Yargıtay bir kararlarında ise senede yazılan asıl borç ilişkisi neticesinde tahsilin şarta bağlanmadığına ve senedin teminat için verildiğinin değerlendirilemeyeceğine karar vermiştir. Dolayısıyla, senedin düzenlenme amacını gösteren ibarenin kambiyo vasfını etkilemeyeceği değerlendirilmiştir.
O tarihe kadar hiç bir işlem yapılmaz devredilemez satılamaz” ibaresinin yer aldığı görülmektedir. Senet arkasında yazılı bu ibareler tek başına, onun, kayıtsız ve şartsız bir bedeli ödemek vaadi unsurunu ortadan kaldırdığından, ayrıca sözleşme bulunması gerekmez.
Senedin ön yüzüne "Şu sözleşmeye konu olarak hazırlanmıştır." yazılmalıdır. Senedin arka yüzüne (yani ciro edilen bölümüne) hangi konu için teminat senedinin hazırlandığı ve verildiği özetlenmelidir. Senedin arkasına senedin veriliş sebebi hakkında detaylı bilgiler yazılmalıdır.
Borcun sebebi olan temel ilişkiyi gösteren bir açıklama senet üzerinde yapılamaz. Dolayısıyla kambiyo senedi borcun sebebi olan temel ilişki ile ilintili hale getirilemez. Aksi halde kambiyo senedi geçersiz olur. Bu düzenleme emredici bir düzenlemedir (TTK m. 671/1-b; m. 776/1-b; m. 780/1-b).
Aynı şekilde eski tarihli Yargıtay 12. Hukuk Dairesi kararlarında da nama yazılı bono ile lehtar tarafından kambiyo takibi yapılabileceği kabul edilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Buna göre, bonodan kaynaklanan taleplerin düzenleyene karşı ileri sürülmesi, vadeden itibaren üç yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Bir başka deyişle bono, hak düşürücü süreye tabi olmadığından ancak düzenleyenin/borçlunun zamanaşımı def'inde bulunması halinde kambiyo senedi vasfını yitirir.
Senet doldururken senette mutlaka senedi düzenleyen kişinin imzası olmalıdır.
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Kambiyo senedi, ticaret hukukunda, kıymetli evrakın bir alt türü olarak incelenen hak doğurucu niteliğe sahip senetlerdir. Türk Ticaret Kanunu'na göre kambiyo senetleri, poliçe, bono ve çektir.
İmzalar senedin sağ alt kısmında bulunan boşluğa atılmalıdır. Senedin ödenmesi hususunda kefil varsa, kefil her iki imzanın üzerine de birer imza atmakla yükümlüdür. Senedin üzerinde mutlaka “poliçe” ifadesinin yer almasına dikkat edilmelidir. Senet metni “bono” veya “emre yazılı senet” kelimesini içermelidir.
Senet üzerinde kayıtsız şartsız ödeme vaadinin, lehtarın adının ve soyadının, düzenleme yerinin ve tarihinin, imzaların, ödeme yerinin, bono ya da emre muharrer senet kelimesinin ve borcun vadesinin bulunduğuna dikkat etmeniz geçerli bir senet düzenlenmesi ve tahsil konusunda sıkıntı yaşanmaması için oldukça önemlidir.
Takip dayanağı senedin teminat senedi olduğu iddiasının, hangi ilişkinin teminatı olduğu senet üzerine yazılmak suretiyle ya da yazılı bir belge ile ispatlanması gerekir.”
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Üzerinde adres ve borçlu bilgileri bulunan kısmen boş bir senedi sokakta tesadüfen bulmasına rağmen bu senedi doldurarak işleme koyan kişi, senedi hukuka aykırı bir şekilde ele geçirdiği için resmi belgede sahtecilik suçu nedeniyle cezalandırılır.
Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir. Ancak üç yıllık sürenin geçmesi ile alacaklı artık kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvuramayacak yalnızca ilamsız icra takibi yapabilecektir.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
Gerçek kişi borçluların senede tek imza ya da iki imza atması hukuki anlamda hiçbir farklılık doğurmamaktadır. Sonuç olarak senet üzerinde tek imza bulunması senedin geçerliliğini etkilemeyecektir. Tek imza bulunan senet de geçerlidir. Tek imzalı senet geçerlidir.
İcra müdürü, kambiyo senedinin varlığı ve gerekiyorsa protesto evrakıyla birlikte verilip verilmediğini inceleyebilir. Senedin kambiyo senedi olup olmadığı, takipte bulunan tarafın hakkının olup olmadığı ve senedin vadesinin gelip gelmediğini incelemesi zorunludur.
İtiraz süresi 5 gündür. Bu süre içerisinde icra takibini durdurmak için borcun ödendiğine yada imzanın gerçek olmadığına dair itirazları içeren dilekçe ile İcra Hukuk Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. Yada senet yada çekin kambiyo vasfında olmaması sebebiyle de icra durdurulabilir.
Çekin arkasını cirolamak çeki devretmek anlamına gelir. Devredilecek çekin arka yüzüne firma kaşesi ve imzası eklenir. Beyaz ciroda sadece imza eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri