Örneğin, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısı 100.000 ise, %2'lik sendika barajını aşan bir sendikanın o hizmet kolunda en az 2.000 üyesi olması gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi tarafından 18 Ocak 2024 tarihinde alınan karar ile, sendika barajı uygulaması kaldırılmıştır.
Sendika Üyeliği Yüzde 2 Barajı Kaldırıldı- Resmi Gazete Duyurusu.
Sendika barajı, bir sendikanın üyelerinin toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için, belirli bir üye sayısına ulaşmasını zorunlu kılan bir düzenlemedir.
Nedir %2 barajı? Sendikaların kendi iş kolundaki çalışanların toplam sayısının %2'sini üye olarak kaydedenlerin üyelerine toplu sözleşme ikramiyesinin verilmesi, üye sayısı %2'nin altında olanlara verilmemesidir.
Sendikalar için kurucuların kurucu olabilme şartlarına sahip olduklarını ifade eden yazılı beyanları; üst kuruluşlar için ilgili kuruluşların genel kurul kararları dilekçeye eklenmelidir. Soru 9: Sendikalar en az kaç kişi ile kurulabilir? Sendikalar en az 7 kişi ile kurulabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Sendika şubeleri en az 400 üye ile kurulur. Sendika şubesi bulunmayan il ve ilçelerde il ve ilçe temsilciliği kurulabilir. İldeki üye sayısı 100 ve daha fazla olan sendikanın il temsilcisi ile ilçedeki üye sayısı 50 ve daha fazla olan sendikanın ilçe temsilcisi haftada dört saat izinli sayılır.
Kanun'un “Yetki” başlıklı 41. maddesi, toplu iş sözleşmesi akdetme ehliyetine sahip bir işçi sendikasının, toplu iş sözleşmesinin ilgili olduğu işkolunda başka bir deyişle sendikanın kurulu olduğu işkolunda çalışan tüm işçilerin en az yüzde biri kadar üyeye sahip olması şartını aramaktadır.
Maddesi ve 12. maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen geçici 42. Maddesi ile sendikalara getirilen %2 barajı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Sendikal tercih özgürlüğüne ket vuran bu uygulama, geçtiğimiz yıllarda da %1 barajı olarak uygulanmaya çalışılmıştır. Danıştay bu uygulamaya önce durdurma kararı vermiş daha sonrasında da iptal kararı vermiştir. Kanun değişikliği üzerine %2 barajı iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmuştur.
2024 yılında aylık toplu sözleşme desteği tutarı
Yüzde 2'den küçük sendikaya üye olan kamu personeli her ay 250* maaş katsayısı tutarında aylık toplu sözleşme desteği alacaktır. Aylık katsayı 2024 yılında 0,760871 olduğu için toplu sözleşme desteği tutarı aylık 190 lira olacaktır.
Ayrıca teklifle, 2022'de 400 TL olarak ödenecek olan toplu sözleşme ikramiyesinden sadece kurulu olduğu hizmet kolundaki kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1'den fazlasını üye kaydeden sendikalara üye olan kamu görevlilerinin yararlanması hükmü eklendi.
İşyerinde kamu görevlileri arasında en çok üye kaydetmiş sendikanın bulundurabileceği temsilci sayısı, işyerindeki kamu görevlisi sayısı 20-100 arasında ise en çok bir, 101-500 arasında ise en çok iki, 501-1000 arasında ise en çok üç, 1001-2000 arasında ise en çok beş, 2000'den fazla ise en çok yedidir.
MEMUR-SEN VE KAMU-SEN'E YARGIDAN TOKAT GİBİ KARAR
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak. Bu karar tüm memurlara hayırlı, sarı ve yandaş sendikaların da kulaklarına küpe olsun.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir. Mahkemenin davacı lehine karar vermesi hâlinde üyelik, red kararının alındığı tarihte kazanılmış sayılır.
Genel kurula katılacak delegeler, üyeler tarafından serbest, eşit, gizli oy,açık sayım ve döküm esasına göre ve sendika tüzüğündeki hükümlere göre seçilir. Şube genel kuruluna katılacak delege sayısı yüzden az ikiyüzelliden çok olmamak üzere sendika tüzüğünde belirlenir.
İşçi veya işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilir.
Uzman Hukukçuların Görüşü :% 2 Barajı 2024 Ocak ayından Önce Uygulanamaz.
Örneğin eğitim hizmet kolunda, sadece Eğitim Bir sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş yüzde 1 barajını geçebilmekte olup, geri kalan 45 sendika yüzde 2 barajına ulaşamadığı için üyeleri toplu sözleşme ikramiyesini alamayacak ve bu sendikalar kapanmak zorunda kalacaktır.
Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30'u oranındadır.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
2021 yılında Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli, MHP ve AKP'nin beraber yürüttüğü yeni seçim yasası çalışmaları kapsamında halen yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7 olarak netleştiğini açıkladı. Seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde %7 olarak değiştirildi.
Türkiye'nin en yüksek barajı ise halen yapım aşamasında olan Yusufeli Barajıdır. Artvin ili Çoruh Nehri üzerinde yükselen bu barajın gövde yüksekliği 275 metreye ulaşacaktır. Tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, dünyanın da 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacaktır.
Bir çalışanın sendikaya üye olabilmesi için herhangi bir kişi sayısıyla sınırlı bir zorunluluk bulunmamaktadır. Genel olarak, bir işçi tek başına sendikaya üye olabilir. Yani, bir çalışan sendikaya üyelik başvurusu yapmak için kişi toplamak zorunda değildir. Tek bir kişi olarak sendikaya üye olabilir.
Yetkili sendika olabilmek için sendikanın iki barajı aşması gerekir. İlk baraj işkolundadır. Sendikanın, kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az % 1'ini üye yapmış olması gerekir. İkinci baraj işçinin çalıştığı işyerindedir.
Sendikalı olmak için böyle bir sınır yok. Tek işçi bile olsanız sendikalı olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri