Senedin tamamını borçlunun el yazısıyla doldurması gerekir. Borçlu senedin başka bir alacaklıya devredilmesini istemiyorsa senedin ön yüzünde herhangi bir yere “ciro edilemez” ibaresi eklemesi gerekmektedir. Senedin teminat senedi olması halinde hangi hususlara dikkat edileceğine şu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
1.Senedin Düzenleme Yeri
Eğer düzenleme yeri belirtilmemişse bonoyu düzenleyenin adı soyadı yanındaki yazılı yer düzenleme yeri sayılır. Ancak senette düzenleme yeri ve senedi düzenleyenin isminin yanında bir yer ismi yoksa senet geçersiz olur.
Mutat minval üzere senedi alacaklı hazırlamakta ve borçlu sadece imza atmaktadır. Alacaklı sonradan rakamı küçük bir kalem hareketiyle değiştirebilir. Kötü bir durumla karşılaşmamak için kendi el yazınız ile doldurmayı teklif edin.
Senetlerin geçerli olabilmesi için borçlunun imzası da gerekmektedir. Eğer borçlu kişi okuma ve yazma bilmiyor ise bu kişi için özel parmak izli senet hazırlanmaktadır. Bu senetler de hükmen geçerli olarak sayılmaktadır.
Senet yazabilmek için ilk etapta Ödeme Günü, Türk Lirası, Kuruş ve No. gibi bölümler doldurulur. Türk Lirası bölümünde rakamla yazılan borcun her iki tarafı da # işareti ile kapatılır. Sonrasında 'Mukabilinde…' ibaresinden sonra borcun ödenme tarihi ay bölümünün yazıyla olması şeklinde yazılır.
İlgili 24 soru bulundu
◼️ Uygulamada, düzenlenen senetlere çift imza atıldığı görülmektedir. Senet üzerinde çift imza bulunması yalnızca Anonim Şirketlerin senet ile borçlanacağı durumlarda zorunludur. Onun dışındaki durumlarda senede iki imza atılmasının hiçbir hükmü yoktur. Tek imza atılan senet de geçerlidir.
Özet: Şirket yetkilisi tarafından da olsa, senede şirket kaşesi olmadan atılan ikinci imza, aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur.
Bir senedin vadesinin gelmesi ve vadesinde ödenmemesi durumunda ödenmeyen senet oluşmaktadır. Senetler biri elden diğeri ise banka yoluyla tahsil edilir. Elden tahsil durumunda kişi, senedin vadesi gelince, alacaklıya borcunu öder.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Boş kağıda veya açığa atılmış imzaların, daha sonra senedin muhatabı kişiler tarafından doldurulduğu iddiası, Türk Ceza Kanunu'nun 209. maddesinde yer alan hükümlere göre düzenlenmiştir. Bu doğrultuda senedin sonradan doldurulduğu iddiası, esasında açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçu kapsamına alınmaktadır.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
Senetler kişiler arasında imzalandıklarından dolayı geçerlilikleri açısından herhangi bir noter onayına ihtiyaçları yoktur. Önemli olan senedin niteliği itibariyle sahip olduğu kurallara uygun olarak hazırlanmış olmasıdır.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Alacaklının isim ve TC kimlik numarasının yazılması gerekir. Borçlunun isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresinin yazılması gerekir. Borçlu şirketse vergi dairesi ve vergi numarasının yazılması gerekir.
Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Takibi
Bunun için senette yetki kuralı belirlenmişse bu yerde, belirlenmemişse borçlunun ikametgahının bulunduğu yerde, senetteki ödeme yerinde veya ödeme yeri yoksa düzenleme yerindeki icra müdürlüğünde senedin tahsili için icra takibi başlatılabilecektir.
Alacaklı olan bireyin sahip olduğu senedi tahsil edebilmesi için iki türlü yöntem bulunur. Bunlardan biri elden senet tahsil etme, diğeri ise banka aracılığı ile senet tahsil etme yöntemidir.
Hayır, senedin üzerinde tek imza bulunması yeterlidir. Senede atılan ikinci imza nedir? Senede atılan ikinci imzanın sonucu. Gerçek kişi borçluların senede tek imza ya da iki imza atması hukuki anlamda hiçbir farklılık doğurmamaktadır.
Senette Bulunan İkinci İmza Ne İşe Yarar? Yargıtay kararları doğrultusunda senette borçlu kişinin sorumluluğunun doğabilmesi için çeke, senede ve bonoya tek kişi tarafından imza atılması gerekmektedir. Bu noktada şirket kaşesinin dışında bulunan imza ise aval niteliğini taşımaktadır.
Bonoda şekil şartları, senedin tanzim tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan 6102 Sayılı TTK'nun 776. maddesinde sayılmıştır. Bunlar; “Bono” ya da “emre muharrer senet” ibaresi, kayıtsız şartsız belirli bir bedeli ödeme vaadi, vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi, düzenleyenin imzasıdır.
Senet İptali Davası Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? Senedin vadesinin geldiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde senet iptali davasının açılması gerekir. 3 yıl sonunda zamanaşımına uğrayacaktır.
Senet üzerinde kayıtsız şartsız ödeme vaadinin, lehtarın adının ve soyadının, düzenleme yerinin ve tarihinin, imzaların, ödeme yerinin, bono ya da emre muharrer senet kelimesinin ve borcun vadesinin bulunduğuna dikkat etmeniz geçerli bir senet düzenlenmesi ve tahsil konusunda sıkıntı yaşanmaması için oldukça önemlidir.
Senet iptal davası açılabilmesi için senedin zıyaa uğraması gerekmektedir. Senedin çalınması, kaybolması, yırtılması veya yanması gibi sebeplerle ibrazının imkansızlaştığı hallerde senedin zayi olduğu kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri