Senet ödeme günleri senet üzerinde yazan tarih gününü kapsamakta olan iş günü dolduğu zaman, senet; vadesi dolmuş senet statüsüne girer. Dolayısı ile borç ödenmemiş olur. Alacaklı kişi bu durumda yasal işlem başlatabilmektedir. Yasal işlemin ön koşulu senet vadesinin üzerinden 2 tam iş günü geçmesidir.
Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir. Ancak üç yıllık sürenin geçmesi ile alacaklı artık kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvuramayacak yalnızca ilamsız icra takibi yapabilecektir.
Senette ödeme günü konusunda herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Borçlu ve alacaklı arasında yapılan anlaşma doğrultusunda, senedin ödenmesi için 1 hafta süre tanımak da 1 yıl süre tanımak da mümkündür.
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Vadesi PAZARTESİ gününe gelen senetler en geç ÇARŞAMBA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi SALI gününe gelen senetler en geç PERŞEMBE günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi ÇARŞAMBA gününe gelen senetler en geç CUMA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi RESMİ TATİL gününe gelen senetler üçüncü iş günü 15:00'e kadar ödenir.
İlgili 33 soru bulundu
Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir. İcra dairesi bu borçla ilgili bir borç dosyası açar ve 10 gün içerisinde borcunu ödemesi için bir belge yollar.
Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Ödenmeyen senedin esas olarak aktif bir cezası yoktur. Yapılan senedi şayet borçlu kişi ödemiyorsa hakkında yapılacak işlem icra takibidir.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Senet doldururken senette mutlaka senedi düzenleyen kişinin imzası olmalıdır.
1- Senedin heryerini doldurmak zorunda değilsiniz. O yüzden borçlunun adı soyadı, T.C kimlik numarası ve imzasını, senedin vadesini ve tutarını yazmanız başlangıç için yeterlidir.
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
İİK m.340'taki düzenlemeye göre; “111 inci madde mucibince veya alacaklının muvafakati ile icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme şartını, makbul bir sebep olmaksızın ihlal eden borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir.
Söz konusu prosedürlerin hukuki usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için öncelikle ne tür bir icra takibinin yapılacağı konusunda fikir sahibi olmak gerekmektedir. Bu noktada ilgili kanunlarda yer alan hükümlere göre icra takibi başlatabilmek için avukata vekalet verilmesi şart koşulmamaktadır.
Bu sınır her sene güncellenmektedir. 2022 yılı için senetle ispat sınırı 6.640.00TL'dır.
Senet ödeme günleri senet üzerinde yazan tarih gününü kapsamakta olan iş günü dolduğu zaman, senet; vadesi dolmuş senet statüsüne girer. Dolayısı ile borç ödenmemiş olur. Alacaklı kişi bu durumda yasal işlem başlatabilmektedir. Yasal işlemin ön koşulu senet vadesinin üzerinden 2 tam iş günü geçmesidir.
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
Senet İptali Davası Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır? Senedin vadesinin geldiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde senet iptali davasının açılması gerekir. 3 yıl sonunda zamanaşımına uğrayacaktır.
Senet üzerinde vade tarihi bulunmadığı takdirde bu senedi geçersiz kılmaz. TTK Madde 777 Fıkra 2'deki düzenlemeye göre vadesi yazılmamış ise görüldüğünde ödenecek sayılır.
Senet iptal davası açılabilmesi için senedin zıyaa uğraması gerekmektedir. Senedin çalınması, kaybolması, yırtılması veya yanması gibi sebeplerle ibrazının imkansızlaştığı hallerde senedin zayi olduğu kabul edilmektedir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Ödenmeyen senetlerin tahsil edilmesi için icra takibi başlatılması gerekmektedir. Senet borcunu ödemeyene karşı başlatılan icra takibinin kesinleşmesi ile borçlunun mal varlığına haciz konulur. Senet borcunu ödemeyenin maaşına haciz koyulabilir.
Senet emre yazılı bir senet ise bunun iptali ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki Ticaret Mahkemesi'nden alınacak ödemeden men kararı ile, hamile veya nama yazılı bir senet ise bunun iptali borçlunun yerleşim yeri Ticaret Mahkemesi'nden alınacak ödemeden men kararı ile mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri