memurlarda da sendikalara üye olma ve üyelikten çekilme işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmelidir.
Üye olurken e-Devlet şifresi yanında işçiye ait cep telefonu ve nüfus cüzdanı da yanında bulunmalıdır. Aşağıdaki linki tıklayarak sendikamıza üye olabilirsiniz. Sendikaya Üye Olunduğunda Ücretten Kesinti Olur Mu? Çalışılan işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalayıncaya kadar işçinin ücretinde herhangi bir kesinti olmaz.
MADDE 10 –(1) İşçi sendikası üyeliğinden çekilme, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle gerçekleşir. Çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. (2) İşveren sendikası üyeliğinden çekilme başvurusu işveren tarafından sendikaya yapılır.
Sendikal örgütlenme hakkı anayasal bir hak olup, yasalarca korunmaktadır. Ancak, bu yasaların sağladığı haklardan yararlanabilmek yine örgütlü mücadeleyle mümkün olmaktadır. Kimse sendikaya üye olması veya olmaması için zorlanamaz. Bu, Türk Ceza Kanunu Madde 118'e göre 2 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur.
Sendika aidatının, işverenler tarafından gider yazılabilmesi için, aidatın ilgili bulunduğu yılda sendikaya ödenmesi gerekir. İlgili bulunduğu yılda ödenmeyen sendika aidatları, daha sonraki yıllara ait ticari kazancın tespitinde gider olarak nazara alınmayacaktır.
2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında Toplu Sözleşme İkramiyesi (Sendika Yardımı) 3 ayda bir defa yerine artık her ay maaşlarla birlikte ödenecektir.
Sendikaya üye olmak, işçilerin haklarını korumak, toplu pazarlık yapmak ve iş koşullarını iyileştirmek için güçlerini bir araya getirme ve birlikte hareket etme imkanı sağlar.
Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
Sendikalı Olmak Anayasal Bir Haktır!
Maddesi bütün işçilere; ekonomik, sosyal hak ve çıkarlarını korumak, geliştirmek amacıyla, kimseden izin almaksızın, sendikalara üye olma hak ve özgürlüğünü tanımaktadır.
Sendika gelirleri üyelik ve dayanışma aidatları, tüzüklerine göre yapabilecekleri faaliyetlerden sağlanacak gelirler, bağışlar, mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışlarından doğan kazançlardan oluşmaktadır.
Sendika aidatı bir günlük brüt ücretin %50'si olarak hesaplanacak ise bu alana “0,5” değeri girilmelidir. Not1: “Maaş Türü-Net” olan çalışmalarda bordrodaki günlük brüt ücret üzerinden sendika aidatı bulunur.
Sendika Üyesi olan kişilere Toplu Sözleşme İkramiyesi (250* Aylık Katsayı) oranında herkese ödenecektir.
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
-Sendika üyeliğinde beyaz yaka mavi yaka ayrımı yapılmaksızın iş yerinde 4857 sayılı İş Kanuna tabi tüm çalışanlar sendikaya üye olabilir. Toplu İş Sözleşmesi; İşveren ile işçinin üyesi olduğu sendikaca imzalanan, işçinin çalışma koşullarını, ücret, izin ve diğer sosyal haklarını düzenleyen bir anlaşma metnidir.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
81. Bu açıklamalara göre, hukukumuzda ancak aktif çalışma hayatı içerisinde yer alan çalışanlar sendika kurma hakkına sahip olup, aktif çalışma hayatı içerisinde yer almayan emekliler sendika kurma hakkına sahip değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri