Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusu. Tosun: 15 aylık–2 yaş arası erkek inek yavrusu. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığır. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığır.
Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusuna deniliyor. Tosun:15 aylık – 2 yaş arası erkek inek yavrusuna tosun deniliyor. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığırlara deniliyor. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığırlara deniliyor.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
Boğa damızlık olarak, öküz ise iş ve besi hayvanı olarak kullanılır.
Dana; Sütten kesilmiş dişi ve erkek sığır (6-12 ay). Buzağı; Yeni doğmuş süt emen dişi ve erkek sığır (0-6 ay ).
İlgili 37 soru bulundu
Ergin bir sığırın ağzında 32 diş bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Serkan Erat, “Sığırlarda üst çenede 12 azı diş vardır, kesici diş bulunmaz. Sığırlarda alt çenede 12 azı diş ve 8 kesici diş olmak üzere toplam 20 diş vardır.
Öküz (Latince: Bos primigenius taurus) Çift sürmekte, kağnı çekmekte kullanılan, etinden yararlanılan, iğdiş (hadım) edilmiş erkek sığırdır. Hadım edilmemiş erkek sığır olan boğalar damızlık olarak, öküz ise iş ve besi hayvanı olarak kullanılır.
inek: doğum yapmış dişi büyükbaş. düve: doğum yapmamış dişi büyükbaş. boğa / dana: erkek büyükbaş. öküz: kısırlaştırılmış boğa.
Kısırlaştırılan erkek sığırlara öküz denirken, boğalar herhangi bir işlemden geçirilmez ve damızlık olarak kullanılırlar. Sinirli ve agresif olmalarının temel sebebi cinsel organlarına işlem uygulanmamış olmasıdır.
Büyükbaş hayvan mayıslarına ait tezek
Bu kurutma işleminin birinci aşamasıdır. Daha sonra kuruyan tezekler, ikinci ve son aşama olarak büyük yığınlar haline getirilir. Bu işlem de sıralı halde yapılır. Kurutulan tezekler, kışa hazırlık olmak üzere "kalak" denilen depolama yığını işlemine tabii tutulur.
Sığır eti ve dana eti anlam bakımından sık sık karıştırılıyor. Sığır, boğaların ve ineklerin, yani kasaplık büyükbaş hayvanların genel adı. Dana ise 6 - 15 aylık inek yavrularını tanımlıyor.
Pratikte, bir inek üç defa tohum- lama veya çiftleşmeye rağmen gebe kalmazsa kısır olarak kabul edilir(7).
Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır. Sütten kesilmesinin ardından, bir yaşına kadar olan genç sığırlar ise dana olarak adlandırılır.
Dişi buzağıların doğurmamış ve hamile olmayan halleri düve olarak adlandırılıyor. Buzağı doğuran düveler ve 2 yaşın üzerindeki dişi hayvanlar inek adını alıyor. 15 ay ile 2 yaş arasındaki erkek inek yavrularına tosun deniyor. 2 yaşın üstündeki tosunlara boğa deniyor.
Aslında memelilerin tümünde, yani her iki cinste de süt bezleri vardır. Erkeklerde bu bezler gelişmemiş ve işlevsizdirler.
Memeli hayvanlarda doğacak yavruların cinsiyetle- ri fertilizasyon sırasında şekillenmektedir. Fertilizasyon sırasında X kromozomu taşıyan hap- loit ovum, X kromozomu taşıyan haploit spermatozoa ile birleşirse dişi (XX), Y kromozomu ile birleşirse erkek (XY) cinsiyet oluşmaktadır.
Boynuz bir ineğin yaşamı süresince büyür ve büyür, kendine has bir şekil alır, tıpkı insanın parmak izi gibidir. Boynuzda her buzağı için bir halka oluşmaktadır. Bir ineğin doğurduğu buzağı sayısını bile boynuzlardaki buzağı halkalarından okuyabiliriz.
Afrika mandası (Syncerus caffer) Bovidae familyasından bir sığır türüdür. Bu hayvan 1,7 metre boya ve 3,4 metre ene ulaşır. Savanada yaşayan mandaların ağırlığı 300–900 kg arasında ölçülmüştür. Erkekleri dişilerine göre daha koyu renkli ve daha büyük cüsselidir.
Boğaları ise 1000kg canlı ağırlığa ulaşabilir. 7000-11000 kg süt verebilir. Laktasyonda (305 gün) ortalama süt verimi yılda ortalama 8.000 kg'dır.
İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığır. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığır. Öküz: Kısırlaştırılmış boğa. Yani bunların hepsi sığırın yaş ve cinsiyetine göre verilmiş isimlerdir.
Kasaplık öküz
:1 yaşın üzerindeki enenmiş erkek sığır.
Sağlıklı büyüyen bir bebekte genel- likle doğumdan 2 hafta sonra ortaya çıkan, günün belirli saatlerinde mey- dana gelen, 3-4. aya kadar devam eden ve hiçbir nedene bağlanamayan ağ- lama krizleri infantil kolik olarak ad- landırılmaktadır (3,4).
hayvanlar için kullanılıyor. Damızlık erkeğine 'boğa'; yavrulayan dişiye 'inek'; hadım edilmiş erkeğine 'öküz' deniyor.
Dana: Sütten kesilişinden 1 yaşına kadar olan dişi veya erkek sığır yavrusuna denir.
Öküzlerin yavrularına Buzağı denir ve Buzağı ismi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri