Banka ya da resmî kurumlardan alınan senetlerde zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmişken, protestolu senet gibi diğer senetlerde ise zamanaşımı süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir.
İlk olarak düzenleme tarihinin mutlaka üzerinde yazılı olması gerekir. Bununla beraber üzeri çizilmiş, zarar görmüş senetler şüpheli bulunmakta ve bu nedenle geçersiz sayılmaktadır. Senet kağıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer almaktadır.
Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet nasıl hükümsüz olur? Senetlerin geçerlilik süresi, senedin düzenleme tarihinden itibaren 10 yıldır.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Yapılan ilan sonucunda senet mahkemeye sunulursa, mahkeme iade davası açılması için yetkili hamile süre verir. Yetkili hamil, bu süre içinde dava açmazsa senet, mahkemeye sunmuş olana iade edilir ve varsa ödeme yasağı kaldırılır. Senet verilen süre içinde mahkemeye sunulmazsa senedin iptaline karar verilir.
İlgili 26 soru bulundu
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Senet günü geldiğinde ödenmemesi durumunda İlamlı İcra takibine konu edilebilecektir. Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir.
Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir. Ancak üç yıllık sürenin geçmesi ile alacaklı artık kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvuramayacak yalnızca ilamsız icra takibi yapabilecektir.
Sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanma imkânı olmazsa artık alacak temel sözleşmeye dayalı olarak alacağı 10 yıllık genel zamanaşımı süresi içinde talep ve dava edebilir.
Senet alacaklısı, ödemelerini alamadığı zaman, icra takibi başlatma hakkına sahiptir. Ödenmeyen senetler icra işleminin başlatılabilmesi için, alacaklı tarafından, senedin aslının İcra Dairesi'ne sunularak başvuruda bulunulması gerekir. İcra Dairesi'nin almış olduğu başvuru üzerine, borçlu kişiye ödeme emri gider.
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Senette düzenleme yeri belirtilmemiş ise, düzenleyenin adı-soyadı yanında yazan yer düzenleme yeri olarak kabul edilir. Adın yanında da hiç bir yer belirtilmemiş ise geçerli bir bonodan söz edilemez. Son olarak senette bulunması gereken zorunlu unsur keşideciye ait el yazısı ile atılmış imzadır.
Yargıtay kararları doğrultusunda senette borçlu kişinin sorumluluğunun doğabilmesi için çeke, senede ve bonoya tek kişi tarafından imza atılması gerekmektedir. Bu noktada şirket kaşesinin dışında bulunan imza ise aval niteliğini taşımaktadır. Bu durumda şirket yetkilisi şahsen borçlu hale gelmektedir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Borçlunun borcunu ödememe konusunda ısrar etmesi halinde ise icra işlemi söz konusu olur. Senet borcu icra takibi işlemleri; banka hesabına bloke, maaş hesabına bloke, maaş haczi ve eve haciz şeklinde gerçekleştirilir.
Senet emre yazılı bir senet ise bunun iptali ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki Ticaret Mahkemesi'nden alınacak ödemeden men kararı ile, hamile veya nama yazılı bir senet ise bunun iptali borçlunun yerleşim yeri Ticaret Mahkemesi'nden alınacak ödemeden men kararı ile mümkündür.
Alacaklının isim ve TC kimlik numarasının yazılması gerekir. Borçlunun isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresinin yazılması gerekir. Borçlu şirketse vergi dairesi ve vergi numarasının yazılması gerekir.
Senet ödeme günleri senet üzerinde yazan tarih gününü kapsamakta olan iş günü dolduğu zaman, senet; vadesi dolmuş senet statüsüne girer. Dolayısı ile borç ödenmemiş olur. Alacaklı kişi bu durumda yasal işlem başlatabilmektedir. Yasal işlemin ön koşulu senet vadesinin üzerinden 2 tam iş günü geçmesidir.
Senette kefil zorunlu olmayabilir ancak kefil isteniyorsa kesinlikle imzalaması gerekir. En önemli hususlardan biri de senedin herhangi bir yerinde deforme olmaması gerekir. Eğer böyle bir durum olursa senet direkt geçersiz sayılır. Kendi güvenliğiniz açısından da senedi silinmeyen kalemler ile doldurmanız gerekir.
Hazırlanan bir senedin farklı pek çok sebep ile zayi olması sonrasında, iptal edilmesi mümkündür. Bunun için senedin yetkili hamili Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuruda bulunmalı ve dava açmalıdır. Ayrıca senedin hamili dışında olan keşideci dava açma hakkına sahip değildir.
Senet ise usul hukuku bakımından kesin bir delil ve ispat şeklidir. Adi senet kesin delildir. Mahkeme huzurunda ikrar olunan veya mahkemece inkâr edenden sadır olduğu kabul edilen veya senet altında imzası bulunan kimse tarafından imzası ikrar edilen adi senetler, aksi ispat edilmedikçe kesin delil sayılır.
Ödenmeyen senedin esas olarak aktif bir cezası yoktur. Yapılan senedi şayet borçlu kişi ödemiyorsa hakkında yapılacak işlem icra takibidir. İcra takibinde borcu kişi borcunu ödemediği takdirde haciz işlemi uygulanır. Borçlu kişinin üzerine olan mal veya mülkler haciz edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri