E-Ticaret İçin Hangi Tür Şirket Kurmak Gerekir? E-ticarette en uygun şirket türünü seçebilmek için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat etmek gerekir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır.
E-ticaret için şirket türünün yasal prosedürler açısından önemi yoktur, başka bir deyişle, kurulacak limited, anonim veya sermaye şirketi gibi türler açısından aynı işlevi görmektedir. Hızla büyüyen bir sektör olarak e-ticaret, birçok girişimci için kendi işinin patronu olma fırsatını sunmaktadır.
Kişiler şahıs şirketleri ya da limited şirketleri üzerinden e-ticaret yapabilmektedir. E-ticaret yapanlar vergi mükellefi olduklarından vergi levhası çıkarmak zorundadır ve basit usul vergi hükümlerine tabi olmadıklarından bulundurmak zorundadırlar.
Esnaf muafiyet belgesi ile yıl boyunca şirket kurmadan online satış yapabilir ve bu süreçte hiçbir zorunluluğa tabi tutulmazsınız. Yıl sonunda belirlenen brüt asgari ücret tutarının 12 katını aşan bir geliriniz oluştuysa şirket açmak için başvuru yapmanız gerekir.
Küçük ve orta ölçekli işletme sahibi olmak isteyen kişiler için şahıs şirketi oldukça ideal bir şirket türüdür. Günümüzde bir hayli popüler hale gelen e-ticaret işletmesi kurmak da şahıs işletmesi üzerinden gerçekleşebilir.
İlgili 38 soru bulundu
E-ticarette en uygun şirket türünü seçebilmek için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat etmek gerekir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır. Yıllık kazanç 100 bin civarında ise anonim ya da limited şirket kurmak avantajlıdır.
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
Basit usulde yıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmak üzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaret satıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarak hesaplanır.
Elektronik ticaret faaliyetine başlayacak bir kişi bu işi şahıs olarak yapabileceği gibi bir sermaye şirketi kurup kurumsal bazda da faaliyet gösterebilir. Aylık ciroya bakılmaksızın, başkalarına ait mal veya hizmetleri satan kişiler de fatura kesmek ve kazancını vergilendirmek mecburiyetindedir.
Herhangi bir indirim veya muafiyet kapsamına girmeyenlerin şahıs şirketi açarak e-ticarete veya e-ihracata başlaması halinde ödemesi gereken vergi levha ücreti ise muhasebeye ödenmesi gereken ücrete göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak bu maliyetin 500 ila 1000 lira arasında olduğundan bahsedilebilir.
Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL'dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar. Anonim şirket açma prosedürleri daha uzun ve detaylıdır.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
E-ticaret Şirketi Kuruluş Maliyeti
Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
İnternetten yapacağınız satışlar için e-ticaret şirketinize bir vergi levhası da almalısınız. Bu durum bir de şirket kurulmasını gerektirdiği için bu süreçte bir mali müşavir ile ortak çalışabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra vergi levhası için de başvuruda bulunmuş olacaksınız.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir.
Aynı zamanda vergiler satışı yapılan ürün ve hizmetlere göre farklılıklar doğurmaktadır. Ayrıca vergi bedeli, ürün faturasının %1'i, %8'i veya %18'i oranında hesaplanır. İhracat faaliyetlerinde KDV muafiyeti söz konusu olması söz konusudur. Ayrıca bu muafiyetin sağlanması için GİB'e başvuru yapılması gerekir.
İnternetten ürün satarken %1, %8 ve %18 oranında ürüne göre değişen tutarda KDV, binde 8,25 oranında damga vergisi, yıllık kar tutarına göre %15 ile %35 oranında değişen gelir vergisi, geçici vergi ve muhtasar beyannamesi ödemelerini yapmanız gereklidir.
ister Dropshipping ister TR'den alıp Amazon FBA depolarına göndererek satış yapan, yerleşik bir T.C. vatandaşı olarak elde ettiğiniz gelir vergiye tabidir.
Tebliğle, Gelir Vergisi Kanunu'nun bazı maddelerinde yapılan değişikliklerin açıklanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
Evet, internet üzerinden satış yapmak ticari bir faaliyet olduğu için sürecin resmî bir şekilde kayıt altına alınması ve doğan vergilerin ödenmesi gerekir.
Etsy'de e-ticaret yapmak için bir şirket kurmanız zorunlu değildir. Ancak, vergi mükellefi olduğunuzda vergi ödemek için bir şirket kurmanız gerekir. Eğer yaptığınız e-ticaret satışlarının yıllık geliri 35.316 TL'den az ise, vergi mükellefi olmayacağınız için bir şirket kurmanıza gerek yoktur.
Özellikle küçük çaplı bir e-ticaret işi yapmak isteyen kişiler şirket kurmadan da e-ticaret yapmayı tercih edebilmektedir. Kısacası şirket kurmadan da e-ticaret yapmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri