Sigarayı Bıraktıktan Sonra Psikolojik Değişiklikler… Kişi eskisinden çok daha keyifli, çok daha iyi konsantre, çok daha az sinirli ve stresli, çok daha enerjik ve yaşam doludur. Doğru şekilde ve kafada bitirerek bırakan kişinin yaşadığı değişim tam olarak budur.
Sigarayı bırakmaya çalışan tütün kullanıcıları için nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ve stresli ancak geçicidir. Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
Nikotin yoksunluğuna bağlı ruh hali değişimleri genellikle bir iki hafta içinde düzelir.
Mehmet Yavuz, "Nikotin eksikliği, depresyon ve anksiyeteye neden olmaktadır. Dolayısıyla sigaradan yoksunluk, sigara depresyonu dediğimiz durumu ortaya çıkabilir. Sigara depresyonu, nikotin eksikliğine bağlı olarak bırakanların hemen hepsinde görülmektedir.
Sigara bırakanlar depresyona girmez. Ancak sigara bırakma döneminde bazen zorlanmalar, daha çok gerginlik, sinirlilik gibi nikotinin yoksunluğuyla ilgili belirtiler olabilmektedir. Ama sigara bırakmanın depresyona yol açtığı şeklinde bir bilgi mevcut değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Halbuki, bağımlılık geliştiği için sigarasızlık, kişilerin var olan stresli durumunu, daha fazla stresli algılamasına yol açar ve sigara kullandıklarında stres seviyeleri hiç sigara kullanmadıkları dönemle aynı olur. Yani, sigara stresi azaltmaz; sigarasızlık stres oluşturur.
Sigara bırakanlardan 68'inin, sigarayı bıraktıktan altı ay sonra anksiyete seviyesinde "önemli" bir düşüş olduğu gözlendi. Sigara bırakmanın olumlu etkisi, zevk için sigara içenlere oranla anksiyete hastalarında daha fazla ortaya çıktı.
Sigara İçen Yetişkinlerde Sigara ve Stres İlişkisi
Bu sonuçlar, sigaranın duygu kontrolüne yardım etmek gibi bir işlevi olabileceğini göstermektedir. Warburton (1992, p. 57) araştırmasında, sigaranın kaygı ve öfke duygularını yatıştıran bir işlevi olduğunu göstermiştir.
Çoğu şikayet 4 haftadan sonra kaybolur, ancak açlık hissi ve sigara içme isteği 6 ay veya daha çok sürebilir. Sigara bırakılınca karaciğerden yıkılan ilaçların vücuttaki miktarları değişebilir.
Sigarayı bırakmak, beyindeki nikotin seviyelerinin düşmesine neden olur ve böylece hafıza ve konsantrasyon üzerindeki olumsuz etkiler azalır. Sigara içenlerde, nikotinin neden olduğu bir dikkat dağınıklığı oluşabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, bu semptomlar azalır ve daha iyi bir dikkat seviyesine ulaşılabilir.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
Öfke kontrolünün sağlanamaması, sinirlilik hali, uyku bozukluğu, depresyon, stres, gerilim, mutsuzluk, güvensizlik, olumsuz bir miras ve yorgunluk sigaranın başlıca psikolojik zararları arasındadır.
Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir. Fiziksel ve Duygusal Zorluklar: Sigarayı aniden bırakmak, fiziksel ve duygusal zorluklarla karşılaşmaya neden olabilir.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Sigaradan kurtulmak için 7 günlük bir mücadele yeterli olacak. Sabahları diş fırçalamak, iyi bir kahvaltı, güne bir bardak greyfurt suyuyla başlamak, sigara arzusunu azaltmakla birlikte, nikotinin vücuttan atılmasını da kolaylaştırıyor.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
Yaklaşık üç hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. Bu yoksunluk belirtileri her üç kişiden ikisinde görülebilir, şiddeti kişiden kişiye değişir.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, sigaranın bırakılmasının ilk günlerinde kandaki oksijen seviyesinin artmasına bağlı olarak kişinin enerjisinin yerine geldiği ve stres faktörlerinde azalma yaşandığını söyledi. Kardiyoloji Uzmanı Dr.
Nikotin, beyinde uyarıcı olduğu kadar rahatlatıcı bir etki de bırakır ve kısa vadeli olarak konsantrasyon yetisini iyileştirebilir.
Dolaşım yoluyla tüm vücudu dolaşan nikotin beyinden geçerken endorfin denen mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Bunun sonucu olarak beyin belirli aralıklarla bu maddeyi ister. Verilmediği takdirde o kişide huzursuzluk, sinirlilik ve depresif hareketler başlar. Madde alındığında yeniden rahatlama olur.
Buna göre sigaranın içindeki kimyasallar, kişilerin daha çabuk korkuya kapılmasına neden olarak, anksiyete ve paranoya geliştirmelerine sebebiyet veriyor.
Ancak yaşamınızı daha kaliteli ve ıstırap çekmeden yaşamak sizin elinizde. Sigara kullanımı Panik atak, sosyal fobi, Travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, psikotik bozukluk olan kişilerde bu tür rahatsızlıkları olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur.
İngiliz bilim insanlarının araştırması, sigara içenlerin depresyona yakalanma riskinin iki kat fazla olduğunu ortaya çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri