Henüz ödeme vadesi gelmemiş ve gerçek ticari işlemlerden doğan Kambiyo Senetlerinin Bankamıza temlik edilmesi karşılığında sadece faiz tahakkuk yöntemi açısından Borçlu Cari Hesap Kredisi şeklinde işler. Senet Karşılığı Spot Kredi kullandırılması da mümkündür.
Senet karşılığı kredi verme işleminde, tüketici ile banka arasında senet imzalanmaz. Bu uygulamada kredi başvurusu yapan kişi, elinde bulundurduğu ve vadesi gelmemiş olan bir senedi bankaya ibraz eder. Banka da senet üzerindeki tutara göre bir kredi kullandırır. Kredi vadesi boyunca da senet üzerine rehin koyar.
Firmaların, vadeli mal/hizmet satışları nedeniyle elde ettikleri senetlerin ve çeklerin teminat olarak alındığı, çek ve/veya senetlere belirli bir marj uygulanmak suretiyle nakde dönüştürüldüğü kredi türüdür.
Vadeli satışlardan doğan alacaklar faktoring işlemi ile nakde döneceğinden likidite oranınız artar. Faktoring işlemi kredi kullanımı olmadığı için bilançonuzun pasiflerinde yer almaz.
Senedin borçlu kişi tarafından imzalanarak alacaklı kişiye verilmesi gerekir. Senetli satış gerçekleştikten sonra vade tarihi geldiği zaman borçlu taraf senette yazan miktarı ödemekle yükümlüdür. Senet ödenmediği zaman alacaklı taraf hukuki süreç başlatma hakkına sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Genellikle bankalar, senetle kredi çekerken farklı belgeler istemez. Müşterinin senet göstermesi kredi çekmesi için yeterlidir. Elbette, bankaların farklı prosedürler doğrultusunda belge beyan ettiği de olabilir. Ancak, genellikle senet imzalamak kredi çekebilmek için yeterli olacaktır.
Senet, satılan bir mal veya hizmetin tutarları peşin ödenmeyip gelecek bir tarihte ödenmesi için düzenlenen bir belgedir. Borç senetleri ise borcumuza karşılık düzenleyip verdiğimiz, bedelini daha sonraki bir zamanda ödeyeceğimiz senetleri belirtmektedir.
Kredi verilirken firmanın kredibilitesi ile orantılı bir limit verilir ve bu limit aşılamaz; ancak faktoring için sabit bir limiti yoktur. Alacaklı firmanın müşteri sayısına ve satış miktarına göre değişebilir. Bu nedenle küçük işletmeler nakit ihtiyacı için sıklıkla bu hizmeti tercih ederler.
Yani faktoring hizmeti için alınan çek vade gününde karşılıksız çıktığında faktoring şirketi çek tutarını müşteriden, varsa çeki cirolayan diğer firmalardan veya keşideciden tahsil etme hakkı yasal olarak vardır.
Faktörün; kreditibilite araştırması, üstlendiği risk, alacak hesaplarının tutulması ve tahsilatı için, satıcının satmış olduğu alacaklar üzerinden aldığı komisyondur. Fatura bedeli üzerinden alınan ve faktoring hizmet türüne göre %1 ile %1,5 arasında değişen bir ücrettir.
Senet, borçlu tarafından alacaklıya verilen bir belgedir. Borçlunun bir borcunu ödemeyi taahhüt ettiği ve alacaklının bu belgeyi kullanarak borcunu talep ettiği bir tür kıymetli evraktır. Senetler genellikle para ödemelerinde kullanılır. Fakat mal teslimi veya hizmet sağlanması gibi işlemler için de düzenlenebilir.
Emtia karşılığı kredi, bankalar tarafından sağlanır. Genellikle üreticilerin, tarım işletmelerinin veya diğer emtia sahiplerinin, ürünlerinin değerine göre kredi almalarını sağlar. Bu tür kredi, üreticilerin veya emtia sahiplerinin ürünlerini pazara sürmeden önce finanse etmelerine olanak tanır.
Faktoring işlemlerinde çek & senet faturayla ilişkili olarak doğrudan alacağı temsil eder ve temlik yoluyla faktoring şirketine devredilir. Devredilen tutar bilançoda senetli alacaklardan çıkartılarak nakde dönüştürülür ve mali borçlar içinde gösterilmez, böylelikle firmanız likit bir görünüz kazanır.
Buna göre; geçici ve yıllık gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde 01/09/2023 tarihinden itibaren alacak ve borç senetleri reeskontunun hesaplanmasında faiz oranı olarak yıllık yüzde 26,75 oranının alınması gerekmektedir.
Ödenmeyen senetlerin tahsil edilmesi için icra takibi başlatılması gerekmektedir. Senet borcunu ödemeyene karşı başlatılan icra takibinin kesinleşmesi ile borçlunun mal varlığına haciz konulur. Senet borcunu ödemeyenin maaşına haciz koyulabilir.
Eğer borçlu kişi senedini ödemeyecek gibi görünüyorsa, alacaklılar senedi bankaya verebilirler. Böylece hem senet teminat altına alınmış olur hem de borçlu kişiye karşı hukuki işlem başlatılabilir.
Yapılan değişikle; 31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
Faktoring, faturalı ve çekli mal veya hizmet satışlarında bulunan firmaların bu satışlarından doğan veya doğacak olan vadeli alacakların temlik alınarak satıcı firmaya temelde üç ayrı hizmetin; garanti, alacak yönetimi ve finansman sunulduğu bir finansman yöntemidir.
Faktoring, firmaların yurtiçi ve yurtdışına mal satışı ve/veya hizmet arzından doğan vadeli alacaklarının, "factor" adı verilen şirkete temlik edilmesi suretiyle "garanti", "finansman" ve "tahsilat" hizmetlerinin alınmasını sağlayan finansal bir üründür.
Ne kadar ihtiyaç kredisi çekebilirim? Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
Senedin vadesinin geldiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde senet iptali davasının açılması gerekir. 3 yıl sonunda zamanaşımına uğrayacaktır.
Vade tarihi üzerinden 3 yıl geçmiş bir senet işleme koyulabilir. Örneğin alacaklı, vade tarihi üzerinden 3 yıl geçmiş olan bir senede ilamsız icra takibi başlatabilir. Borçlunun da bu durumda bu borca 1 hafta içinde itiraz etmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri