Buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da sonradan yemeklerde kullanılmak üzere 6-8 ay boyunca saklayabilirsiniz.
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Buzdolabı poşetlerine koyup, derin dondurucu da sonradan yemeklerde kullanılmak üzere 6-8 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Kavurma saklama koşulları
Kavurmalar büyük ambalajlı veya raflara dizili olarak ortam bağıl nemi %65-70'i geçmeyen +1 °C ila +10 °C arasında sıcaklıktaki odalarda muhafaza edilmeli ve küflenmelere karşı önlemler alınmalıdır.
Oda sıcaklığında hafif ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra saklama kabınızın içerisine alın ve sıkıca bastırarak üzerini kapatın. Buzdolabında muhafaza edin. Dilediğiniz zaman çıkarıp, dilimleyerek kullanabilirsiniz.
Dondurulmuş bir şekilde etimizi düdüklüye alıyoruz. Üzerine halka halka soğanımızı doğrayıp döşüyoruz ve etlere 1 çay kaşığı kadar karabiber ekleyip hiç su koymayarak düdüklü buhar çıkışı verene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Dondurucuda et ne kadar saklanır sorusuna bir yanıt da pişmiş et için gelecektir. Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Kuşbaşı: Kuşbaşı olarak doğradığınız etleri tek kullanımlık olacak şekilde poşetlere yerleştirip dondurucuya atabilirsiniz. Kuşbaşı doğranmış etlerin buzlukta saklama süresi yaklaşık 12 aydır.
İçine hava almazsa çok uzun müddet saklama şansınız var.Üstelik mutfakta herhangi bir dolapta saklayabilirsiniz.Artık bu etleriniz için buzdolabınıza ihtiyacınız yok. Ben genelde 240 gr ve 500 grlık kavanozları tercih ediyorum. Kavanozu açtıktan sonra içindeki etin tamamını tüketmek gerekiyor.
1 kilo kuşbaşı doğranmış dana eti. 500 gr iç yağ (Kuyruk yağı)
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Tam Buğday Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 3 aya kadar, buz dolabında ise 6 aya kadar saklanabilir. Mısır Unu: Uygun saklama kabı, kapalı ağız ve müsait depolama alanlarında 12 aya kadar, derin dondurucuda ise çok daha uzun saklanabilir.
Soğuyan etimizi alıp derin dondurucuya koyuyoruz. Bir saat kadar bekletip çıkarıyoruz ve şişeden çıkarmadan istediğimiz incelikte kesiyoruz. Dilimlediğiniz kavurmanın Kenarında kalan kısımlarını çıkartıp teker teker streç filme sarıyoruz ve tekrar derin dondurucuya koyup saklıyoruz. İstediğiniz gibi tüketebilirsin.
Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Cerit:"Derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etler hemen tüketilmelidir" KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etleri hemen tüketmek gerektiğini bildirdi.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez. Bu nedenle dondurucu yine, uzun süreli saklama için en iyi seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri